Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/01/2017

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

LAS VEGAS 5/1-8/1/2017

CES 2017 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

Για την τεχνολογία και τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά γενικώς, το 2017 φαίνεται ότι θα είναι μια εξόχως ενδιαφέρουσα χρονιά, αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του την γενική αίσθηση της εφετινής CES, τόσο σε επίπεδο εκθεμάτων όσο και σε επίπεδο συμμετοχών, αν και ειδικά ο χώρος των οπτικοακουστικών συστημάτων δείχνει να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης, όπου οι μεγάλοι κατασκευαστές προσπαθούν να περάσουν τις εξελίξεις των τελευταίων ετών προς το ευρύ κοινό.
Στην πραγματικότητα οι σχετικές ανακοινώσεις περιελάμβαναν κυρίως νέα μοντέλα, καλύτερη δηλαδή εφαρμογή γνωστών ιδεών ακόμη και στον ιδιαίτερα ενεργό, τα τελευταία χρόνια, χώρο των τηλεοράσεων. Η υπέρ-υψηλή ανάλυση (UHD και 4K) φαίνεται να αποτελεί πλέον κοινό τόπο στα συστήματα προβολής και η επίσημη παρουσίαση του HDMI 2.1, το οποίο υποστηρίζει αναλύσεις 8Κ, στρώνει απλώς το δρόμο για τα επόμενα χρόνια. Διάφορες τάσεις όπως η προβολή 3D και οι κοίλες οθόνες φαίνεται ότι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και τα μεγάλα ονόματα φάνηκε να επενδύουν, κυρίως στις τεχνολογίες OLED, HDR (HDR10, Dolby Vision και Advanced HDR) σε ό,τι αφορά την εικόνα, καθώς και στις τεχνολογίες αντικειμενοστραφούς πολυκαναλικού ήχου (Dolby Atmos, DTS:X) σε ό,τι αφορά το audio στα συστήματα οικιακής διασκέδασης. Κάποιες κινήσεις φαίνεται να γίνονται, επίσης, σε ό,τι αφορά τον ήχο, σχετικά με την πιστότητα στα συστήματα εικονικής πραγματικότητας που έχουν τις δικές τους απαιτήσεις ποιότητας.
Στα συστήματα ήχου υψηλών επιδόσεων, διατηρήθηκε η σταθερότητα που είχαμε παρατηρήσει και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ασυνήθιστες υπερβολές ή εκπλήξεις. Η τάση του αναλογικού ήχου παραμένει (το βινύλιο αποτελεί ένα πρώτης τάξης προϊόν για πολλούς λόγους, όχι αναγκαστικά σχετικούς με την ποιότητα) και οι υπηρεσίες streaming φαίνεται, επίσης, να κερδίζουν κοινό, τόσο ώστε να γίνονται επενδύσεις σε νέες προσεγγίσεις όπως το MQA και να εξασφαλίζουν “χώρο” σε όλο και περισσότερες ψηφιακές συσκευές. Οι φωτογραφίες ξεκινούν από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος