Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/09/2017

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 1-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

IFA 2017 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

φωτό: IFA/Messe Berlin

Με πάνω από 250.000 επισκέπτες και δημοσιογραφική κάλυψη από εβδομήντα χώρες, η IFA έκλεισε τις πόρτες της στις 6 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις καταναλωτικών ηλεκτρονικών στον κόσμο.
Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί: Πάνω από 1.800 εκθέτες και σχεδόν 160.000 τετραγωνικά μέτρα του Messe Berlin κατελήφθησαν από προϊόντα και τεχνολογίες, αν και ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί κανείς το πραγματικό μέγεθος της όλης διοργάνωσης είναι να βρεθεί εκεί και να την περπατήσει. Οι διοργανωτές φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι στον απολογισμό τους, για την αγορά γενικώς και τα σχεδόν 5 δις ευρώ εμπορικών πράξεων που καταγράφηκαν είναι, βεβαίως, ένας σοβαρός λόγος. Είναι, επίσης, μια ένδειξη για τον ταχύτατο ρυθμό με τον οποίο η θεματολογία της έκθεσης διευρύνεται, αναγκαστικά και όχι από επιλογή, καθώς οι όροι “consumer electronics” και “οικιακές συσκευές” περιλαμβάνουν πλέον νέους τομείς τεχνολογιών και συσκευών, σχεδόν σε ετήσια βάση.
Για τους ενδιαφερόμενους περί τα οπτικοακουστικά αυτό έχει έναν -ψυχολογικό κυρίως- αντίκτυπο. Το Audio/Video αποτελεί -ως ποσοστό- ένα μικρό μόνο μέρος της συνολικής έκθεσης με τάσεις, μάλλον, μείωσης παρά αύξησης αλλά αυτό με τίποτε δεν σημαίνει ότι η σημασία των ανακοινώσεων ή των ίδιων των συσκευών και των τεχνολογιών που παρουσιάζονται, επί ευρωπαϊκού εδάφους, στο Βερολίνο, είναι μικρή.
Στον τομέα της τηλεόρασης, το ενδιαφέρον είχε σαν κέντρο τις κινήσεις των μεγάλων κατασκευαστών. Οι τεχνολογίες OLED και Quantum Dots καθώς επίσης και η ανάλυση 4K/UHD φαίνεται να κινείται, πλέον, προς το mainstream (στο περιθώριο της έκθεση ανακοινώθηκε, μάλιστα και η πρώτη συσκευή 8K, για το 2018...). Αρκετό ενδιαφέρον φάνηκε να έχει ο χώρος της βελτίωσης της δυναμικής περιοχής, κυρίως μέσα από την παρουσίαση του HDR10+, μιας τεχνολογίας η οποία είναι δυναμική στην λειτουργία της (λαμβάνει, δηλαδή υπόψιν το περιεχόμενο του ίδιου του frame) και διαθέτει open source χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο πιθανώς θα ελαχιστοποιήσει τις διάφορες αγκυλώσεις των κατασκευαστών στο να την υιοθετήσουν.
Ο χώρος του ήχου κινήθηκε, μάλλον συντηρητικά με τους κατασκευαστές να δείχνουν ενδιαφέρον για την ιδέα των έξυπνων/ασύρματων ηχείων τα οποία υποστηρίζουν τεχνολογίες ψηφιακών βοηθών. Από τερματικά IoT που αρχικώς ήταν, τώρα βελτιώνονται και ως ηχεία και είδαμε αρκετές προτάσεις από σημαντικά ονόματα του χώρου που αφήνουν ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ποιοτικά, ως προς τον ήχο, τέτοια συστήματα. Στα δυνατά κομμάτια της έκθεσης στον τομέα του ήχου, περιλαμβάνονται (όπως θα περίμενε κανείς άλλωστε) τα ακουστικά, για χρήση στο σπίτι ή έξω από αυτό καθώς επίσης και τα media players απαιτήσεων είτε αυτά είναι μεμονωμένες συσκευές είτε αποτελούν τμήμα ενός smartphone.
Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες, οι οποίες ξεκινούν από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος