Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/09/2018

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 31/8 - 5/9/2018

IFA 2018 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

Φωτό: IFA

Τα κλισέ περί τεχνολογίας και καθημερινότητας, περισσεύουν στην περίπτωση της IFA, όπου κάθε χρόνο γίνεται ξεκάθαρος ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο ιδέες, τεχνολογίες και αντικείμενα γίνονται ένα με εμάς. Μπορεί το βάρος να πέφτει όλο και λιγότερο στα οπτικοακουστικά, αλλά είναι τέτοιες οι κλίμακες των μεγεθών που δεν λείπουν ποτέ τα ενδιαφέροντα πράγματα. Ανάλυση 8K, ασύρματος ήχος, ποιοτικά ακουστικά και streaming από... βινύλιο είναι μερικές από τις αποκαλύψεις του φετινού Βερολίνου (όχι ότι έλειψαν και κάποια βαριά κομμάτια, βεβαίως). Ιδού μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα...

Δημήτρης Σταματάκος

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Η AKG παρουσίασε το νέο μοντέλο ασύρματων ακουστικών της, με κωδικό N700NC. Είναι ασύρματα με ενεργό σύστημα καταστολής εξωτερικών θορύβων το οποίο είναι ρυθμιζόμενο ως προς την επίδρασή του και έχουν αυτονομία που φθάνει τις 20 ώρες.

Νέα, οικονομική σειρά κεφαλών από την Audio-Technica. Πρόκειται για κεφαλές κινητού μαγνήτη με τον οπλισμό σε διάταξη “V” (που προσομοιάζει την αντίστοιχη διάταξη της κεφαλής χάραξης). Η σειρά VM95 περιλαμβάνει έξι μοντέλα με διαφορετικές ακίδες, μεταξύ των οποίων η AT-VM95E η οποία αντικαθιστά την θρυλική, εισαγωγική, ΑΤ95Ε.

Η ίδια εταιρία παρουσίασε, επίσης, τα ασύρματα in-ear ATH-CKR7TW τα οποία βασίζονται σε διαφράγματα 11 χιλιοστών από άνθρακα που προσομοιάζει διαμάντι και σε έναν μετατροπέα d/a της Asahi-Kasei (AK4375). Είναι συμβατά με Bluetooth aptX.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

H γερμανική Audio Block παρουσίασε μια σειρά lifestyle ασύρματων/streaming ηχείων με δυνατότητες multiroom και κωδικούς A, B και C. Αρκετά ενδιαφέρον έχει και το (παλαιότερο) combo CVR-100 Mk II, το οποίο συνδυάζει CD player με δέκτη διαδικτυακού ραδιοφώνου.

Η Bang & Olufsen παρουσίασε το Edge. Είναι ένα ενεργό, τρίδρομο κυλινδρικό ηχείο, το οποίο βασίζεται σε ένα 10ιντσο γούφερ, δύο 4ιντσα μιντ και δύο τουίτερ 0.75 της ίντσας, με χαρακτηριστικά δίπολου. Για να μην ξεχνιόμαστε (B&W είναι αυτή), η στάθμη μπορεί να ρυθμιστεί απλώς κυλώντας το στο δάπεδο. Μπορεί να τοποθετηθεί και στον τοίχο.

Τα νέα κορυφαία ασύρματα in-ear της Beyerdynamic ονομάζονται Blue Byrd και είναι από τα πρώτα προϊόντα της εταιρίας που χρησιμοποιούν την τεχνολογία MOSAYC. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο προσαρμογής των ακουστικών στις ιδιαιτερότητες του ακροατή, η οποίες προσδιορίζονται από ένα μεγάλης διάρκειας (6 λεπτά) ακουστικό τεστ. Η εταιρία αναφέρει ότι δεν πρόκειται για απλή ισοστάθμιση.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Η Bose μπήκε επιθετικά στον χώρο των “μεγάλων” soundbars με τα μοντέλα 700 και 500. Βασίζονται στον ψηφιακό επεξεργαστή που έχει αναπτύξει η εταιρία και στις τεχνολογίες PhaseGuide και QuietPort. Και οι δύο υποστηρίζουν HDMI/ARC και προσαρμόζονται στα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου.

Η Dali επέδειξε το Callisto 2C, ένα ενεργό ηχείο με ενσωματωμένο ψηφιακό επεξεργαστή και ενισχυτές τάξης D το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ασύρματα. Είναι μια σχεδίαση με δύο μιντ/γούφερ των οποίων ο κώνος βασίζεται σε ίνες ξύλου και δύο τουίτερ, ένα θόλου και ένα ribbon. Η ασύρματη μετάδοση βασίζεται σε τεχνολογία 5GHz και υποστηρίζει 24/96.

To CEOL N10 της Denon είναι το νεότερο μοντέλο της ομώνυμης σειράς. Υποστηρίζει Amazon Alexa και την τεχνολογία HEOS της εταιρίας ενώ είναι βελτιστοποιημένο για streaming από το οικιακό δίκτυο και το διαδίκτυο. Ενσωματώνει, επίσης, συμβατικές πηγές (CD player και ραδιοφωνικό δέκτη) και βασίζεται σε διακοπτικό ενισχυτή με DSP.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Το όνομα είναι “βαρύ” και πολλοί θα δουν την νέα σειρά ηχείων Citation της Harman/Kardon καχύποπτα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πλήρη σειρά ηχείων για πολυκαναλικά και multiroom συστήματα τα οποία βασίζονται σε τεχνολογία της StreamUnlimited και υποστηρίζουν το Google Chromecast/Assistant. Η σειρά περιλαμβάνει, συνολικά, εννέα προϊόντα.

Τον μεγαλύτερο θόρυβο στον χώρο των τηλεοράσεων τον έκανε εφέτος η τεχνολογία 8K. Συνολικά, τρεις εταιρίες ανακοίνωσαν τις... προθέσεις τους και μια από αυτές ήταν η LG η οποία παρουσίασε το πρωτότυπο μιας συσκευής 8Κ με πάνελ τεχνολογίας OLED.

Η LG παρουσίασε, επίσης τα νέα προϊόντα στη σειρά XBoom η οποία περιλαμβάνει κυρίως lifestyle/DJ ηχητικά συστήματα. Οι νέες συσκευές έχουν αναπτυχθεί με τεχνογνωσία της Meridian. H συνεργασία της LG με την διάσημη Βρετανική εταιρία έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Στα πλαίσια της IFA, η Panasonic ήταν από τις πρώτες εταιρίες που ανακοίνωσαν την υποστήριξη (μέσω αναβάθμισης του firmware) του HDR10+. Ανάλογη κίνηση, αναμένεται και για τα Blu-ray players της εταιρίας.

Μια ηχηρή και ενδιαφέρουσα συνεργασία, προϊόν της οποίας αποκαλύφθηκε στην ΙFA είναι αυτή μεταξύ Philips και Bowers & Wilkins. Η τηλεόραση OLED+903 της πρώτης, περιλαμβάνει ένα ηχητικό σύστημα σχεδιασμένο από την δεύτερη, με τουίτερ θόλου από τιτάνιο και μονάδες μεσαίων/χαμηλών από υαλονήματα.

Η Qualcomm έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον νέο codec της, aptX Adaptive. Αν και δεν υπάρχει υποστήριξη high res (ανεβαίνει μέχρι τα 24/48), η εταιρία αναφέρει ότι πρόκειται για μια πραγματικά “adaptive” εκδοχή, η οποία λαμβάνει υπόψιν της την εφαρμογή και το περιβάλλον RF, ώστε να επιλεγεί o βέλτιστος ρυθμός μεταφοράς δεδομένων.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Το CL2 της RHA είναι ένα in-ear ακουστικό που χρησιμοποιεί επίπεδες μαγνητοστατικές μονάδες 10 χιλιοστών και περίβλημα από κεραμικό υλικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ενσύρματο, είτε ως ασύρματο/Bluetooth χάρις το αποσπώμενο neckband που αντικαθιστά το καλώδιο.

Ίσως το προϊόν με το εντονότερο hype, εφέτος. Η Q900Fn της Samsung είναι η πρώτη τηλεόραση με πάνελ 8Κ η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο (στις 85 ίντσες). Βασίζεται σε τεχνολογία QLED. Θα υποστηρίζει τεχνολογία HDR10+ και το στοίχημα, εδώ, είναι πόσο καλό θα αποδειχθεί στην πράξη το νέο upscaler της εταιρίας (το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης).

Ο HDV 820 είναι ο νεότερος DAC/Ενισχυτής Ακουστικών της Sennheiser. Προσφέρει αναλογικές, συμβατικές ψηφιακές εισόδους και θύρα USB, βασίζεται σε ολοκληρωμένα d/a της ESS, ανεβαίνει μέχρι τα 32/384 (και υποστηρίζει, επίσης, DSD) και διαθέτει ένα πλήρες πακέτο εξόδων single ended και balanced για την σύνδεση των ακουστικών.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Η Sennheiser παρουσίασε, επίσης, για πρώτη φορά το νέο in-ear ασύρματο ακουστικό Momentum True Wireless. Βασίζεται σε Bluetooth/aptX, διαθέτει ενεργό σύστημα καταστολής θορύβων και χρησιμοποιεί μονάδες 7 χιλιοστών. Συνοδεύεται από ειδική θήκη φόρτισης.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά (και παλιά) προϊόντα της Sonos απέκτησε διάδοχο. Ο Sonos Amp είναι ένας stand-alone ενισχυτής (2x125W) ο οποίος μπορεί να οδηγήσει συμβατικά ηχεία, διαθέτει αναλογική είσοδο και, εννοείται, ενσωματώνεται πλήρως σε ένα multiroom/streaming σύστημα της εταιρίας.

Από τα ενδιαφέροντα, όσο και ιδιόμορφα, εκθέματα της εφετινής IFA: Το προσωπικό media player DMP-Z1 της Sony, μια πραγματικά high end κατασκευή η οποία συνδυάζει media player, DAC και ενισχυτή ακουστικών σε ένα σασί από βαρύ αλουμίνιο. Ανήκει στην σειρά Signature της εταιρίας και βασίζεται σε κορυφαία υλικά (ανάμεσά τους και δύο DAC ΑK4497EQ. Η τιμή αναμένεται στην περιοχή των €8.000.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

H ίδια εταιρία παρουσίασε τις δύο κορυφαίες της τηλεοράσεις στη σειρά Master, την OLED AF9 και την LCD ZF9 (φωτό). Και οι δύο συσκευές βασίζονται στον καινούριο επεξεργαστή εικόνας X1 Ultimate, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι ο αντικειμενοστραφής (object-based) χειρισμός χαρακτηριστικών της εικόνας.

Στον χώρο των ακουστικών, η Sony αποκάλυψε ένα νέο μοντέλο, το WH-1000XM3. Πρόκειται για την τρίτη γενιά του WH-1000X, η οποία διαθέτει ελαφρώς διαφορετικές κάψες σε σχέση με το M2, διαφορετικό σύστημα μικροφώνων για την λειτουργία του συστήματος καταστολής εξωτερικών θορύβων και καλύτερη τροφοδοσία (με ταχύτερη φόρτιση και αυτονομία 30 ωρών).

Η σειρά G700 της Technics περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες συσκευές όπως ο ολοκληρωμένος ενισχυτής της φωτογραφίας (SU-G700). Η εταιρία επέδειξε το πρωτότυπο μιας ψηφιακής πηγής (SA-CD/Network streamer) με κωδικό SL-G700 η οποία αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν το ασύρματο ηχείο SC-C50 στη σειρά Ottava (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο, την Άνοιξη). Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, διαθέτει επτά συνολικά μεγάφωνα (τρία μιντ 65mm, τρία τουίτερ 16mm και ένα γούφερ 120mm), ενισχυτή 100W και υποστηρίζει Google Chromecast. Ανεβαίνει μέχρι τα 24/384.

Μετά την Samsung και την LG, ο τρίτος κατασκευαστής που μπήκε στο χορό των 8Κ, φαίνεται να είναι η Toshiba. Η εταιρία επέδειξε το πρωτότυπο μιας συσκευής με panel LED 65 ιντσών το οποίο αναμένεται να κινείται σε λογικότερη τιμή σε σχέση με τα 85άρες των άλλων εταιριών, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία εισόδου στην αγορά. Υποστηρίζει Dolby Vision.

Η Yamaha παρουσίασε, για πρώτη φορά σε έκθεση, το κορυφαίο ζευγάρι προ-τελικού C-5000/M-5000. Στην σειρά αυτή (5000) αναμένεται να προστεθεί, το 2019, και ένα σύστημα πλατό/βραχίονα. O C-5000 διαθέτει πέντε εισόδους line (single ended), phono και τέσσερις εισόδους balanced, ενώ ο τελικός αποδίδει 100W ανά κανάλι. Και οι δύο ενισχυτές βασίζονται στην “floating” σχεδίαση της εταιρίας.

Thumbnail

Για όσους θέλουν να ενσωματώσουν την γοητεία του βινυλίου σε ένα streaming/multiroom σύστημα, η Yamaha παρουσίασε το MusicCast VINYL 500. Το πλατό χρησιμοποιεί οδήγηση με ιμάντα και μπορεί να συνδεθεί στο οικοσύστημα MusicCast της εταιρίας.