Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Δευτέρα, 30/12/2019

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

Τι είδαμε, τι δοκιμάσαμε
και τι διαβάσατε το 2018 στο avmentor.gr.
Απολογισμός 2019

Ένας μικρός αλλά ενδιαφέρον απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, βασισμένος σε γεγονότα, συσκευές και κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο avmentor.gr, συνοδευόμενος από με μερικά στατιστικά για τις προτιμήσεις των αναγνωστών μας.

Top-10: Οι 10 πιο ενδιαφέρουσες συσκευές της χρονιάς.

Με κριτήριο τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια των αντίστοιχων δοκιμών, οι δέκα συσκευές που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2019 ήταν, με βάση την χρονολογική σειρά δημοσίευσης, οι ακόλουθες:

- Ο νέος λαμπάτος προενισχυτής phono της LAB12, melto2.
- Ο μικρός (μόνο σε διαστάσεις) DAC/Ενισχυτής ακουστικών Chord Electronics Hugo 2.
- Το πολύ ενδιαφέρον οικονομικό πακέτο Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon.
- Ένα από τα κορυφαία -αυτή την στιγμή- combo CDp/DAC, το Planck της Audionet.
- Το βελτιστοποιημένο music server της MusiChi, SRV-01/PSU-MC-01.
- Το εξαιρετικό από πλευράς αισθητικής και πολύ καλό ηχητικά, miniPod BT της Podspeakers.
- Το Rois Acoustics Status 2, μια οικονομική πρόταση για ηχείο δαπέδου.
- Η εφαρμογή των ιδεών της Fyne Audio σε μικρή καμπίνα, το Fyne F500.
- Το καθόλου αδικαιολόγητα πολυσυζητημένο Kii Audio Three.
- Ο εντυπωσιακός επετειακός ολοκληρωμένος ενισχυτής Cambridge Audio Edge A.

Το πιο εντυπωσιακό του 2019:
Kii Audio Three - Ενεργό Ηχείο διαφορικής πίεσης (gradient pressure).

Δεν υπήρχε, από την αρχή, αμφιβολία ότι το Kii Audio Three ήταν μια πολύ φιλόδοξη αναζήτηση ενός ηχείου προσαρμοσμένου στις γνώσεις, τις δυνατότητες και τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η έκπληξη ήταν το πόσο καλά έγινε η προσέγγιση από την Kii Audio και πόσο θεαματικά ακουστό ήταν το αποτέλεσμα. Το πνευματικό παιδί του Putzeys και των άλλων ανθρώπων της Kii κατάφερε να μας εντυπωσιάσει, δείχνοντας έναν ξεκάθαρο δρόμο τον οποίο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει ο χώρος του audio υψηλών απαιτήσεων.

H sui-generis δοκιμή του 2019:
Naxatras III - Magnetic Fidelity LP/Duplicated Master.

Μας απασχόλησε μήνες, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο! Έχοντας ανα χείρας την πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή του Jesus Agnew και έναν πραγματικό θησαυρό εσωτερικών πληροφοριών για το πώς έγινε η... “δουλειά” από τον ίδιο, είχαμε την ευκαιρία να διευρευνήσουμε, στην πράξη, την νέα τάση στον αναλογικό ήχο, την επιστροφή στα μαγνητόφωνα R2R. Με την έρευνα, την εξέλιξη, τις προδιαγραφές και τις μεθοδολογίες αξιολόγησης, παγωμένες κάπου στις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, η μαγνητική ταινία ήταν μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια αντικείμενο ιστορικού ενδιαφέροντος. Τώρα επιστρέφει και μάλιστα με αξιώσεις. Αξίζει τον κόπο; Η σύντομη απάντηση είναι “ναι”, αλλά βεβαίως υπάρχουν προϋποθέσεις!

Τα ενδιαφέροντα στις εκθέσεις του 2019.

Δεν είναι, ασφαλώς, εύκολο να αξιολογήσεις τις σημαντικότερες από τις, κυριολεκτικά χιλιάδες, νέες παρουσιάσεις συσκευών που γίνονται στις μεγαλύτερες εκθέσεις της χρονιάς, επομένως το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αναφέρεις αυτές που σου έκαναν εντύπωση σε προσωπικό επίπεδο και τις θεωρείς ενδιαφέρουσες. Έχουμε και λέμε:

CES 2019: Η παραδοσιακή έκθεση που ανοίγει την χρονιά ήταν εντυπωσιακά φτωχή του 2019, σε ό,τι αφορά το audio υψηλών απαιτήσεων, κατάσταση η οποία -μάλλον- κυοφορεί εξελίξεις. Είδαμε για πρώτη φορά το πλατό Alva TT της Cambridge Audio, μια συσκευή η οποια περιλαμβάνει προενισχυτή phono αλλά και codec Bluetooth, μάθαμε για την επιστροφή της Classe με τη νέα σειρά Delta 3, η NAD παρουσίασε τον ενισχυτή M10 με αρθρώματα τεχνολογίας Ncore, και η Nagra ανακοίνωσε τον νέο μετατροπέα d/a HD DAC X με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της τροφοδοσίας.

HighEnd 2019 (Μόναχο): Μετά την “ψύχρα” της CES, οι φίλοι του καλού ήχου πήραν μια καλή δόση νέων προϊόντων στο σόου του Μονάχου. Εκεί είδαμε τον πολύ ενδιαφέροντα Auralic Altair G1 (τη νέα έκδοση του Altair, μέ νέο τσιπ d/a και νέο επεξεργατή), τον εντυπωσιακό ολοκληρωμένο της σειράς Progression του Dan D'Agostino, τον προενισχυτή, DAC, Streamer και ενισχυτή ακουστικών DS-10 της Ιταλικής Gold Note, τον νέο μεγάλο ολοκληρωμένο της Hegel, H390, την νέα έκδοση/φόρο τιμής στο Minima Amator της Sonus Faber, η οποία ονομάζεται Minima Amator II, το πρώτο R2R της Thorens, TM1600, χωρίς δυνατότητα εγγραφής, καθώς και το εντελώς εξωτικό αλλά ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, λόγω του τρόπου μετάδοσης της κίνησης, πλατό Wilson Benesch GMT One.

IFA 2019: H consumerάδικη IFA έκρυβε μερικές καλές νέες παρουσίες στον χώρο του audio. Ξεχωρίσαμε την επανεμφάνιση της θρυλικής Braun με την σειρά ηχείων LE (και το αναμενόμενα μίνιμαλ βιομηχανικό design που ανέκαθεν την χαρακτήριζε), το κορυφαίο μοντέλο της Dual, το οποίο ονομάζεται Primus Maximus, μια περισσότερο οικονομική έκδοση του κορυφαίου SA-CD της Pioneer (του PD-70AE) η οποία ονομάζεται PD-50AE, το ενδιαφέρον soundbar της Sennheiser στην σειρά Ambeo και, τέλος, το κορυφαίο ηχείο SA-Z1 της Sony, το οποίο βασίζεται σε πολλαπλές μονάδες και ψηφιακή επεξεργασία για να προσομοιάσει μια ιδανική σημειακή πηγή στον χώρο.

Με βάση τα δεδομένα: Τι προτίμησαν οι αναγνώστες το 2019;

Ο τρόπος με τον οποίο “καταναλώνονται” οι σελίδες και τα θέματα του avmentor έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αν και η δημοφιλία ενός θέματος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέραν της πραγματικής σημασίας του, για παράδειγμα το πώς αυτό θα συζητηθεί και θα διεισδύσει στα κοινωνικά δίκτυα, είναι πάντα χρήσιμο να ψηλαφίσει κανείς τον παλμό των αναγνωστών.
Σε αντίθεση με το 2018, το 2019 οι προτιμήσεις των αναγνωστών ευθυγραμμίστηκαν σημαντικά με την δική μας άποψη, περιλαμβάνοντας πολλές από τις συσκευές του Top-10. Για την δημιουργία της λίστας που ακολουθεί, λάβαμε υπόψιν τις επισκέψεις στην πρώτη σελίδα της κάθε δοκιμής και τα ποσοστά που αναφέρονται είναι επί των αντίστοιχων σελίδων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν το 2019.

01. MusiChi SRV-01/PSU-MC-01 Music Server), 9.7%.
02. Kii Audio Three (Ηχείο), (9,0%).
03. LAB12 melto 2 (προενισχυτής phono), 7,9%.
04. Rega P2 Carbon (πλατό/βραχίονας/κεφαλή), 7,4%.
05. Fyne Audio F500 (Ηχείο), 6,6%.
06. Acoustic Energy AE100 (Ηχείο), 6,5%.
07. Audionet Planck (CD Player/DAC), 6,2%.
08. Rois Acoustics Status 2 (Ηχείο), 5,6%.
09. Chord Electronics Hugo 2 (DAC/Ενισχυτής ακουστικών), 5,5%.
10. Audioengine A5 Plus Wireless (Ασύρματο ηχείο), 5,4%.

A Tale of Tails: Top10 μετά το καλοκαίρι.

Η δημοφιλία ενός κειμένου εξαρτάται αρκετά και από τον χρόνο που έχει διατηρηθεί online. Οι αναγνώσεις των σελίδων τείνουν να αυξάνουν σε συνάρτηση με τον χρόνο και οι παλαιότερες δοκιμές έχουν, γενικώς, υψηλότερες επιδόσεις, ειδικά αν οι συγκρίσεις γίνονται μέσα σε ένα στενό χρονικό περιθώριο όπως αυτό των δώδεκα μηνών, ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως “long tail effect”. Για να διορθώσουμε αυτή την “αδικία”, όπως και πέρυσι, φτιάξαμε ένα Top-10 αναγνωστών με βάση τις αναγνώσεις δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019:

01. Kii Audio Three (Ηχείο), 16,3%.
02. Fyne Audio F500 (Ηχείο), 11,8%.
03. Acoustic Energy AE100 (Ηχείο), 11,7%.
04. Rois Acoustics Status 2 (Ηχείο), 10,0%.
05. Cambridge Audio Alva TT (Πλατό/Βραχιονας/Κεφαλή, Bluetooth), 8,0%.
06. Schiit Audio Gungnir (DAC), 7,5%.
07. Lyric Audio PS-10 (προενισχυτής phono), 6,5%.
08. Cambridge Audio Edge A (ολοκληρωμένος ενισχυτής), 6,2%.
09. MusiChi SRV-01/PSU-MC-01 Music Server), 3,4%.
10. Podspeakers MiniPod BT (Ασύρματο Ηχείο), 3,2%.

Και για την δημιουργία της λίστας αυτής, λάβαμε υπόψιν τις επισκέψεις στην πρώτη σελίδα της κάθε δοκιμής και τα ποσοστά που αναφέρονται είναι επί του συνόλου των αντίστοιχων σελίδων δοκιμών που διαβάστηκαν το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς και δημοσιεύθηκαν το 2019 (επομένως τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, δείχνουν τάσεις και δεν είναι αμέσως συγκρίσιμα με αυτά του Top-10).


Τι Νέα; Το Top-10 των νέων της χρονιάς.

Αν οι προτιμήσεις των αναγνωστών με βάση τις δοκιμές αποτελούν, ίσως, ένα κριτήριο αξιολόγησης της σημασίας των ίδιων των συσκευών, ο τρόπος με τον οποίο διαβάζονται τα κείμενα για τα νέα προϊόντα είναι, πολύ πιθανόν, ένα κριτήριο για τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών καθώς οι σχετικές δημοσιεύσεις είναι πολλές δεκάδες κάθε χρονιά και οι επιλογές περισσότερο αυθόρμητες. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν, όπως και πέρυσι, από το εντελώς λογικό μέχρι το απροσδόκητο. Η λίστα για το 2019 έχει ως εξής:

01. Ανακοίνωση της αντιπροσώπευσης της Schiit Audio στην Ελληνική αγορά, 2,3%.
02. Διαθεσιμότητα του νέου Status 2 της Rois Acoustics, 2,1%.
03. Wharfedale Linton (νέο ηχείο στην σειρά Heritage), 2,1%.
04. Διαθεσιμότητα των προϊόντων της Metaxas & Sins στην Ελληνική αγορά, 1,9%.
05. Hegel H390 (ολοκληρωμένος ενισχυτής), 1,8%.
06. Επίδειξη του Rois Status 2 στην Κοσμάς Hi-Fi, 1,7%.
07. Διάθεση Magico Demo/Stock, 1,7%.
08. Gold Note DS-10 (DAC/Streamer, Ενισχυτής ακουστικών), 1,5%.
09. Επίδειξη του FIM Audio TK003 στην Sound Gallery, 1,5%.
10. Ανακοίνωση του Black Box Audio/Video Show 2020, 1,5%.

Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες ένα ευτυχισμένο και ενδιαφέρον 2020!

avmentor.gr