Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/12/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ NATHAN OAKLEY ΤΗΣ CHORD ELECTRONICS...

SITE MAP


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Nathan Oakley (Chord Electronics)

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ας επανέλθουμε στο κομμάτι της ποιότητας. Πόσο δύσκολο είναι να πείσετε κάποιον ότι, πέραν της ευκολίας, αναφέρεστε και σε καλύτερη ποιότητα;
Θα σας απαντήσω, καταρχήν, ότι είναι πολύ εύκολο, για δύο λόγους: Πρώτον γιατί είναι καλύτερο σε τεχνικό επίπεδο, επειδή είμαστε πλέον βέβαιοι ότι η αναπαραγωγή από μνήμες και σκληρούς δίσκους είναι ανώτερη ποιοτικά σε σχέση με την οπτική ανάγνωση -σας θυμίζω ότι σχεδιάζουμε και παράγουμε cd players επομένως έχουμε άποψη. Αυτή η μέθοδος έχει μικρότερο  jitter και αν το αρχικό extraction γίνει σωστά τότε έχει και μικρότερα σφάλματα. Δεύτερον, γιατί μπορώ να το αποδείξω με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν έχω παρά να αφήσω τον επισκέπτη μιας έκθεσης να συνδεθεί ασύρματα με το σύστημα και να ακούσει τα αρχεία που έχει αποθηκευμένα στο τηλέφωνό του.
Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτού του είδους οι πλατφόρμες δεν είναι το ίδιο εύχρηστες με ένα cd player.
Δεν θα διαφωνήσω στο ότι το user interface μια συμβατικής συσκευής είναι, συνήθως πιο απλό από αυτό των Windows, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη επενδύσει στο να μάθουν να χειρίζονται υπολογιστή ή PDA. Αν έχεις κατεβάσει αρχεία στον υπολογιστή σου γνωρίζεις ό,τι είναι απαραίτητο για να τα streamάρεις μέσω του Gem. Κι εμείς δεν απαιτούμε τίποτε συγκεκριμένο: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το media player των Windows μέχρι WinAmp και iTunes. Δεν χρειάζεται να μάθεις κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη γνωρίζεις, είναι όλα πολύ απλά.
Θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο το θέμα της αισθητικής των Chord, η οποία σαφώς ξεχωρίζει. Πώς έχετε καταλήξει σε αυτήν;
Τον σχεδιασμό των περιβλημάτων τον κάνει ο ίδιος το Franks. Η αισθητική της Chord βασίζεται στο ότι χρησιμοποιούμε, πολλές φορές, κυκλώματα τα οποία παράγουν σημαντικά ποσά θερμότητας επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σασί από αλουμίνιο για την σωστή ψύξη. Από το σημείο αυτό και μετά, θεωρούμε ότι οι συσκευές μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο καλές αλλά θα πρέπει να είναι και όμορφες.
Εκτός από το Gem, αρκετά έχει συζητηθεί και ο νέος σας DAC, ο QBD76...
Ναι... Η Chord έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην κατηγορία των DACs και ο QBD76 είναι ο αντικαταστάτης ενός από τα καλύτερα προϊόντα μας, του DAC64 ο οποίος έκανε μια εξαιρετική καριέρα στην αγορά, έχοντας πουλήσει παραπάνω από 10.000 κομμάτια. Ο Franks θεώρησε ότι το να παρουσιάσουμε απλώς μια “καλύτερη” έκδοση δεν θα ήταν επαρκής λόγος για να έχουμε μια παρόμοια επιτυχία με το επόμενο μοντέλο. Για τον λόγο αυτό σχεδιάσαμε έναν μετατροπέα ο οποίος, κατά την γνώμη μας, φτάνει από πλευράς επιδόσεων στο όριο που θέτουν τα 16bits αλλά ταυτόχρονα είναι ευέλικτος στις συνδέσεις, προσφέροντας και USB και φυσικά υποστηρίζει ασύρματη ζεύξη μέσω Bluetooth Α2DP, στην λογική όσων ανέφερα προηγουμένως. 

"Αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε την άποψη των νέων για το πώς θα πρέπει να ακούν μουσική, σχεδιάσαμε κάτι που θα τους βοηθήσει να πάρουν μια ιδέα για την υψηλή πιστότητα διατηρώντας τον τρόπο ζωής τους."

Από όσο γνωρίζω η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιήτε είναι με FPGA και custom αλγόριθμους για το upsampling...
Ναι. Θεωρούμε ότι το να χρησιμοποιήσουμε τα γνωστά ολοκληρωμένα κυκλώματα είναι κάπως περιοριστικό. Ο DAC64 χρησιμοποιούσε ψηφιακά φίλτρα με 1024 συντελεστές ενώ ο καινούριος QBD76 χρησιμοποιεί φίλτρα με 4096 συντελεστές.  Η χρήση custom κυκλωμάτων μας επιτρέπει να έχουμε κορυφαία δυναμική περιοχή η οποία φτάνει τα 148dB.
Είναι ενδιαφέρον το ότι ενώ επενδύετε στην ψηφιακή τεχνολογία τόσο έντονα, διαθέτετε και έναν προενισχυτή phono...
Σαφώς δεν είμαστε αυτό που θα έλεγε κανείς μια “ψηφιακή” εταιρία. Ο προενισχυτής phono, τον οποίο ονομάζουμε Symphonic είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα μας και βασίζεται σε ένα ιδιαίτερο τροφοδοτικό που χρησιμοποιούμε σε όλους τους ενισχυτές μας και το οποίο λειτουργεί σε πολύ υψηλότερες συχνότητες από τα 50Hz του δικτύου, στα 87kHz.  Αυτή η επιλογή, πρώτον, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε ενισχυτές των οποίων η απόδοση δεν μεταβάλλεται ανάλογα με την ποιότητα του δικτύου τροφοδοσίας, η οποία -όπως ίσως γνωρίζετε- δεν είναι σταθερή αφού εξαρτάται και από τα υπόλοιπα φορτία που βρίσκονται συνδεδεμένα κάθε στιγμή και, δεύτερον, μας επιτρέπει να φορτίζουμε τους πυκνωτές εξομάλυνσης πολύ πιο συχνά από ότι συμβαίνει σε ένα συμβατικό τροφοδοτικό των 50Hz. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους τελικούς ενισχυτές και ίσως γιαυτό πολλά στούντιο προτιμούν προϊόντα της σειράς SPA. Σημαντικό, επίσης, είναι και το φίλτρο υποηχητικών συχνοτήτων που χρησιμοποιούμε στον Symphonic. Λειτουργεί στην λογική του roll-off που προβλέπει η προδιαγραφή IEC, η οποία συμπληρώνει την RIAA, αλλά επιδρά μόνο στις πολύ χαμηλές συχνότητες που είναι κοινές και στα δύο κανάλια κι έτσι η ενεργοποίησή του δεν επηρεάζει καθόλου το περιεχόμενο των δίσκων.
Κρίνοντας με βάση την σημασία που δίνετε στον Symphonic, προβλέπετε ένα καλό μέλλον για το βινύλιο...
Νομίζω ότι πράγματι υπάρχει μέλλον. Πριν από είκοσι χρόνια συζητούσαμε για το τέλος του και είμαστε ακόμη εδώ, εξακολουθώντας όχι απλώς να συζητούμε αλλά να έχουμε στην διάθεσή μας πολλά συστήματα που ακούγονται εξαιρετικά. Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με το CD. Η ιστορία μάλλον θα επαναληφθεί. Ενώ υπάρχουν ήδη δύο γενιές ακροατών που έχουν συνηθίσει στο downloading, το φορμά θα παραμείνει ισχυρό για πολλά χρόνια ακόμη.
info: Tα προϊόντα της Chord Electronics εισάγονται στην ελληνική αφορά από την εταιρία sound Elevator, τηλ.: 210-282.8060, web: http://www.soundelevator.gr/, http://www.chordelectronics.co.uk/
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr