Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, Τρίτη, 17/02/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Monitor Audio PL300

Monitor Audio PL300

Αυτό που συναντήσαμε στο PL300 είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και που το έχουμε διαπιστώσει μόνο σε κορυφαία ηχεία. Το PL300 είναι σχεδιασμένο ως monitor στοχεύοντας στην ισομερή (σύμφωνα με τις αρχές της ακουστικής) κατανομή της ενέργειας στο φάσμα, μέσω των ειδικά σχεδιασμένων μεγαφώνων, ενώ παράλληλα σχεδόν εξαφανίζει τις παρασιτικές ταλαντώσεις. Η χαρακτηριστική αυτή «ησυχία» του ηχείου είναι ίσως το κύριο του χαρακτηριστικό. Όχι το μόνο, αλλά σίγουρα αυτό που μπορεί να επιδείξει υπεροπτικά στους ανταγωνιστές του, καθώς με δυσκολία θα εντοπίσει κανείς τόσο προσεγμένη ποιότητα μηχανικής κατασκευής στην κατηγορία τιμής κάτω των €10.000.
Χωρίς να είναι ιδιότροπο στις απαιτήσεις οδήγησης του, το PL300 θα δώσει πίσω απλόχερα την εύνοια που θα πάρει από έναν δυνατό τελικό ενισχυτή με ικανότητα παροχής ισχύος και ταχύτητα. Το P300 θα γεμίσει με ευκολία έναν μεγαλύτερο χώρο από τους συνήθεις, ενώ η ουδετερότητα της καμπίνας του θα επιτρέψει την τοποθέτηση του ακόμη και σε μικρότερους των 30m2.
Η ναυαρχίδα της Monitor Audio είναι μία γροθιά στο στομάχι, αν επιθυμήσετε να τη λάβετε… Με ταχύτητα και κορυφαία ικανότητα απόσβεσης, η καμπίνα, αφήνει τα άριστης ποιότητας μεγάφωνα να διατελέσουν το έργο τους όσο καλύτερα μπορούν. Πράγματι, αν επιχειρήσουμε να αναλύσουμε ακουστικά το φάσμα κατά τις ακροάσεις θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που ακούμε πρακτικά προέρχεται μόνο από τα μεγάφωνα, συνθήκη που είναι μία ιδανική αρχή. Το PL300 μπορεί να σε συνεπάρει, αφήνοντας κατά μέρους τη δήθεν λεπτότητα, η οποία κρύβει πολλές φορές την ανικανότητα περιγραφής του όγκου και των μεταβατικών στη χαμηλή περιοχή. Αν είστε φίλος του μπάσου, -ίσως της περισσότερο αδικημένης περιοχής του ακουστικού φάσματος- θα λατρέψετε το PL300, αυτό είναι βέβαιο. H δυναμική περιοχή μοιάζει ανεξάντλητη, αρκεί να μπορεί να ακολουθήσει – ή να οδηγήσει, καλύτερα – ο ενισχυτής σας. Το ηχείο, πρακτικά, δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείτε να ακούτε δυνατά συνεχώς χωρίς να κουραστείτε, καθώς το PL300 δεν επιδιώκει να γεμίσει, απλά, με ήχο το χώρο. Θα τον γεμίσει με το δυναμισμό της μουσικής μίας καλής ηχογράφησης. Στο τομέα, το μεγάλο Monitor Audio αποδεικνύεται σχετικά επιεικές, χωρίς όμως να συγχωρεί τα πάντα. Οι καλές σας εγγραφές θα μπορέσουν να δείξουν τον καλύτερο και δη εντυπωσιακό τους εαυτό με σιγουριά.

Monitor Audio PL300 Monitor Audio PL300

Ο μεγάλος του όγκος αποδεικνύεται ατού στα χέρια των μηχανικών της Monitor Audio, οι οποίο έχουν φροντίσει το PL300 να δίνει όχι μόνο τον παλμό των μεγάλων εγχόρδων ως γενικότητα, αλλά να θέτει υπόψη του ακροατή τις μικροεπεμβάσεις σε επίπεδο παραγωγής. Τονίζω ότι δεν μιλάμε για σκληρότητα, αλλά για έναν καλά ελεγχόμενο δυναμισμό. Δυναμισμός, ο οποίος μπορεί να συνδυάζεται με τη θέρμη που μπορεί να δώσει μία καλή εγγραφή στα φωνητικά. Η περιγραφή της υφής, τα «σχήματα» των ερμηνευτών, ο αέρας γύρω από αυτούς είναι εκεί μπροστά σου, τιμώμενα από την καθαρότητα του ήχου και την απουσία θορύβων – με την ευρύτερη έννοια– στην ευαίσθητη για το αυτί μας μεσαία περιοχή. Το ηχητικό δέσιμο των μεγαφώνων είναι αόρατο, με τον ακροατή να λαμβάνει ένα ενιαίο, επίπεδο χρονικά ηχητικό μέτωπο. Το ηχείο προβάλει τον χαρακτήρα των συνοδών και στην περίπτωση που πίσω του βρίσκεται ένας λαμπάτος προενισχυτής η ζεστασιά και η όποια λαμπρότητα θα περάσει διακριτικά στο άκουσμα. Η υψηλή περιοχή είναι σε φυσική, άρρηκτη και σε απρόσκοπτη συνέχεια με τη μεσαία και διακρίνεται από ταχύτητα και γρήγορη απόσβεση. Τα μεταλλικά κρουστά δεν θα κουράσουν τον ακροατή, αλλά θα παρουσιαστούν μπροστά του όπως είναι ηχογραφημένα. Το αρμονικό περιεχόμενο είναι πλούσιο, χωρίς πλεονασμούς. Η κυρίαρχη τάση στη σχεδιαστική φιλοσοφία του ηχείου, η αποφυγή δηλαδή εισαγωγής «έξτρα» περιεχομένου στο άκουσμα, η ωραιοποίηση, είναι παρούσα και εδώ. Στην ουσία, το γρήγορο και καθαρό τουίτερ είναι η βάση, ο οδηγός πάνω στον οποίο έχει σχεδιαστεί το ηχείο. Χωρίς να είναι στεγνό ή κλινικό, αλλά ταχύ και πλούσιο ταυτόχρονα, αποτελεί αυτό που οι μηχανικοί του της Monitor Audio στόχευσαν για το PL300, γενικότερα.
H στερεοφωνική εικόνα που αναπλάθει το PL300 είναι ρεαλιστική και αν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες χώρου, ο ακροατής κλείσει τα μάτια μπορεί να βρεθεί εκεί, μπροστά την ορχήστρα. Η τελευταία βρίσκεται ανάμεσα στα ηχεία, με τις όποιες διαβαθμίσεις στην τοποθέτηση κατά τον διαμήκη άξονα στης σκηνής να είναι σαφείς και το πλάτος της εικόνας να είναι μεγάλο και -κατά περίπτωση- να εκτείνεται πέραν της φυσικής θέσης των ηχείων.

Εν Κατακλείδι...

Η ηχητική φιλοσοφία του PL300 είναι αυτή που αρμόζει σε ένα ηχείο αυτού του κόστους. Στόχος είναι η κατά το δυνατό περισσότερο ολοκληρωμένη και ακριβής ανάπλαση του μεγέθους της ορχήστρας, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή –πάντα σε συνάρτηση με τον χώρο ακρόασης– έτσι ώστε να περάσει στον ακροατή με τον πλέον σφαιρικό τρόπο η πρόθεση των δημιουργών και να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση της μουσικής. Το PL300 είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται κάθε είδος μουσικής και όλο το ακουστό φάσμα με ουδέτερο τρόπο, χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις και τάσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, στην οποία κάποιος επιθυμεί να ακούει παρά φύσει μεγεθυμένη μόνο μία περιοχή συχνοτήτων δεν χρειάζεται να επενδύσει στην τεχνοκρατική και αιτιολογημένα καλή και εξέχουσα ηχητική ποιότητα του PL300. Οι μηχανικοί της Monitor Audio χωρίς μαγικό ραβδί, μεταφυσικές επικλήσεις και χαοτικές προσεγγίσεις, φαίνεται να έχουν κάνει αυτό που η λογική επιτάσσει ώστε να καταλήξουν σε ένα ηχείο που θα επιστρέψει σε μέγιστο βαθμό το κόστος του σε ηχητικό πλούτο. Το PL300 είναι ένα ηχείο που σφύζει από τεχνολογία και από ικανότητες για απόδοση της μουσικής σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ένα ηχείο που θα τολμήσει και θα καταφέρει να διαχειριστεί κάθε είδους πρόγραμμα και συνοδά με δύναμη και σεβασμό.



Monitor Audio PL300

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Ηχείο δαπέδου, τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, bass-reflex.
Μεγάφωνα: 2x γούφερ 8 ιντσών RDT, 1x μιντρέιντζ 4 ιντσών RDT, 1x τουίτερ ribbon C-CAM.
Συχνότητες cross: 550Hz/4kHz.
Ονομαστική αντίσταση:
Πρόσληψη Ισχύος: 300W.
Απόκριση συχνότητας: 28Hz-100kHz.
Ευαισθησία: 90dB/2.8V/1m.
Διαστάσεις: 1113x410x470 (mm, πxυxβ).
Βάρος: 43,8kg.
Τιμή - Πληροφορίες
Monitor Audio PL300: € 9.000,-
Πληροφορίες: Audio Vision Art, τηλ.: 211-0174.708, web: http://www.avart.gr/, http://www.monitoraudio.co.uk/