Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/07/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOWTO►ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ► ΓΝΩΡΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ "AUTO"...

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Το πρώτο βήμα: Γνωριστείτε με το "Αuto"...

Γνωριστείτε με το Auto Mode, Ρυθμίσεις με το χέρι, Η στιγμή του "κλικ" .

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η πρώτη και απαραίτητη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να ανάψετε τη μηχανή. Αυτή είναι η μία από τις δύο φωτογραφικές σας δραστηριότητες που "πρέπει" να κάνετε. Η άλλη είναι να πατήσετε το πλήκτρο απελευθέρωσης του κλείστρου για τη λήψη της φωτογραφίας. Η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο απλή αν θέσετε τη μηχανή στη αυτόματη λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση η μηχανή θα τα κάνει όλα αυτόματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο "καλύτερος δυνατός τρόπος" όμως σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις θα αποδίδουν ικανοποιητικά στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων. Άλλο όμως ικανοποιητικά και άλλο καλά-καλύτερα-ιδανικά. Το επόμενο βήμα της λήψης είναι να εκμεταλλευτείτε τις ειδικές λειτουργίες που σας προσφέρει η μηχανή σας. Οι σύγχρονες μηχανές για να σας κάνουν καλύτερους φωτογράφους χωρίς να χρειαστείτε κόπο και χρόνο, έχουν δημιουργήσει "μπουκέτα" ρυθμίσεων κάτω από συγκεκριμένες ονομασίες, τα οποία δίνουν καλύτερα αποτελέσματα κατά τη λήψη συγκεκριμένων θεμάτων. Στην περίπτωση που φωτογραφίζουμε ένα τοπίο, η επιλογή που πρέπει να κάνουμε ονομάζεται "landscape". Πίσω της κρύβεται μία σειρά επιλογών που θα κάνουν το τοπίο σας να φαίνεται περισσότερο καθαρό σε όλο του το βάθος, με έντονα τα φυσικά χρώματα. Στην περίπτωση που φωτογραφίζουμε πρόσωπα θα επιλέξουμε την επιλογή "portrait" και θα πάρουμε περισσότερος φυσικούς τόνους και μικρό βάθος πεδίου ώστε να ξεχωρίσει το πρόσωπο από το background. Τα ειδικά προγράμματα που έχουν παρουσιάσει έως τώρα οι κατασκευαστές είναι πολλά και η εξειδίκευση τους φτάνει σε μεγάλο βαθμό. Εχουμε δει προγράμματα για λήψη στο χιόνι, για νυχτερινή λήψη και άλλα. Ανακαλύψτε τα στο μενού της μηχανής σας, αν και όποια υπάρχουν και ενεργοποιήστε τα ανά περίπτωση. Το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει περισσότερο απ' όσο φαντάζεστε .

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ενας τέτοιος διακόπτης σας επιτρέπει να επιλέξετε τον τρόπο της λήψης καθώς επίσης και να ενεργοποιήσετε κάποιες δυνατότητες της μηχανής (όπως την λήψη clips κινούμενης εικόνας) Ο διακόπτης on-off έχει την προφανή χρήση να ενεργοποιεί την μηχανή.  Ο διακόπτης του φωτοφράκτη (αριστερά) είναι αυτός που "τραβάει" την φωτογραφία.

Η εργονομία των μηχανών διαφέρει.  Εδώ μία πολύ καλή προσέγγιση που μεταφέρει το σύνολο των χειριστηρίων στο αριστερό χέρι:  To dial, το zoom (ομοαξονικά), o φωτοφράκτης και το menu navigator. Στην πλάτη της μηχανής πολύ συχνά τοποθετούνται διακόπτες που δεν χρησιμοποιούνται άμεσα κατά τη διάρκεια της λήψης.  Εδώ φαίνεται ο διακόπτης για το μενού, για το φλάς, τον χρονοδιακόπτη και την επισκόπηση της φωτογραφίας.

Μετά από τις πρώτες λήψεις και αφού έχετε επιβεβαίωσει πόσο μεγάλη ευκολία είναι η ύπαρξη της οθόνης LCD, προσπαθήστε να τη ρυθμίσετε έτσι ώστε να αποδίδει όσο το δυνατό καλύτερα  αυτό που απεικονίζει. Εδώ χρειάζεται να πειραματιστείτε. Σε κάθε περίπτωση όμως να ξέρετε ότι η αντίληψη διαφοροποιείται με την αλλαγή του οπίσθιου φωτισμού και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δείτε με απολυτη ακρίβεια αυτό που τραβήξατε. Στις περιπτώσεις που ο περιβάλλων φωτισμός είναι έντονος μη ξεχνάτε ότι, συνήθως, υπάρχει και η επιλογή του οφθαλμοσκοπίου, το οποίο έχει και μικρότερη κατανάλωση, επιμηκύνοντας με αυτόν τον τρόπο το χρόνο χρήσης της μπαταρίας.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

FREE!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Κάντε Download και εκτυπώστε τον μικρό οδηγό του avmentor.gr για την ψηφιακή φωτογραφία, ΔΩΡΕΑΝ

ΣΕΛΙΔΑ ΟΔΗΓΙΩΝ KAI DOWNLOAD...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Γνωριστείτε με το Auto Mode: Μία σειρά έτοιμων επιλογών που θα σας λύσουν τα χέρια.
Ρυθμίσεις με το χέρι: Η φωτογραφική δημιουργία περνάει μέσα από τις ρυθμίσεις της μηχανής.  Πρέπει να τις γνωρίζετε.
Η στιγμή του "κλικ" : Ενα απλό κουμπί είναι, σύμφωνοι, αλλά θέλει την τέχνη του...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr