Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/07/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOWTO►ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ► ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Για να γνωρίζετε τα βασικά...
To κείμενο που θα βρείτε σε αυτή τη σελίδα περιέχει το σύνολο των όρων που χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση, γύρω από την ψηφιακή φωτογραφία. Η γνώση τους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την μηχανή σας και θα σας επιτρέψει να εξελιχθείτε σε έναν καλό "ψηφιακό" φωτογράφο.

Εισαγωγή, Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία, Για να γνωρίζετε τα βασικά, Περί φωτομέτρησης

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αυτόματη λειτουργια (auto), Έκθεση, Διάφραγμα (iris), Φωτοφράκτης (shutter), Προγράμματα , Χειροκίνητη (manual), Ποιότητα, Μέγεθος (ανάλυση), Υφή εικόνας, Ψηφιακά εφέ, Οθόνη LCD, Οφθαλμοσκόπιο, Οπτικό zoom & ψηφιακό zoom, Σύνδεση με Η/Υ, Αποσπώμενη μνήμη, Επεξεργασία

Αυτόματη λειτουργια (auto): Σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας η μηχανή ρυθμίζει με αυτόματο τρόπο το σύνολο των παραμέτρων της εικόνας που εξαρτώνται από τις συνθήκες λήψης. Η μεγάλη υπολογιστική δύναμη των σύγχρονων επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται, η δυναμική των ψηφιακών και η συσωρευμένη εμπειρία από τη συμβατική φωτογραφία οδηγούν τους σύχρονους "ψηφιακούς" φωτογράφους να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη άνεση και εμπιστοσύνη την επιλογή "Auto".
Έκθεση: Η ποσότητα του φωτός που θα φτάσει στον αισθητήρα της μηχανής εξαρτάται από τη διάρκεια που παραμένει ανοιχτός ο φωτοφράκτης, δηλαδή από την ταχύτητα κίνησης του και από τη διάμετρο της ίριδας του φακού. Ο υπολογισμός της έκθεσης γίνεται κυρίως με το ενσωματωμένο  φωτόμετρο στη μηχανή με διάφορες μεθόδους μέτρησης. Οι περισσότερο προηγμένες μηχανές παρουσιάζουν στην οθόνη LCD ιστόγραμμα της εικόνας τoυ κάδρου, παρέχοντας ακριβέστατο έλεγχο της εικόνας.

Διάφραγμα (iris): Πρόκειται για μία οπή (aperture) μεταβλητής διαμέτρου που λειτουργεί όπως ακριβώς και η ίριδα του ματιού. Το διάφραγμα μετριέται σε f-stops. Καθε στάση στην τυπική κλίμακα αντιστοιχεί με διαπλασιασμό της ποσότητας του προσπίπτοντος φωτός στον αισθητήρα.

Φωτοφράκτης (shutter): O φωτοφράκτης είναι απαραίτητος στην συμβατική φωτογραφία και ελέγχει το χρόνο έκθεσης του φιλμ στο φως. Στην ψηφιακή φωτογραφία η απόκριση του αισθητήρα στο φως ελέγχεται με ηλεκτρονικό τρόπο στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Αυτός ο περιστροφικός επιλογέας (dial) επιτρέπει μεταξύ άλλων και την επιλογή των διαφόρων προγραμμάτων.  Προσέξτε τα διάφορα σύμβολα (για το πορτραιτο, το τοπίο και το μάκρο)

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Προγράμματα (program ή scene): Προρυθμισμένα σύνολα παραμέτρων άκθεσης για χρήση υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα προγράμματα που συναντούμε πιο συχνά είναι αυτά για πορτραίτα (portrait), νυχτερινές λήψεις (night scene), ταχέως κινούμενα αντικείμενα (sport), σκηνές με έντονες αντιθέσεις φωτισμού (sand & snow), ηλιοβασιλέματα (sunset) κ.α.

Χειροκίνητη (manual): Στη χειροκίνητη λειτουργία οι βασικές επιλογές για τη ρύθμιση της ίριδας και του φωτοφράχτη γίνονται από το χρήστη, όπως επισης συμβαίνει και με τις επιμέρους. Η επιλογή αυτή δίνει στο χρήστη πλήρη έλεγχο της μηχανής και του τρόπου που αυτή θα καταγράψει τη σκηνή. Πρόκειται για την επιλογή των περισσότερο έμπειρων χρηστών και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δίνει αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν με την αυτόματη ή και προγραμματισμένη έκθεση.

Ποιότητα: Η ποιότητα της εικόνας που παράγει μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εξαρτάται από τρεις κυρίως παράγοντες. Αυτοί είναι η ποιότητα του φακού, η ανάλυση της εικόνας, το είδος του φορμά που θα εγγράψουμε την εικόνα και, στην περίπτωση που αυτό είναι jpeg το ποσοστό της συμπίεσης που θα υποστούν τα δεδομένα της εικόνας. Όπως είναι φυσικό, στην ποιότητα μίας φωτογραφίας ενεργό ρόλο παίζουν όλα τα συστήματα και υποσυστήματα μίας φωτογραφικής μηχανής, αλλά οι τρεις παράγοντες που αναφέρουμε είναι οι σημαντικότεροι.

Μέγεθος (ανάλυση): Το μέγεθος της εικόνας που παράγει μία ψηφιακή μηχανή εξαρτάται από τον αριθμό των εικονοστοιχείων ή pixels (συντομογραφία του pixel elements) που διαθέτει ο αισθητήρας της, ή πόσα από αυτά επιλέγει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι για επισκόπιση των εικόνων στο τυπικό μόνιτορ ενός Η/Υ είναι αρκετά 1.2Μpixel. Η επιπλέον πληροφορία δίνει την ευχέρεια για κόψιμο ανεπιθυμήτων τμημάτων (cropping) και περαιτέρω επεξεργασία. Η υψηλή ανάλυση όμως δίνει κυρίως τη δυνατότητα για εκτύπωση των φωτογραφιών σε μεγαλύτερες διαστάσεις: Tα 1.2Mpixel στο χαρτί καταλαμβάνουν μόλις μία επιφάνεια 11x8cm περίπου...

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Υφή εικόνας: Οι σύγχρονες μηχανές δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να επέμβει εύκολα σε παραμέτρους, που στη συμβατική φωτογραφία μπορούσαν να επηρεαστούν μόνο με την αλλαγή φιλμ και μάλιστα με μη γραμμικό τρόπο (σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη συμβατική). Ετσι, ο χρήστης μίας σύγχρονης ψηφιακής μηχανής έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει, σε μικρό αλλά σημαντικό για το αποτέλεσμα βαθμό, τον κορεσμό των χρωμάτων (saturation), την οξύτητα της εικόνας (sharpness) και την αντίθεση (contrast) της φωτογραφίας. 

Ψηφιακά εφέ: Σε αντίθεση με τις μικρορυθμίσεις στην υφή της φωτογραφίας, όλες σχεδόν οι μηχανές δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής εντόνων εφέ στη φωτογραφία, τα οποία διαφοροποιούν σχεδόν ολοκληρωτικά το αποτέλεσμα. Τα πλεόν συνήθη είναι τα sepia, negative, solarize και b&w.

Οθόνη LCD: Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όλες οι ψηφιακές μηχανές διαθέτουν οθόνη LCD για την προεπισκόπηση του θέματος πριν τη λήψη και για την εύκολη πρόσβαση στα μενού. Μετά τη λήψη η επισκόπιση είναι κατ' αρχήν δυνατή και εύκολη. Η οθόνη LCD σηματοδοτεί την περισσότερο φανερή διαφορά των ψηφιακών μηχανών από τις συμβατικές.
Το οφθαλμοσκόπιο (viewfinder) είναι κατάλοιπο από τις συμβατικές φωτογραφικές μηχανές.  Στην "φθηνή" έκδοσή του υποφέρει και από σφάλμα παράλαξης.  Πολύ συχνά, η μηχανή δίνει το OK για την λήψη με ένα πράσινο led όπως αυτό που φαίνεται επάνω δεξιά.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οφθαλμοσκόπιο: O εναλλακτικός τρόπος στόχευσης με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι με χρήση του οφθαλμοσκοπίου. Παρουσιάζει το μειονέκτημα του σφάλματος παράλλαξης σε αντίθεση με την οθόνη LCD που προβάλλει ό,τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο κάρδρο μας. Μερικοί κατασκευαστές για να αντιπαρέλθουν αυτό το πρόβλημα έχουν υιοθετήσει το ηλεκτρονικό αντί του οπτικού σκοπεύτρου, το οποίο προβάλλει ό,τι και η οθόνη LCD, στερείται όμως, πολλές φορές, σε ποιότητα εικόνας, λόγω χαμηλής ανάλυσης.

Το zoom της μηχανής ελέγχεται, συνήθως μέσω ενός διακόπτη που μετακινεί τον φακό σε όλες τις ενδιάμεσες θέσεις από τον τηλεφακό (tele) μέχρι τον ευρυγώνιο (wide)

Οπτικό zoom, ψηφιακό zoom: Οι ψηφιακές μηχανές, εκτός από το οπτικό zoom, την μεγέθυνση δηλαδή της εικόνας που επιτυγχάνεται με το σύστημα φακών της μηχανής, χρησιμοποιούν και το ψηφιακό zoom, το οποίο είναι χρήση ενός  τμήματος της εικόνας που αποδίδει ο αισθητήρας. Η εικόνα που προέρχεται με χρήση ψηφιακού zoom είναι στην πραγματικότητα μικρότερη από την αυτήν που είναι τραβηγμένη με χρήση μόνο οπτικού zoom, εκτός αν χρησιμοποιηθεί κάποια μέθοδος παρεμβολής δειγμάτων (interpolation) για αύξηση του μεγέθους της. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η εικόνα χάνει σε οξύτητα και ευκρίνεια, ανάλογα με το ποσοστό της ψηφιακής μεγέθυνσης.

Σύνδεση με Η/Υ: Η σύνδεση των ψηφιακών μηχανών με τον υπολογιστή γίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω θύρας USB. Οι νέες ψηφιακές μηχανές χρησιμοποιούν το πρότυπο USB2.0, το οποίο καθιστά το downloading αστραπιαία διαδικασία και όχι απλά σύντομη όπως με το USB. Πριν την έλευση των USB και USB2.0, οι ερασιτεχνικές μηχανές χρησιμοποιούσαν τη σειριακή θύρα, δηλαδή ό,τι πιο ...αργό υπάρχει, ενώ οι επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικές μηχανές το IEEE 1394. Το transfer rate των IEEE 1394 και USB2.0 φτάνει μέχρι και τα 400Μbps.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στις ψηφιακές μηχανές τα φιλμ έχουν αντικατασταθεί από τις αοσπώμενες μνήμες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το μέγεθος τους μειώνεται ενώ αυξάνει η χωρητικότητα τους. Τα Memory Stick PRO αυτή τη στιγμή είναι οι περισσότερο ταχείες και μεγαλύτερες σε χωρητικότητα flash memories. Οι κάρτες xD είναι ίσως οι μικρότερες αυτή τη στιγμή.

Αποσπώμενη μνήμη: O αντικαταστάτης του φιλμ, ως προς το λειτουργικό μέρος μίας φωτογραφικής μηχανής. Στην αγορά βρίσκονται διάφοροι τύποι, όπως Memory Stick, SD Card, Multimedia Card, xD Card, CompactFlash Card, τους οποίους προτείνουν και χρησιμοποιούν στις μηχανές τους διάφορετικοί κατασκευαστές. Σε αντίθεση με το φιλμ δεν επιδρούν στην ποιότητα της εικόνας, αλλά η αξία τους αυξάνει όσο μειώνεται το φυσικό τους μέγεθος και όσο αυξάνουν η αξιοπιστία, η ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων και η χωρητικότητα τους.

Επεξεργασία: Οι ψηφιακές φωτογραφίες στον υπολογιστή μπορούν να τροποποιηθούν σε πολλά επίπεδα, απο την απλή βελτίωση των ατελειών της λήψης και έως και την έντονη τροποποίηση τους, που μπορεί να ληφθεί ως και τρόπος έκφρασης καλιτεχνικών ανησυχιών. Επίσης, οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καρτών, ημερολογίων, σιδεροτύπων ή ακόμη και τατουάζ!

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

FREE!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Κάντε Download και εκτυπώστε τον μικρό οδηγό του avmentor.gr για την ψηφιακή φωτογραφία, ΔΩΡΕΑΝ

ΣΕΛΙΔΑ ΟΔΗΓΙΩΝ KAI DOWNLOAD...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Εισαγωγή: Γιατί είστε εδώ; και γιατί η καινούρια σας μηχανή δεν έχει φίλμ;

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία: Λοιπόν, αν μπορείτε να πατήσετε ένα κουμπί, μπορείτε να την τραβήξετε αμέσως.  Το Auto Mode να'ναι καλά.
Για να γνωρίζετε τα βασικά: Αν μέχρι να βρείτε στο λεξικό την λέξη "φωτοφράκτης"  το ζευγάρωμα της σπανιότερης λιβελλούλης στον κόσμο έχει τελειώσει, μπροστά στον αμήχανο φακό σας, ήρθε η ώρα να μάθετε να μιλάτε σαν φωτογράφος...
Περί φωτομέτρησης: Spot metering; Tι είναι πάλι αυτό;


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr