Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update:  Πέμπτη, 10/04/2003


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO►ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΗΧΕΙΑ►ΒΑΤ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΣMETAΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ...

AV BLOG 

SITE MAP

Στην μέτρηση της ευαισθησίας, αυτό που μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε είναι η στάθμη της ηχητικής πίεσης που είναι σε θέση να αναπτύξει ένα ηχείο σε συγκεκριμένες συνήκες οδήγησης.
Τί είναι το dBSPL;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ►

Η ευαισθησία μετράται με βάση την ακουστική πίεση που δημιουργεί ένα ηχείο, σε απόσταση ενός μέτρου επί του ακουστικού του άξονα, όταν αυτό τροφοδοτηθεί με 2.83Vrms. Γιατί αυτή η περίεργη τάση κι όχι, ας πούμε, 1Vrms; Επειδή, μία τάση τέτοια, σε μία αντίσταση 8Ω αναπτύσει ρεύμα που δημιουργεί θερμικές απώλειες 1W. Θεωρήστε το απλώς μία παραχώρηση σε μία εντόνως αμφισβητίσιμη τεχνική  κομψότητα (θα δούμε γιατί αμφισβητίσιμη) αλλά τίποτε άλλο.  Τι ρόλο παίζει η απόσταση στην μέτρηση;  Το ηχητικό πεδίο μεταβάλεται με την απόσταση από την πηγή, ακολουθώντας τον νόμο του αντιστρόφου τετραγώνου.  Δηλαδή η έντασή του πέφτει στο ένα τέταρτο όταν η απόσταση από την πηγή διπλασιάζεται, στο ένα ένατο όταν τριπλασιάζεται κ.λπ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ορίσουμε μία απόσταση αναφοράς.  Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην ίδια την μονάδα μέτρησης.  Οπως ίσως γνωρίζετε το dB είναι μόνάδα σχέσης και όχι μονάδα μέτρησης.  Το ίδιο συμβαίνει και στην ειδική περίπτωση του dB SPL (όπου SPL σημαίνει Sound Pressure Level, ήτοι στάθμη ηχητικής πίεσης).     

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ►   ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ηχεία
Πώς θα υπολογίσετε αν το ηχείο που θέλετε χωράει πραγματικά στον χώρο που διαθέτετε.
Πόσα περίπου βατ χρειάζεστε από τον ενισχυτή σας, με δεδομένα την ευαισθησία των ηχείων σας, την θέση τους και την στάθμη που απαιτείτε.
Μία σελίδα με FAQ (Frequently Asked Questions) της οποίας το περιεχόμενο μπορείτε να διαμορφώσετε και με δικές σας ερωτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Eίσοδος, Εξοδος και θερμικές απώλειες στα ηχεία
Audio & Video Primer: H ιεραρχική θεώρηση των οπτικοακουστικών συστημάτων.
Το δικαναλικό ηχοσύστημα
Το πολυκαναλικό ηχοσύστημα

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr