Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/05/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: LINN KLINIK ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

AV BLOG 

SITE MAP


Linn Klinik στην Αθήνα
07/05/2008
Έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Μαίου, στις εγκαταστάσεις της "Τηλεοπτικής" το Αθηναϊκό Linn Klinik, όπου ο Allan Williams επιθεώρησε, ρύθμισε και αναβάθμισε μερικά από τα ελληνικά Sondek LP12. Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα εργαλείων, από ένα βρεγμένο βετέξ μέχρι το γνωστό jig, προσπάθησε να επαναφέρει σε άψογη κατάσταση κάποια βαρύτατα χρησιμοποιημένα πλατό, όπως το LP12/IttokIV/Valhalla/Nirvana του Σταματάκου (με πενταψήφιο αριθμό σειράς), αλλάζοντας αναλώσιμα (όπως το λιπαντικό στο έδρανο, τον ιμάντα και το P-clip, προτείνοντας αναβαθμίσεις, οι οποίες δεν είναι όλες παράλογα ακριβές (όπως το Trampolin και το μοτέρ) και κάνοντας ρυθμίσεις (ελατήρια, στροφές, VTA, κλπ). Παράλληλα με την διαδικασία της ρύθμισης, ο Williams εξήγησε πρόθυμα στους παρευρισκόμενους διάφορες λεπτομέρειες του κλασικού πλατό, υποδεικνύοντας κρίσιμα σημεία για την σωστή λειτουργία του. Για πολλούς, οι ρυθμίσεις του LP12 υπήρξαν ανέκαθεν ένα θέμα που άπτεται του υπερφυσικού. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες που δείχνουν το αντίθετο.  Επί τη ευκαιρία, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια...
O άνθρωπος της Linn μας ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα στην αναβάθμιση του LP12 καλό θα είναι να περιλαμβάνουν το κιτ Circus (για τα πολύ παλιά LP12)  έναν κινητήρα (ο νέος είναι καλύτερης ποιότητας), καθώς και την βάση Trampolin η οποία “κόβει” κραδασμούς κάτω από τα 4Hz, σημείο μέχρι το οποίο λειτουργεί η ανάρτηση. Εννοείται ότι κάποια πράγματα είναι αναλώσιμα και θέλουν τακτική αντικατάσταση: Ο ιμάντας και το λιπαντικό στο έδρανο είναι τέτοια, ενώ, από ότι καταλάβαμε το νέο P-clip για το καλώδιο του βραχίονα είναι πολύ καλύτερο και θα πρέπει να αντικαθίσταται ανεξαρτήτως της φθοράς του παλιού.
Όλα ξεκινούν με ένα καλό καθάρισμα. Ένα απλό, ελαφρώς υγρό, πανί αρκεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι απαλές κινήσεις. Κάτι που λίγοι ιδιοκτήτες LP12 φροντίζουν είναι η λίπανση του εδράνου. Ο Williams προσθέτει μερικές σταγόνες στο πηγάδι. Το “μερικές”, είναι φυσικά το κλειδί...
Χρησιμοποιώντας έναν κανονικό δίσκο στο πλατό, η ρύθμιση της VTA γίνεται εύκολα με το μάτι και ένα κλειδί Allen. Η εταιρία προτείνει την γωνία που προκύπτει με τον βραχίονα οριζόντιο. Άλλες επιλογές δεν αποκλείονται φυσικά. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ισορροπώντας αρχικώς τον βραχίονα. Για να γίνει σωστά, απαιτείται το πλατό να είναι απολύτως οριζοντιωμένο.
Χρησιμοποιώντας το jig, που προσφέρει άνετη πρόσβαση από το κάτω μέρος, γίνεται η ρύθμιση των τριών ελατηρίων της ανάρτησης.  Το armboard θα πρέπει να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με το ξύλινο πλαίσιο. Με την χρήση, η τροχαλία αποκτά ένα ίχνος που οφείλεται στα κατάλοιπα του ιμάντα. Αυτό πρέπει να καθαριστεί ώστε να εξασφαλιστεί η άψογη πρόσφυση του τελευταίου.

Το περιβόητο P-clip είναι ένα από τα “δυσκολότερα” σημεία του LP12. Στο συγκεκριμένο πλατό είχε σπάσει και αντικαταστάθηκε με ένα καινούριο, πολύ καλύτερο, εξάρτημα που διευθετεί το καλώδιο του βραχίονα άψογα. Κάτι που λίγοι κάτοχοι LP12 γνωρίζουν είναι ότι οι στροφές του μπορούν να μικρορυθμιστούν μεταβάλλοντας το αζιμούθιο του κινητήρα, αλλάζοντας έτσι την θέση του ιμάντα επάνω στην μεταβλητής διαμέτρου τροχαλία.
Ο έλεγχος των στροφών γίνεται με τον κατάλληλο δίσκο και ένα στροβοσκόπιο ακριβείας. Είναι μια διαδικασία που ίσως απαιτήσει αρκετούς κύκλους “ρύθμιση-μέτρηση”. Το τέλος της διαδικασίας σηματοδοτείται με την συμπλήρωση μιας φόρμας όπου αναφέρονται όλα τα σχετικά στοιχεία και σημειώνονται οι εργασίες συντήρησης, ρύθμισης και αναβάθμισης που έγιναν.
ΙΝFO: Τηλεοπτική Α.Ε., τηλ.: 210-983.4900, web: http://www.linn.co.uk/
Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr