Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/07/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Daniel Hertz Μ11: Τετρακάναλος ολοκληρωμένος από τον Mark Levinson.




Daniel Hertz Μ11: Τετρακάναλος ολοκληρωμένος από τον Mark Levinson.
2017/02/23, [δ.τ.]

Μια όχι πολύ γνωστή εταιρία με ένα περίεργο όνομα. Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές συσκευών ήχου. Ένας πολυκαναλικός ολοκληρωμένος που δεν έχει σχέση με τον οικιακό κινηματογράφο. Τί είναι η Daniel Hertz και τι ακριβώς ο M11;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Daniel Hertz (με έδρα την Ελβετία) είναι η τρέχουσα εταιρία του Mark Levinson η οποία ιδρύθηκε το 2007. Όσοι παρακολουθούν την πορεία του συγκεκριμένου ανθρώπου στον χώρο του audio, θα γνωρίζουν ότι η εταιρία με το όνομά του δεν έχει σχέση μαζί του εδώ και πολλά χρόνια (αποτέλεσμα, προφανώς, κάποιου ατυχήματος στον χώρο των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών και της αντίστοιχης νομοθεσίας). Το όνομα Daniel Hertz αποτελεί τον συνδυασμό του μικρού ονόματος του πατέρα του Levinson και του επωνύμου της μητέρας του και η απάντηση στο φυσιολογικό ερώτημα είναι “ναι”, όντως αυτή η πλευρά της οικογένειας σχετίζεται με τον γνωστό Hertz, τον Γερμανό φυσικό που απέδειξε την ύπαρξη του ηλεκτρομαγνητικού κύματος (και ονομαζόταν Heinrich).
Ο M11, τώρα, είναι η τελευταία προσθήκη στην όχι και πολύ μεγάλη γκάμα συσκευών της Daniel Hertz και αντανακλά πλήρως μία από το πιο παλιές (και σταθερές) απόψεις του Levinson γύρω από την οδήγηση των ηχείων. Από την εποχή, ακόμη, που οι ενισχυτές της Mark Levinson σχεδιάζονταν από τον ίδιο, η διπλοενίσχυση, με την αυθεντική της μορφή, δηλαδή με ενεργά φίλτρα πριν τους τελικούς ενισχυτές ήταν η αγαπημένη του τοπολογία και ο M11 αποτελεί, ακριβώς, το προϊόν που υλοποιεί την τοπολογία αυτή στην πράξη με απλό τρόπο χωρίς να απαιτεί από τον χρήστη ειδικές γνώσεις και πολλές συσκευές.
Το βασικό χαρακτηριστικό του ενισχυτή είναι ότι διαθέτει τέσσερα κανάλια με διακοπτικά στάδια εξόδου, τα οποία αποδίδουν 200/400W στα 8/4Ω και διαθέτουν ψηφιακή είσοδο η οποία λειτουργεί στα 384kHz. Των σταδίων ισχύος, προηγούνται ενεργά φίλτρα τα οποία λειτουργούν στο ψηφιακό πεδίο (στην πράξη είναι ψηφιακοί επεξεργαστές σήματος, δηλαδή) και βασίζονται στο λογισμικό που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία (Mighty Cat), με αποτέλεσμα ο ενισχυτής να είναι πλήρως ελεγχόμενος όχι μόνο ως προς τις συχνότητες αποκοπής και τις κλίσεις των φίλτρων αλλά και ως προς την προσαρμογή του συστήματος ενισχυτή/ηχείων στον χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής ο οποίος υποστηρίζει την α-λα-Levinson (και τεχνικώς ορθή) διενίσχυση χωρίς να χρειάζεται άλλη συσκευή. Κάθε ηχείο οδηγείται από δύο κανάλια (ένα ανά κλάδο συχνοτήτων) και παρά το γεγονός ότι, προφανώς, τα ηχεία της Daniel Hertz είναι υποψήφια για χρήση με τον M11, κάθε ηχείο με δυνατότητα bi-amping (χωρίς παθητικό φίλτρο, εννοείται) μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ο ενισχυτής διαθέτει τρεις αναλογικές εισόδους, θύρα USB και ψηφιακές εισόδους (όλες ικανές να διαχειριστούν σήματα 24/192) καθώς επίσης και δυνατότητα ασύρματου streaming (στα 48kHz), με ποιότητα ίδια με αυτήν των ενσύρματων συνδέσεων.