Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Ακουστικά in-ear από την Elipson.


Ακουστικά in-ear από την Elipson.
2018/04/20, [δ.τ.]

Περισσότερο γνωστή για την ριζοσπαστική προσέγγιση στην σχεδίαση ηχείων, η Elipson έκανε, προσφάτως, ένα ενδιαφέρον βήμα, παρουσιάζοντας τα πρώτα in-ear ακουστικά που φέρουν το όνομά της. Το μοντέλο No.1 είναι σχεδιασμένα από τον Jean-Yves Le Porcher και είναι ασύρματο, βασισμένο σε Bluetooth 4.1/aptX.
Η ιστορία της Elipson ξεκινά λίγο πριν το 1950, όταν ο μηχανικός Joseph Leon τελειοποίησε τα αρχικά σχέδια του Maurice Latour για ένα σφαιρικό ηχείο με ανακλαστήρα, σχεδιάζοντας μια καμπίνα με σχήμα οστράκου που εξασφάλιζε καλύτερη κατανομή του ήχου στον χώρο. Το σχήμα των ανακλαστήρων στα πρώτα μοντέλα, το οποίο ήταν ελλειψοειδές, έδωσε το όνομά του στην εταιρία, η οποία αναδείχθηκε σε έναν από τους νεωτεριστές της εποχής, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά λύσεις όπως η κλιμακωτή τοποθέτηση των μονάδων για ισοφασική συμπεριφορά και η χρήση εσωτερικών όγκων στην καμπίνα για καλύτερη απόσβεση.
H Elipson γνώρισε περιόδους μεγάλης δόξας στη Γαλλία, μπαίνοντας στα στούντιο της ORTF (του ραδιοφωνικού οργανισμού της χώρας) ως κατασκευαστής μόνιτορ (με το μοντέλο 5060) και εξοπλίζοντας το περίπτερο της Γαλλίας στην Παγκόσμια Έκθεση του 1958. Τη δεκαετία 1975-1985 κέρδισε και τους σκληροπυρηνικούς audiophiles με ένα ιστορικό μοντέλο της, το 402, ένα ηχείο δύο δρόμων με time alignment και σφαιρική καμπίνα διαμέτρου 40 εκατοστών για το γούφερ. Σήμερα, η εταιρία δραστηριοποιείται στον χώρο της υψηλής πιστότητας με μια ευρεία γκάμα προϊόντων η οποία, εκτός των ηχείων, περιλαμβάνει πλατό, ένα ολοκληρωμένο ηχοσύστημα, ασύρματα ηχεία και ηχεία για ενσωμάτωση σε τοίχους καθώς και διάφορα αξεσουάρ.
Τα in-ear Νο.1 είναι πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο προϊόντων της Elipson. Οι κάψες τους κατασκευάζονται από μονοκόμματο αλουμίνιο και βασίζονται σε μονάδες 11.5 χιλιοστών, για να δημιουργήσουν ένα σύστημα 32Ω με ευαισθησία 103dB. Η προσαρμογή στο αυτί γίνεται εύκολα καθώς η εταιρία συνοδεύει τα ακουστικά με μια σειρά από άκρα, κατάλληλα για κάθε αυτί. Το καλώδιο που συνδέει τα ακουστικά μεταξύ τους (και με το χειριστήριό τους) είναι επίπεδο, με ένα περίβλημα από ελαστικό υλικό ώστε να μην μπερδεύεται εύκολα. Το σύστημα πληροί τις προδιαγραφές IP4 για την στεγανότητα (αντοχή στον ιδρώτα, σε σταγονίδια και σε σκόνη) και μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα στην ειδική θήκη που το συνοδεύει. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 55mAh και επαρκεί για μέχρι 6 ώρες μουσικής (200 ώρες αναμονής). Η φόρτισή της απαιτεί περίπου 90 λεπτά και η κατάσταση της μπορεί να εμφανιστεί απευθείας στην οθόνη smartophones που τρέχουν iOS ή Android.
Η σύνδεση με την πηγή γίνεται ασύρματα μέσω Bleutooth 4.1/aptX και είναι δυνατή η σύνδεση μέχρι δύο συσκευών ταυτόχρονα. Η εμβέλεια είναι περίπου 10 μέτρα, αναφέρει η εταιρία. Το σύστημα περιλαμβάνει χειριστήριο (στο καλώδιο) με ενσωματωμένο μικρόφωνο για κλήσεις, το οποίο είναι συμβατό με τηλέφωνα iOS/Android.