Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Δευτέρα, 25/06/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


SIT-3: Ο Nelson Pass ανακοίνωσε νέο τελικό First Watt.

SIT-3: Ο Nelson Pass ανακοίνωσε νέο τελικό First Watt.
2018/06/07, [πληροφοριακό δελτίο]

O γνωστός σχεδιαστής έδωσε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον νέο τελικό ενισχυτή SIT-3, τον αντικαταστάτη των SIT-1 και SIT-2 στην σειρά First Watt. Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα, βασίζεται και αυτό σε μια απλή τοπολογία, χωρίς ανάδραση, με ημιαγωγούς ισχύος VFET.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το VFET ή SIT (από το Static Induction Transistor) είναι ένα είδος ημιαγωγού το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για τους ενισχυτές First Watt από την εταιρία SemiSouth. Ο Pass αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τα κλασικά FET τα οποία έχουν τον ηχητικό χαρακτήρα της πεντόδου, το SIT έχει σχεδιαστεί ειδικά για να “ακούγεται” ως τρίοδος. Η βάση του είναι το καρβίδιο του πυριτίου (SiC), ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές ηλεκτρονικών (μεταξύ των οποίων τα μπλε LED και οι δίοδοι Schottky). Οι ημιαγωγοί ισχύος SIT είναι είδος εν ανεπαρκεία, καθώς έχει κατασκευαστεί μόνον ένας συγκεκριμένος αριθμός από την εταιρία (η οποία, πλέον, έχει διακόψει την λειτουργία της), ωστόσο ο Pass αναφέρει ότι έχει απόθεμα, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιήσει στον νέο ενισχυτή.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο που έχει δημοσιοποιηθεί (και υπάρχει στο site της First Watt), ο νέος ενισχυτής έχει δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους δύο προηγούμενους (για να είμαστε ειλικρινείς, πιο σημαντικές, δεν γίνεται...). Πρώτον, τo στάδιο ισχύος του SIT-3 βασίζεται σε τοπολογία κοινής απορροής σε αντίθεση με αυτά των SIT-1 και SIT-2 τα οποία βασίζονται σε τοπολογία κοινής πηγής. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό στάδιο του νέου ενισχυτή προσφέρει μόνο ενίσχυση ρεύματος, όντας στην πράξη ένας ακόλουθος τάσης. Δεύτερον, οι ημιαγωγοί εξόδου του SIT-3 είναι συνδεσμολογημένοι σε συμπληρωματική τοπολογία push-pull σε τάξη Α, ενώ αυτοί των SIT-1 και SIT-2 ήταν single ended σε τάξη Α. Αυτό, κατά τον Pass, προσφέρει χαρακτηριστικά κυκλώματος τριόδου αλλά και υψηλότερα ρεύματα. Συγκριτικά, ο SIT-3 διαθέτει διπλάσια ισχύ στα 8Ω και οκταπλάσια στα 4Ω σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα, ενώ διαθέτει δεκαπλάσιο συντελεστή απόσβεσης και σημαντικά χαμηλότερη παραμόρφωση σε σχέση με αυτά. Επειδή το στάδιο εξόδου δεν προσφέρει κέρδος τάσης, ο SIT-3 διαθέτει μετασχηματιστή εισόδου ο οποίος προσφέρει κέρδος 11dB και ένα στάδιο από J-FET για απομόνωση.
Ο SIT-3 θα αποδίδει 18W/30W σε φορτία 8Ω/4Ω, με συντελεστή απόσβεσης 30, απόκριση συχνότητας 10Hz-50kHz (-0.5dB/-3dB) και στάθμη θορύβου 50μV (20Hz-20kHz).