Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Νέοι DAC από την Weiss, με έμφαση στην επεξεργασία του σήματος.




Νέοι DAC από την Weiss, με έμφαση στην επεξεργασία του σήματος.
201801/04, [εταιρικό website]

Με τους DAC501/502 η Weiss φαίνεται να κάνει ένα ενδιαφέρον βήμα στον χώρο του DAC/Ενισχυτή ακουστικών, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες επεξεργασίας του σήματος οι οποίες είναι διαθέσιμες. Οι συσκευές της σειράς DAC50x βασίζονται σε έναν ισχυρό επεξεργαστή σήματος και απέχουν πολύ από το να τις θεωρήσει κανείς απλούς μετατροπείς. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων, αυτές είναι σχεδόν μηδενικές και εντοπίζονται στο σασί (ο DAC502 χρησιμοποιεί μεγαλύτερο σε διαστάσεις περίβλημα) και σε μία balanced έξοδο ακουστικών (4-pin XLR) που διαθέτει, επίσης ο “502”, στο πίσω μέρος.
Η κατασκευή των DAC50x ακολουθεί την γνωστή συνταγή του Weiss με βαρύ, γραμμικό, πολλαπλά σταθεροποιημένο (ανά κανάλι) τροφοδοτικό, το οποίο εξασφαλίζει χαμηλό θόρυβο και διαφωνία καναλιών. O χρονισμός της συσκευής βασίζεται σε ένα κύκλωμα υψηλής ακρίβειας και χαμηλού jitter, το οποίο λειτουργεί στα 195kHz. Η εταιρία αναφέρει ότι όλα τα σήματα μετατρέπονται σε αυτό το sample rate με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από το εισερχόμενο jitter. Και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν σήματα PCM με sample rates μέχρι τα 384kHz και DSD μέχρι 128x. Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, προσφέρονται πέντε συνολικά είσοδοι, μία XLR η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σήματα AES/EBU και S/PDIF, μια οπτική (Toslink), μία ομοαξονική (RCA), θύρα USB και θύρα Ethernet μέσω της οποίας η συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει streaming μέσω πόρων συμβατών με UPnP/DLNA.
Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά των νέων Weiss, πάντως, είναι οι δυνατότητες ψηφιακής επεξεργασίας που προσφέρουν, καθώς “τρέχουν” μια σειρά από αλγόριθμους, μεταξύ των οποίων είναι ένας ισοσταθμιστής ακουστικής του χώρου (για τον έλεγχο των ρυθμών), ρυθμιστικό τονικότητας τριών περιοχών για την βελτίωση κάποιων ηχογραφήσεων, De-Esser, για την καταστολή των έντονων συριστικών τα οποία γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά από ορισμένα ηχεία, ρυθμιστικό σταθερής στάθμης (από τρακ σε τρακ), Vinyl Emulator (για να δίνει “χαρακτήρα” στο τελικό αποτέλεσμα) και DMM-CD Emulation (εξομοίωση της υβριδικής διαδικασίας της Stockfish που ξεκινά από αναλογική χάραξη η οποία στη συνέχεια ψηφιοποιείται). Το πακέτο των αλγορίθμων που προσφέρουν οι δύο νέοι DAC κλείνουν ο νέος αλγόριθμος XTC (Crosstalk Canceling) ο οποίος επιτρέπει σε binaural ηχογραφήσεις να ακούγονται σωστά από συμβατικά ηχεία και ένα ψηφιακό cross-feed, για ακρόαση μέσω ακουστικών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Weiss, μελλοντικές αναβαθμίσεις θα αφορούν, πιθανώς, την συμβατότητα με το Roon, αποκωδικοποίηση MQA και την υποστήριξη Airplay.
Κατά την προσφιλή της τακτική, η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το κομμάτι της μετατροπής d/a, αρκούμενη να αναφέρει ότι “χρησιμοποιούνται τα νεώτερα ολοκληρωμένα 32-bit της αγοράς” και ότι “χρησιμοποιούνται δύο κανάλια d/a ανά κανάλι ήχου” φωτογραφίζοντας πιθανόν μια παράλληλη τοπολογία. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended (RCA) και balanced (XLR) εξόδους, με δυνατότητα επιλογής της ευαισθησίας από το μενού και μια έξοδο ακουστικών TRS, τέταρτου της ίντσας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο DAC502 διαθέτει και μια balanced έξοδο ακουστικών σε φορμά 4-pin XLR. Όλα τα αναλογικά στάδια εξόδου, RCA/XLR και ακουστικών, βασίζονται σε κυκλώματα με διακριτούς ημιαγωγούς.

info: Location Sound, τηλ.: 210-364.6154-5, http://locationsound.gr/, http://www.weiss.ch/