Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/01/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Ο Pro iDSD DAC/Streamer της iFi.


Ο Pro iDSD DAC/Streamer της iFi.
2018/09/29, [δ.τ.]

Παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες και αποτελεί την φυσική εξέλιξη στα μοντέλα της εταιρίας που έχει συνδέσει το όνομά της με την αναπαραγωγή αρχείων πολύ υψηλής ανάλυσης από μικρές, φορητές συσκευές. Ο Pro iDSD, ωστόσο, διαφοροποιείται αισθητά από τα προηγούμενα μοντέλα της iFi περιλαμβάνοντας πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες.
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από τις ιδέες αυτές να είναι το στάδιο μετατροπής του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό και ό,τι ακολουθεί. Εδώ, η iFi έχει χρησιμοποιήσει τέσσερα ολοκληρωμένα της Burr-Brown, με δυνατότητα χειρισμού ψηφιακών σημάτων μέχρι DSD1024 και PCM/DXD (768kHz), των οποίων η σύνδεση δεν είναι απλώς παράλληλη (η εταιρία την αναφέρει ως “interleaved” χωρίς να δίνει, πάντως, άλλες λεπτομέρειες). Το σήμα που προκύπτει, τελικώς, είναι μοιρασμένο σε τέσσερις balanced γραμμές ανά κανάλι και οδηγείται σε ένα διπλό αναλογικό στάδιο, με ξεχωριστό λαμπάτο και ημιαγωγικό τμήμα. Το πρώτο βασίζεται σε λυχνίες 5670 της General Electric, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και σε mode χαμηλής αρνητικής ανάδρασης, ενώ το δεύτερο είναι ένα μεικτό κύκλωμα, με στάδιο εισόδου JFET, στάδιο προενίσχυσης με διπολικούς ημιαγωγούς και στάδιο ισχύος (για την οδήγηση των ακουστικών) σε τάξη Α, υλοποιημένο από διπολικούς ημιαγωγούς και MOSFET. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ποτενσιόμετρο έξι διαδρομών της Alps.
Αρκετά ενδιαφέρον φαίνεται και το στάδιο της ψηφιακής επεξεργασίας, το οποίο βασίζεται σε μια λύση της XMOS για την διαχείριση των ψηφιακών σημάτων και custom ψηφιακά φίλτρα τα οποία τρέχουν σε FPGA, επιτρέποντας μάλιστα το upsampling όλων των σημάτων σε DSD512/1024 ή σε PCM/768kHz. Η συσκευή προσφέρει δυνατότητες streaming, με δυνατότητες διαχείρισης 32/192 και DSD64, είτε μέσω του οικιακού δικτύου (με πόρους συμβατούς με DLNA), είτε μέσω απευθείας συνδεόμενων μέσων αποθήκευσης (USB και κάρτες SD) και είναι συμβατό με τις υπηρεσίες Tidal και Spotify.