Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Walkman: Μια ιδέα που αντέχει 40 χρόνια!

Walkman: Μια ιδέα που αντέχει 40 χρόνια!
2019/07/01, [δ.τ.]

Την 1η Ιουλίου, ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, έκλεισε 40 χρόνια ιστορίας. Το Walkman, μια συσκευή που ήταν τόσο μικρή ώστε δεν ήταν απλώς "φορητή" αλλά μπορούσε να θεωρηθεί "προσωπική", παρουσιάστηκε επισήμως στην αγορά από την Sony την 1η Ιουλίου 1979. Ήταν το μοντέλο της φωτογραφίας, με κωδικό TPS-L2.
Μια από τις ιδιαιτερότητες του Walkman ήταν ότι δεν βασιζόταν σε κάποια νέα τεχνολογία, αντιθέτως αποτελούσε υποσύνολο μιας ήδη υπάρχουσας και ώριμης, αυτής του κασετοφώνου, χωρίς όμως τη δυνατότητα εγγραφής (αν και, αργότερα, εμφανίστηκαν κάποια μοντέλα με αυτή την δυνατότητα). Το πρωτότυπο του TPS-L2 σχεδιάστηκε από τον Norio Ogha, ο οποίος βασίστηκε σε ένα Sony Pressman (ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο της εποχής), όταν ο επί τιμή πρόεδρος της εταιρίας Masaru Ibuka που χρησιμοποιούσε συστηματικά ένα φορητό κασετόφωνο, του ζήτησε κάτι μικρότερο και ελαφρύτερο. Το πρωτότυπο του Ogha επιδείχθηκε στον τότε πρόεδρο της εταιρίας, Akio Morita, ο οποίος, αφού το δοκίμασε, το προώθησε στην παραγωγή.
Η ιστορία κατέγραψε, επί χρόνια, τους Ibuka και Morita ως τους ανθρώπους πίσω από τα συστήματα personal audio, αλλά αυτό δεν είναι ιστορικά ακριβές. Στην πραγματικότητα, η αρχική ιδέα ενός τέτοιου συστήματος ανήκε στον Γερμανό Andreas Pavel, οποίος την είχε παρουσιάσει από το 1972 και είχε κάνει κάποιες προσπάθειες να την κατοχυρώσει σε διάφορες χώρες με την ονομασία Stereobelt. Η δικαστική διαμάχη Sony-Pavel κράτησε μέχρι το 2003, οπότε και έγινε εξωδικαστικός διακανονισμός (δηλαδή, η Sony δέχτηκε να πληρώσει δικαιώματα και να αποδεχτεί την απόδοση της πατρότητας της ιδέας στον Pavel). Το Walkman ως ιδέα αποδείχθηκε τόσο δυνατό, ώστε, σε κάποιες χώρες, η Sony δεν κατάφερε να κρατήσει την αποκλειστικότητα του ονόματος, το οποίο γενικεύθηκε για να περιγράφει όλες τις προσωπικές συσκευές ήχου.
Παρόλα αυτά, ο Akio Morita θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ο άνθρωπος που πίεσε για την εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα συνάντησε ένα μάλλον εχθρικό κλίμα μέσα στην ίδια τη Sony αλλά και διεθνώς, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει. Η πίστη του Morita στο Walkman (ονομασία που επινόησε το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρίας και φαίνεται ότι δεν συμπάθησε ποτέ ο ίδιος) δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία συσκευών και μια τεράστια αγορά, η οποία ανθεί μέχρι σήμερα με τελείως διαφορετική μορφή, φυσικά. Όλα τα προσωπικά media players είναι, κατά κάποιο τρόπο, οι συνεχιστές της ιδέας η οποία, άλλωστε, ακολούθησε όλα τα διαθέσιμα φορμά, εξελισσόμενη από την κλασική κασέτα κόμπακτ, στο CD (Discman), στα προσωπικά Mini Disc players και από εκεί σε συσκευές χωρίς κινητά μέρη, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.
Η Sony, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου Walkman, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό website, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

info: Sony Hellas, τηλ.: 801.11.92000, http://www.sony.gr/