Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/02/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


MC901: Διπλός/Μονομπλόκ τελικός από την McIntosh.

MC901: Διπλός/Μονομπλόκ τελικός από την McIntosh.
2019/12/11, [δ.τ.]

Σας μπέρδεψε ο τίτλος; Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα της ιστορικής εταιρίας είναι αρκετά ιδιαίτερη και, από όσο θυμόμαστε, δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ: Σε ένα σασί, ο MC901 περιλαμβάνει έναν λαμπάτο και έναν ημιαγωγικό ενισχυτή, μαζί με όλα τα απαραίτητα κυκλώματα για να πραγματοποιηθεί διενίσχυση σε ένα ηχείο. Φυσικά, θα χρειαστείτε δύο σασί για ένα δικαναλικό σύστημα. Η λογική αυτής της αρχιτεκτονικής έγκειται στις διαφορετικές ανάγκες οδήγησης των δύο κλάδων, μεσαίων/υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων, με τον δεύτερο να απαιτεί περισσότερο... ωμή ισχύ και τον πρώτο να είναι περισσότερο δεκτικός σε πειραματισμούς και ενισχυτές με χαρακτήρα.
Στο σασί ενός MC901 φιλοξενείται ένας λαμπάτος τελικός βασισμένος σε οκτώ ΚΤ88 οι οποίες οδηγούνται από ένα προενισχυτικό στάδιο με 12AT7 και 12AX7A και μέσω ενός κλασικού μετασχηματιστή εξόδου της εταιρίας (Unity Coupled Circuit) αποδίδει στον κλάδο των μεσαίων/υψηλών 300W. Παράλληλα, εδώ βρίσκεται και ένα ημιαγωγικό στάδιο ισχύος (υποθέτουμε με “βαριά” τρανζίστορ ThermalTrack, τα οποία συμπαθεί πολύ η McIntosh) το οποίο αποδίδει 600W, επίσης μέσω μετασχηματιστή (Autoformer). Οι δύο ενισχυτές οδηγούνται από ένα ενσωματωμένο, ενεργό φίλτρο διαχωρισμού το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και επιτρέπει την προσαρμογή του ενισχυτή στα ηχεία (αν και το πώς θα το κάνει αυτό ο τελικός χρήστης, δεν γίνεται σαφές). Υπάρχει, επίσης δυνατότητα εξασθένησης της στάθμης κάθε ενισχυτή καθώς και δυνατότητα παράκαμψης των φίλτρων.
Πέρα από την αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα που περιγράφεται πιο πάνω, ο MC901 είναι ένας... κλασικός McIntosh και αυτό σημαίνει ότι διαθέτει το γνωστό όργανο μέτρησης της ισχύος (εδώ στην εκδοχή DualView, με δύο όργανα σε ένα κέλυφος, ώστε να παρακολουθούνται και οι δύο ενισχυτές ταυτόχρονα), καθώς επίσης και όλα τα γνωστά κυκλώματα προστασίας και ελέγχου που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η εταιρία (Power Guard και Sentry Monitor). Επιπροσθέτως, το λαμπάτο στάδιο προστατεύεται από ένα κύκλωμα επιτήρησης του ρεύματος των πλεγμάτων των KT88 ώστε αυτό να μην υπερβαίνει κάποιες τιμές, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση των λυχνιών.

info: HiFi Power, τηλ.: 210-384.5272, http://www.hifipower.gr/, http://www.mcintoshlabs.com/