Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Έφθασε ο βραχίονας πολλαπλών συνδέσμων 5A της Reed.

Έφθασε ο βραχίονας πολλαπλών συνδέσμων 5A της Reed.
2020/06/17, [δ.τ.]

Ο 5A είναι ο νεώτερος βραχίονας εφαπτομενικής γεωμετρίας της Reed και, σε αντίθεση με μεγαλύτερο μοντέλο, 5Τ, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα για το τράκινγκ, βασίζεται σε έναν παθητικό μηχανισμό πολλαπλών συνδέσμων ώστε να εξασφαλίσει ελαχιστοποίηση του σφάλματος ανάγνωσης χωρίς τα προβλήματα της παράλληλης μετατόπισης.
Οι βραχίονες παράλληλης μετατόπισης είναι ο πλέον δημοφιλής μηχανισμός για την διατήρηση της ακίδας στην ιδανική θέση (επί μιας εφαπτόμενης στο ίχνος του δίσκου) αλλά, τις περισσότερες φορές, είναι μεγάλοι σε όγκο και πολύπλοκοι μηχανισμοί. Μια διαφορετική προσέγγιση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού μεταβλητής γεωμετρίας η οποία διατηρεί το στέλεχος του βραχίονα σε τέτοια θέση ώστε να ικανοποιεί το θεώρημα του Θαλή (ένα τρίγωνο, εγγεγραμμένο σε κύκλο με την μια πλευρά να είναι διάμετρος του κύκλου, είναι πάντα ορθογώνιο). Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αρχιτεκτονικής είναι ένας βραχίονας ο οποίος μοιάζει με ακτινικό χωρίς όμως να είναι, κάτι που σημαίνει ότι έχει σχετικώς περιορισμένο μέγεθος και μάζα και μπορεί να τοποθετηθεί και να χρησιμοποιηθεί με συμβατικό τρόπο.
Οι επιδόσεις του 5A σε θέματα γεωμετρίας, με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, είναι εντυπωσιακές με το σφάλμα ανάγνωσης να μην ξεπερνά τα ±4 πρώτα λεπτά της μοίρας (όταν ένας καλός ακτινικός βραχίονας κινείται μεταξύ 1-2°), ενώ, όπως και οι βραχίονες παράλληλης μετατόπισης, δεν απαιτεί ρυθμίσεις υπερκρέμασης και γωνίας εκτροπής για να ελαχιστοποιηθεί το σφάλμα ανάγνωσης, ούτε απαιτεί εφαρμογή δύναμης αντιολίσθησης. Ο μηχανισμός πολλαπλών συνδέσμων που ελέγχει το στέλεχος του βραχίονα χρησιμοποιεί κεραμικά ρουλμάν και επιφάνειες τριβής από πολύ σκληρό υλικό (σάπφειρο/καρβίδιο του μολυβδαινίου).
Ο 5A προσφέρει ρύθμιση του VTA και του αζιμουθίου της κεφαλής και η ενεργός μάζα του μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το υλικό του στελέχους, μεταξύ 8 και 16 γραμμαρίων (υπάρχουν πέντε διαφορετικά στελέχη, όλα από κάποιο είδος ξυλείας). Μπορεί να τοποθετηθεί σε πλατό με μέγιστη διάμετρο 330 χιλιοστών και ύψος μεταξύ 26 και 46 χιλιοστών. Το καλώδιο επιλέγεται από τον χρήστη (υπάρχουν οκτώ διαθέσιμα, βασισμένα σε χαλκό και άργυρο) ενώ μπορεί να παραδοθεί και με συμβατικό mini-DIN ώστε να χρησιμοποιηθούν καλώδια τρίτων κατασκευαστών. Το headshell μπορεί να είναι της Reed ή συμβατικό, τύπου SME. Τα διαθέσιμα φινιρίσματα είναι λευκό μεταλλικό (Seashell white) και μαύρο.

info: Chameleon Audio, τηλ.: 213-027.7796, http://www.chameleon-audio.com/, https://www.reed.lt/