Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/03/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Reference Anniversary: Το επετειακό αναλογικό σύστημα της Nagra.

Reference Anniversary: Το επετειακό αναλογικό σύστημα της Nagra.
2021/11/24, [δ.τ.]

Το είδαμε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή, αντάξια της φήμης της Nagra, η οποία θα παραχθεί σε πολύ περιορισμένο αριθμό (μόνον 70) με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 ετών από την ίδρυση της Ελβετικής εταιρίας, το 1951.
Το πλατό χρησιμοποιεί δύο άψηκτρους κινητήρες DC, κατασκευασμένους στην Ελβετία που λειτουργούν σε συνθήκες κλειστού συστήματος ελέγχου το οποίο ρυθμίζει τις στροφές με μεγάλη ακρίβεια (επί 20 περίπου δευτερόλεπτα) με την ακίδα να ιχνηλατεί το αυλάκι του δίσκου και ένα επιταχυνσιόμετρο το οποίο εξασφαλίζει ότι η διαδικασία ρύθμισης δεν ξεκινά πριν σταθεροποιηθεί απολύτως η ανάρτηση του συστήματος. Αυτή χρησιμοποιεί ελατήρια και αποσβεστήρες κραδασμών με υγρό υψηλού ιξώδους.
Το πλατό κατασκευάζεται από το υλικό Exium AM, ένα μη μαγνητικό κράμα με πολύ υψηλή πυκνότητα (60% μεγαλύτερη από αυτήν του Τιτανίου) και έχει βάρος 6,5 κιλά. Υπάρχει υποπλατό από αλουμίνιο με άξονα από όλκιμο χυτοσίδηρο και έδρανο από σφαιρίδια καρβιδίου (το υλικό δεν αναφέρεται) με πολύ υψηλή ποιότητα λείανσης.
Το σασί και το υποσασί βασίζονται σε πλάκες αλουμινίου συνδυασμένες με συνθετικό υλικό ώστε να δημιουργηθούν επιφάνειες με περιορισμένους συντονισμούς. Το όλο σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να λειτουργεί μαζί με τον βραχίονα, τον οποίο, επίσης, έχει σχεδιάσει η Nagra. Αυτός περιλαμβάνει στέλεχος 10,5 ιντσών κατασκευασμένο από δύο ομοαξονικούς κυλίνδρους ανθρακονημάτων μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένας κύλινδρος από ξύλο και έχει ενσωματωμένο headshell. Αν και η Nagra δεν το αναφέρει ρητώς, φαίνεται ότι ο βραχίονας είναι μονοσημειακός, βασισμένος σε χαλύβδινη ακίδα με “φωλιά” πολυαιθυλενίου.

info: Melody Club, τηλ.: 210-6813.773, https://melodyclub.gr/, https://www.nagraaudio.com/