Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/04/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

Νέα σειρά επεξεργαστών από την MiniDSP με Dirac Live

Φωτο
31/03/2014

Την εταιρία την γνωρίζουν όσοι ασχολούνται εντατικά με τα θέματα της ψηφιακής επεξεργασίας στο audio καθώς προσφέρει μια εντυπωσιακή ποικιλία σχετικών προϊόντων. Προσφάτως, η MiniDSP έκανε μια κίνηση που αφορά το σύνολο των audiophiles: Παρουσίασε έναν επεξεργαστή που ενσωματώνει και “τρέχει” τον αλγόριθμο διόρθωσης της ακουστικής Dirac Live.
Το Dirac Live αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά συνεργάζεται με ένα μικρόφωνο και πραγματοποιεί την ανάλυση του συστήματος ηχείων/χώρου από την οποία προκύπτουν και οι παράμετροι διόρθωσης, ενώ το δεύτερο είναι ο επεξεργαστής ο οποίος τρέχει το φίλτρο διόρθωσης που προκύπτει από την μέτρηση και παρέχει μια σειρά από ευκολίες όπως την αποθήκευση διαφορετικών διορθώσεων (για παράδειγμα, για διαφορετικές θέσεις ακρόασης, διαφορετικούς χώρους ή διαφορετικά ηχεία) και την ρύθμιση κάποιων βασικών παραμέτρων του συστήματος. Ο αλγόριθμος επεμβαίνει ταυτοχρόνως τόσο στο πεδίο της συχνότητας (ως συμβατικός παραμετρικός ισοσταθμιστής) όσο και στο πεδίο του χρόνου (πραγματοποιώντας διορθώσεις σε επίπεδο κρουστικής απόκρισης), γεγονός που εξασφαλίζει δυνατότητα διόρθωσης σε χρονικές παραμέτρους του συστήματος που επηρεάζουν την στερεοφωνική εικόνα και την μεταβατική συμπεριφορά. Ο χρήστης μπορεί, επίσης, να επέμβει στο τελικό αποτέλεσμα κάνοντας δικές του διορθώσεις.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα του λογισμικού ήταν ότι έτρεχε σε υπολογιστή (σε συνεργασία με την κάρτα ήχου του), επομένως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε ένα συμβατικό σύστημα με αναλογικές και ψηφιακές πηγές. Αυτό αλλάζει με τον νέο επεξεργαστή που προσφέρει η miniDSP και ο οποίος ενσωματώνει το σύνολο του αλγόριθμου (για την μέτρηση και την διόρθωση) βασιζόμενος σε έναν τσιπ τεχνολογίας SHARC της Analog Devices (στα 32bit) και συνοδεύονται από ένα κατάλληλο μικρόφωνο (καλιμπραρισμένο από την εταιρία και συνοδευόμενο από τα σχετικά δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή). Η συσκευή έχει κωδικό DDRC-22 και είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, μια πλήρως αναλογική, με balanced εισόδους και εξόδους και ADC/DAC στα 24/96 και μια πλήρως ψηφιακή, με τρεις ψηφιακές εισόδους και εξόδους, ομοαξονική, οπτική και AES/EBU, ώστε να καλύψει κάθε ανάγκη (αν και καλό θα ήταν να υπήρχε και μια “μεικτή” έκδοση, έστω ακριβότερη).
Ο χρήστης θα πρέπει να συνδέσει το DDRC-22 με τον υπολογιστή μόνο όσο διαρκεί η διαδικασία της μέτρησης (και όποτε θέλει να επέμβει ο ίδιος στους συντελεστές διόρθωσης) και στη συνέχεια η συσκευή λειτουργεί αυτόνομα. Η τιμή που αναφέρει η εταιρία είναι πολύ λογική.