Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/03/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

Έρευνα: Docking station τέλος. Τα ασύρματα ηχεία επικρατούν...

Φωτο
10/12/2013

Η έρευνα αγοράς της Futuresource έχει ως γενικό τίτλο “World Home Audio Market” αλλά μη φανταστείτε ότι περιλαμβάνει τίποτε εξωτικό καθώς ασχολείται με τον τομέα των ηχητικών συστημάτων για εφαρμογές audio/video, όπου εκτός των ραδιοενισχυτών και των ολοκληρωμένων ηχητικών συστημάτων περιλαμβάνονται τα soundbars, τα docking stations και τα ασύρματα ηχεία. Η συγκεκριμένη αγορά κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς το 2013, δείχνοντας αυξητικές τάσεις κατά 10% περίπου.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας, βασικοί μοχλοί στην αγορά είναι η επιθυμία των χρηστών για μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την διαχείριση της μουσικής (μέσα από διάφορες τεχνολογίες streaming και αποθήκευσης) καθώς επίσης και η βελτίωση του ήχου στις τηλεοράσεις (ο οποίος -δική μας σημείωση- φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές πάσχει σε σχέση με τις τρέχουσες δυνατότητες της τεχνολογίας).
Τις καλύτερες επιδόσεις φαίνεται να έχουν οι αγορές των ασύρματων ηχείων (η οποία σχεδόν τριπλασιάστηκε) και των soundbars (διπλασιάστηκε) ενώ τα docking stations φαίνεται να υποχωρούν, με μείωση των πωλήσεων κατά 20%. Η απομάκρυνση του κοινού από τα docking stations φαίνεται λογική, από την στιγμή που υπάρχει μια εναλλακτική λύση, αρκούντως ποιοτική (το ασύρματο ηχείο) η οποία δεν αναγκάζει τον χρήστη να απομακρυνθεί από το τηλέφωνό του.
Από την πλευρά της τεχνολογίας, την μερίδα του λέοντος στο ασύρματο streaming έχει το Bluetooth (με μερίδιο αγοράς 82% στα ασύρματα ηχεία). Τέλος, σύμφωνα με την Futuresource και με κριτήριο τον αριθμό των προϊόντων που πωλήθηκαν, η Sony κερδίζει την πρώτη θέση για το 2013, κυρίως λόγω της ευρύτητας της γκάμας της ενώ ως ισχυροί παίκτες εμφανίζονται η Bose και η Sonos, χάρις στην τεχνογνωσία και την φήμη που έχουν στον χώρο του ασύρματου audio.