Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/10/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Wi-Fi STREAMER/UPnP RENDERER

Advance Acoustic WTX-Microstreamer.

Advance Acoustic WTX-Microstreamer.

Για την ακουστική αξιολόγηση, το WTX-Microstreamer τοποθετήθηκε σε μια από τις εισόδους του προενισχυτή και ανέλαβε να πραγματοποιήσει streaming από το NAS που χρησιμοποιείται παγίως στις δοκιμές. Η φυσική εγκατάσταση της συσκευής δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο οι κάτοχοι συσκευών των οποίων τα βύσματα εισόδου δεν βρίσκονται στις τυποποιημένες αποστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν καλώδια από τις εξόδους του WTX προς τις εισόδους του ολοκληρωμένου ή του προενισχυτή. Επιπροσθέτως, αν η συσκευή τοποθετηθεί, όπως προβλέπεται, απευθείας στα βύσματα εισόδου, το βάθος που απαιτείται αυξάνεται κατά το άθροισμα του μήκους του ίδιου του WTX και του βύσματος του τροφοδοτικού του. Αυτό είναι ένα μέγεθος που δεν είναι αμελητέο και σε κάποια συστήματα ίσως δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ενός κοντού interconnect θα λύσει όλα τα προβλήματα αυτού του είδους.

Το λογισμικό που απαιτείται για την χρήση του WTX (Advance Playstream) είναι διαθέσιμο για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Για την δοκιμή κατεβάσαμε την έκδοση Android από το Google Store και η εγκατάσταση έγινε γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Όταν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, το Playstream καθοδηγεί τον χρήστη ώστε αυτός να κάνει τα σωστά βήματα εγκατάστασης στο οικιακό δίκτυο. Εν προκειμένω, μπορεί να πραγματοποιήσει είτε την κλασική διαδικασία (με την εισαγωγή του ονόματος του δικτύου και του σχετικού κωδικού) είτε να ενεργοποιήσει το WPS, οπότε η σύνδεση αυτοματοποιείται σημαντικά. Όταν ένα ή περισσότερα WTX “δουν” το οικιακό δίκτυο, η εφαρμογή τα αναγνωρίζει και επιτρέπει, πλέον, στον χρήστη να τα διαχειριστεί ως ένα σύστημα multiroom. Μπορεί να μοιράσει ένα κοινό stream σε όλα τα διαθέσιμα WTX, ή ξεχωριστό stream σε κάθε ένα. Κατά την διάρκεια της δοκιμής είχαμε στη διάθεσή μας δύο συσκευές και το σύστημα λειτούργησε άψογα και χωρίς προβλήματα σε όλες τις εκδοχές. Με την εφαρμογή “ανά χείρας”, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια σειρά πηγών οι οποίες είναι ορατές στο σχετικό μενού. Εδώ εμφανίζονται η τοπικά αποθηκευμένη μουσική (αυτή δηλαδή που υπάρχει στο smartphone ή το τάμπλετ), οι διάφορες υπηρεσίες streaming στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης και οι πόροι του οικιακού δικτύου (υπολογιστές και NAS). Για να είναι είναι ορατός ένας τέτοιος πόρος θα πρέπει να τρέχει τοπικά έναν UPnP σέρβερ μέσω του οποίου δίνει πρόσβαση στα αρχεία. Για τις ανάγκες της δοκιμής αυτής, χρησιμοποιήσαμε το σχετικό plug-in του foobar2000, μέσω του οποίου μπορούσαμε να δούμε όλες τις λίστες καθώς επίσης και όλους τους αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους έχει πρόσβαση ο συγκεκριμένος υπολογιστής. Αν έχετε ένα NAS βελτιστοποιημένο για media, το πιθανότερο είναι να τρέχει τον δικό του σέρβερ, οπότε θα εμφανίζεται αυτόματα στην σχετική λίστα.
Το user interface του Advance Playstream (όπως το είδαμε στην οθόνη του smartphone) είναι καθαρό, με προφανή πλοήγηση, αρκετά καλή ταχύτητα (ακόμη και με λίστες πολλών εκατοντάδων τρακ) και ελάχιστα προβλήματα. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται εύκολα (και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο), η απεικόνιση των πληροφοριών που σχετίζονται με το κάθε τρακ είναι ευκρινής και γενικώς αφήνει μια θετική αίσθηση η οποία θα κάνει την, σε καθημερινή βάση, χρήση μια ρεαλιστική προοπτική.

Advance Acoustic WTX-Microstreamer. Advance Acoustic WTX-Microstreamer.

Η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας το σύστημα με το WTX στην θέση του streamer είναι ιδιαίτερα θετική: Τα επίπεδα του θορύβου είναι πολύ χαμηλά, ο ήχος ευχάριστος και δυναμικός και το συνολικό αποτέλεσμα ξεπερνά τις όποιες συντηρητικές προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς με βάση την τιμή της συσκευής.
Οι πολύ χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με καλό όγκο, ακούστηκαν πλούσιες και εντυπωσιακές, χωρίς σημαντικές απώλειες σε θέματα λεπτομέρειας ή παρουσίας, μια συμπεριφορά η οποία διατηρήθηκε και στην υπόλοιπη περιοχή των χαμηλών, οι οποίες ακούστηκαν λίγο αδρές σε σχέση με το σύστημα αναφοράς, όταν αυτό βασίζεται σε ενσύρματο streaming, αλλά διατήρησαν την ενέργειά τους, με τα ρυθμικά μέρη να είναι παρόντα, με καλή ισορροπία και ταχύτητα, χωρίς να γίνονται σκληρά, ακόμη και σε υψηλές στάθμες.
Η μεσαία περιοχή φάνηκε να διατηρεί κάποια απόσταση από τον ακροατή αλλά ακούστηκε ισορροπημένη, ευχάριστη και με καλή λεπτομέρεια. Οι φωνές είχαν καλή παρουσία στον χώρο και οι λεπτομέρειες στα ηχοχρώματα μεταφέρθηκαν άνετα, όπως και ο αέρας της σκηνής και η κίνησή της. Γενικώς, η στερεοφωνική εικόνα φάνηκε να είναι από τα δυνατά σημεία του WTX καθώς οι δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών και η περιγραφή των μεγάλων οργανικών ομάδων κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό soundstage με σαφώς καθορισμένες διαστάσεις και καλή αίσθηση του βάθους.
Ψηλά, το σύστημα με το WTX ακούστηκε φωτεινό, ήπιο και ευχάριστο με ικανοποιητική αίσθηση έκτασης, καλή αίσθηση διαφάνειας και καλή ταχύτητα. Αν και ακούστηκε λεπτό σε σχέση με την αναφορά (η οποία, θυμίζω, είναι ενσύρματη και περιλαμβάνει το Puccini U-Clock της dCS και το Teac Esoteric D70) δεν ακούστηκε ποτέ τραχύ και δεν κούρασε, μεταφέροντας με αρκετή άνεση τον αρμονικό πλούτο της ηχογράφησης στον χώρο.

Τελικώς...

... με κόστος που δεν ξεπερνά τα €150,- το WTX-Microstreamer είναι μια εντυπωσιακή επίδειξη της Advance Acoustic σε ό,τι αφορά την σχεδίαση συσκευών όπου το κόστος είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη λύση για ένα add-on που προσφέρει ασύρματο streaming σε αυτά τα χρήματα (με δυνατότητα, μάλιστα, multiroom), επειδή η συγκεκριμένη συσκευή συνδυάζει τα πάντα: Καλό ήχο, απροβλημάτιστη εγκατάσταση και μια εφαρμογή που λειτουργεί με τον τρόπο που περιμένει κανείς. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να δοκιμάσει την ιδέα του streaming εύκολα, γρήγορα, με χαμηλό κόστος και καλή ποιότητα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. WTX-Microstreamer, 16-bit/44.1kHz.
  2. WTX-Microstreamer, 24-bit/96kHz.
  3. Πηγή αναφοράς: dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.