Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/10/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ/ΨΗΦΙΑΚΟ INTERFACE

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής αξιολόγησης του συστήματος της Audiovevtor έγινε μέσω της αναλογικής εισόδου του Hub, στην οποία συνδέθηκε η πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70). Αυτή η διαμόρφωση επέτρεψε μια συνολική αξιολόγηση η οποία περιέλαβε και τον μετατροπέα a/d που ενσωματώνει το Hub. Μέρος της αξιολόγησης έγινε, επίσης, μέσω streaming (μέσω smartphone και σύνδεσης Bluetooth). Το ηχείο αναφοράς ήταν το σύνηθες SCM-50PSL της ATC.
Το στήσιμο του συστήματος SR 1 Super Discreet είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό ενός συμβατικού ηχείου αλλά δεν κρύβει δυσκολίες, αν διαβάσει κανείς τις πολύ απλές και σαφώς διατυπωμένες οδηγίες στο σχετικό εγχειρίδιο, οι οποίες αφορούν, κυρίως, στο pairing των διάφορων πηγών που πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν στο ασύρματο streaming. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει το ειδικό καλώδιο από το Hub στα ηχεία και να επιλέξει (μέσω του σχετικού διακόπτη) την “σωστή” θέση του κάθε ηχείου (ως δεξί ή αριστερό). Κατά τα λοιπά, το SR 1 Super Discreet θα πρέπει να τοποθετηθεί με βάση τις κλασικές αρχές και τις ακουστικές ιδιότητες του χώρου. Η θέση του ακουστικού άξονα σε σχέση με τον καθήμενο ακροατή θα πρέπει να προσεχθεί λίγο παραπάνω, για τους λόγους που αναφέρονται στη σελίδα των μετρήσεων. Για τις ανάγκες της δοκιμής, το ηχείο τοποθετήθηκε σε απόσταση μισού μέτρου περίπου από το πίσω όριο, με την θέση ακρόασης να βρίσκεται στα 2,4 μέτρα και το άνοιγμα μεταξύ των ηχείων του ζεύγους να είναι περίπου ίδιο. Όλοι οι διακόπτες ρύθμισης της απόκρισης παρέμειναν στο flat.

H πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας το SR 1 Super Discreet, είναι αυτή ενός ηχείου με ιδιαίτερα καλά δυναμικά περιθώρια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει άνετα σε υψηλές στάθμες χωρίς δείγματα συμπίεσης και, επιπροσθέτως, μπορεί να αποδώσει σωστά και με πληρότητα την περιοχή των χαμηλών. Αν και το Hub έχει έξοδο για υπογούφερ (και η Audiovector προσφέρει αντίστοιχα προϊόντα), άποψή μας είναι ότι αυτά είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (χώρων ή απαιτήσεων από την πλευρά του ακροατή) καθώς το ηχείο καλύπτει άνετα το μεγαλύτερο μέρος της κατώτερης περιοχής.
Πιο αναλυτικά, το SR 1 Super Discreet δημιούργησε την αίσθηση της πληρότητας και της άνεσης στην περιγραφή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, όντας παρόν, λεπτομερές και ισορροπημένο ακόμη και σε σχετικώς ακραία ακούσματα, υπολειπόμενο από το (ισοσταθμισμένο) ηχείο αναφοράς μόνο κοντά στα κατώτερο όριο, όπου -όπως είναι αναμενόμενο- οι πληροφορίες που πέρασαν στον χώρο έγιναν λιγότερες. Αν και μικρό σε όγκο, πάντως, το ηχείο ακούγεται με εντυπωσιακό τρόπο σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο, μια επίδοση η οποία πιθανώς θα πρέπει να αποδοθεί στις δυνατότητες οδήγησης των ενσωματωμένων ενισχυτών, με δεδομένο μάλιστα ότι η Audiovector δεν έχει καταφύγει, κατά τα φαινόμενα, στην επί τούτου έντονη ενίσχυση της περιοχής. Η καλή αυτή συμπεριφορά εκτείνεται και στην ανώτερη περιοχή των χαμηλών, όπου το ηχείο φάνηκε να έχει καλό έλεγχο και δυνατότητες περιγραφής του παλμού, και καλό σώμα και αίσθηση πειθαρχίας στα ρυθμικά μέρη (τα οποία ακούστηκαν λίγο πιο αργά στα μέτωπα, σε σχέση με το ηχείο αναφοράς). Το μικρό Audiovector φάνηκε να αποδίδει καλά την λεπτομέρεια και τα μικροδυναμικά στην περιοχή και είναι σαφές ότι η εταιρία έχει επιλέξει έναν χαρακτήρα με βάση την ακρίβεια.

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Το SR 1 φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες περιγραφής της μεσαίας περιοχής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το soundstage βρίσκεται λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα που συνδέει τα δύο ηχεία και δημιουργώντας μια laid-back αίσθηση άνεσης που κρατά τον ακροατή ξεκούραστο μεν, αλλά άμεσα συνδεδεμένο με την μουσική. Αυτή είναι μια κατάσταση ισορροπίας την οποία η Audiovector φαίνεται να γνωρίζει καλά καθώς την είδαμε (ή, καλύτερα, την ακούσαμε) και στο μεγαλύτερο μοντέλο SR 3 Signature που είχαμε δοκιμάσει, παρά το γεγονός ότι εκείνο διέθετε μεν το ίδιο μιντ/γούφερ (δύο μονάδες) αλλά διαφορετικό (και κατά τεκμήριο καλύτερο) τουίτερ, το Evotech.
Η στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το ηχείο χαρακτηρίζεται από πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών στον χώρο, καλά καθορισμένες διαστάσεις, αποκλίνοντας ίσως, ελαφρώς, προς το αυστηρό και καλές δυνατότητες περιγραφής της κίνησης και του αέρα. Το SR 1 δεν είναι ένα ασαφές, ατμοσφαιρικό ηχείο που στρογγυλεύει τα πάντα, αλλά ούτε και πλησιάζει τις αρετές (ή τις “αρετές”, ανάλογα με τις απόψεις του καθενός) ενός μόνιτορ όντας αποκαλυπτικά ακριβές. Ισορροπεί ευχάριστα μεταξύ των άκρων, όντας ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη και μια αιτία για αυτό θα μπορούσε να είναι η απελευθέρωση προς τον χώρο της οπίσθιας ακτινοβολίας του τουίτερ.
Ψηλά, το ηχείο έμεινε πιστό στις... αρχές του. Ακούστηκε μαλακό και ευχάριστο, ελάχιστα αργό στα μέτωπα (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς) αλλά με καλό σώμα και φωτεινότητα. Αποδίδει άνετα τον αρμονικό πλούτο του προγράμματος και δεν θα ακουστεί ποτέ τραχύ η μεταλλικό, συμπεριφορά που επιβεβαιώνεται και από το διάγραμμα της απόκρισης.

Η απόδοση του συστήματος σε ρυθμό ασύρματου streaming, τέλος, περιορίστηκε μάλλον από τις δυνατότητες του ίδιου του Bluetooth παρά από το ηχείο. Στην πραγματικότητα, η δοκιμή σε αυτό το mode είχε ως βασικό στόχο να διερευνήσει την ευχρηστία και την αξιοπιστία της διαδικασίας και λιγότερο, βεβαίως, να αξιολογήσει την ηχητική ποιότητα και στην βάση αυτή, το SR 1 Super Discreet μας ικανοποίησε απόλυτα. Το pairing είναι πολύ απλή υπόθεση και το streaming μέσω smartphone έγινε χωρίς αξιοσημείωτα προβλήματα, αναδεικνύοντας μια σημαντική πλευρά της ιδέας της Audiovector και δικαιώνοντας τις επιλογές της: H τεχνολογία Discreet είναι, πράγματι, μια αποτελεσματική πρόταση αν κάποιος θέλει ένα σύστημα με δυνατότητες ασύρματης μετάδοσης της μουσικής πληροφορίας, όντας εύκολη στην εγκατάσταση της και αξιόπιστη στην λειτουργία της.

Τελικώς...

... με το SR 1 Super Discreet η Audiovector επιχειρεί και, όπως αποδεικνύεται, επιτυγχάνει να κάνει ένα βήμα προς την εξέλιξη του ενεργού ηχείου και της σχέσης του με το οικιακό περιβάλλον. Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα που απευθύνεται στον καθημερινό χρήστη και το οποίο έχει σημαντικές αρετές, είναι εύχρηστο και σταθερό στην ασύρματη λειτουργία του, ενώ -επιπροσθέτως- βασίζεται σε ένα καλοστημένο ηχείο που δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας. Ως πακέτο, απευθύνεται στον απαιτητικό ακροατή με ανησυχίες γύρω από το ασύρματο streaming και την αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ανάλυσης, ενώ ως τεχνολογία, η Discreet, είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηρίξει με άνεση συστήματα σε υψηλότερες κατηγορίες τιμής, χρησιμοποιώντας και τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς. Ακούστε το οπωσδήποτε.