Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/03/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER-STREAMER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Ayon S-3 Junior

Ayon S-3 Junior

Το S-3 Junior είναι μια αρκετά μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή της οποίας η εμφάνιση (ακολουθώντας τις γνωστές σχεδιαστικές γραμμές της Ayon) είναι μάλλον χαμηλών τόνων, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονα καμπυλωμένες ακμές της πρόσοψης, το μεγάλο περιστροφικό ρυθμιστικό στάθμης (και τον παρόμοιας αισθητικής επιλογέα εισόδου) και μια κεντρικά τοποθετημένη έγχρωμη οθόνη 3.5 ιντσών, όπου προβάλλονται τα μενού και τα metadata των αρχείων. Σε αυτή την περιοχή της πρόσοψης βρίσκονται επίσης η οθόνη όπου απεικονίζεται η στάθμη και η επιλεγμένη είσοδος, μια από τις δύο θύρες USB (Type A, για την σύνδεση μέσων αποθήκευσης) και το ενδεικτικό ενεργοποίησης του upsampler.
O χειρισμός της συσκευής μπορεί να γίνει είτε απευθείας από την πρόσοψη (όπου υπάρχουν τα βασικά πλήκτρα πλοήγησης και χειρισμών), είτε από ένα καλοκατασκευασμένο, σαφές και με καλή αίσθηση συμβατικό τηλεχειριστήριο, είτε, τέλος, από μια εφαρμογή η οποία είναι συμβατή με iOS και Android και μπορεί να κατεβάσει κανείς δωρεάν.

Ayon S-3 Junior

Το S-3 Junior είναι μια μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή, με σασί που ακολουθεί την γενική αισθητική όλων των συσκευών της Ayon.

Ayon S-3 Junior

Το user interface βασίζεται σε μια έγχρωμη οθόνη 3.5 ιντσών, είναι σχεδιασμένο από την StreamUnlimited και είναι πολύ εύχρηστο. Στο δεξί μέρος φαίνεται η μικρότερη οθόνη απεικόνισης της επιλεγμένης εισόδου και της στάθμης και ακριβώς από κάτω, το ενδεικτικό το Upsampler και μια από τις δύο θύρες USB.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι δυνατότητες σύνδεσης που παρέχει το S-3 Junior περιλαμβάνουν σχεδόν τα... πάντα. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο αναλογικές εισόδους στάθμης line, πέντε συμβατικές ψηφιακές εισόδους (δύο ομοαξονικές, η μία με βύσμα BNC, μια AES/EBU, μια οπτική και μια I2S), θύρα Ethernet (RJ45), θύρα USB (A Type, για σύνδεση αποθηκευτικών μέσων) αναλογική έξοδο εγγραφής (!), αναλογικές εξόδους single ended και balanced, καθώς και μια ομοαξονική ψηφιακή έξοδο. Τον εξοπλισμό τις πίσω πλευράς, συμπληρώνουν το ενδεικτικό σωστής σύνδεσης στο δίκτυο τροφοδοσίας (ώστε η φάση να αντιστοιχεί στον σωστό ακροδέκτη), ο επιλογέας της εξόδου (RCA/XLR), ο επιλογέας κέρδους (Low/High) και, τέλος, ο επιλογέας Normal/Direct Amp ο οποίος χρησιμοποιείται στη θέση “Direct” όταν η συσκευή συνδέεται ως προενισχυτής σε είσοδο τελικού. Σε αυτή τη θέση, το ρυθμιστικό στάθμης επιστρέψει αυτόματα σε μια πολύ χαμηλή στάθμη σε κάθε power on και η επιλογή “Fixed” (κατά την οποία παρακάμπτεται το ρυθμιστικό στάθμης) δεν είναι διαθέσιμη, για προφανείς λόγους.

Ayon S-3 Junior

Η επιλογή των εισόδων γίνεται ηλεκτρονικά αλλά μέσω ενός κλασικού περιστροφικού διακόπτη. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το “Junior” δεν περιλαμβάνεται στον τύπο της συσκευής, όπως αυτός φαίνεται στην πρόσοψη.

Ayon S-3 Junior

Η πίσω πλευρά αντανακλά τις πολύ καλές δυνατότητες σύνδεσης. Η συσκευή προσφέρει single ended και balanced εξόδους (άκρο, δεξιά και αριστερά), έναν πλήρη προενισχυτή line (με έξοδο Rec. Out) και έναν μεγάλο αριθμό ψηφιακών εισόδων.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι αρκετά σύνθετο, γεγονός αναμενόμενο δεδομένων των δυνατοτήτων της. Το S-3 Junior βασίζεται σε δύο πλήρως διαχωρισμένα (σε επίπεδο μετασχηματιστή) τροφοδοτικά, από τα οποία το ένα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των αναλογικών κυκλωμάτων και το δεύτερο για την τροφοδοσία των ψηφιακών. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τοπικές σταθεροποιήσεις, συνολικά οκτώ, (με ολοκληρωμένα 317/337 και 7805) ενώ ειδικά για την τροφοδοσία του σταδίου εξόδου υπάρχει ξεχωριστή ανόρθωση/σταθεροποίηση με λυχνίες (6Ζ4 και τσοκ). Στο τροφοδοτικό εντοπίζονται και οι πρώτες διαφορές του “Junior” από το “κανονικό” S-3, αφού εδώ οι σταθεροποιήσεις είναι λιγότερες (οκτώ έναντι δέκα) και το φίλτρο με το τσοκ απλούστερο. Και οι δύο μετασχηματιστές που χρησιμοποιούνται είναι R-Core, χαμηλού θορύβου.
Το στάδιο του προενισχυτή βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές OPA2134 της Texas Instruments/Burr Brown, ειδικά σχεδιασμένους για απαιτητικές εφαρμογές audio. Αυτοί συνδυάζονται με ένα ψηφιακά ελεγχόμενο, αναλογικό ρυθμιστικό στάθμης PGA2320 και οδηγούν, στην συνέχεια, το στάδιο εξόδου της συσκευής, το οποίο χρησιμοποιεί μια λυχνία 6922 της Electro-Harmonix, σε τοπολογία single ended. Εδώ, επίσης, το Junior διαφοροποιείται σε σχέση με το S-3, καθώς το μεγαλύτερο μοντέλα χρησιμοποιεί λυχνία 6Η30, μια επιλογή που επιβάλλει εντελώς διαφορετικά κυκλώματα εξόδου στις δύο συσκευές

Ayon S-3 Junior

Εδώ φαίνεται η θύρα σύνδεσης στο Ethernet, η υποδοχή της κεραίας για το WiFi, η δεύτερη θύρα USB, και το ενδεικτικό σωστής σύνδεσης στο δίκτυο παροχής ισχύος. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει το κέρδος της συσκευής, το είδος της εξόδου καθώς και τον ρυθμό λειτουργίας (Normal/Direct) ανάλογα με το αν το S-3 Junior χρησιμοποιείται ως προενισχυτής ή ως DAC. Εδώ, παρεμπιπτόντως, υπάρχει η ένδειξη “Junior”.

Ayon S-3 Junior

“Γεμάτο”, αλλά πειθαρχημένο εσωτερικό. Επάνω φαίνονται τα δύο τροφοδοτικά, το μεγαλύτερο μέρος του σασί καταλαμβάνει το κύκλωμα του προενισχυτή, ενώ στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το στάδιο των ψηφιακών εισόδων.

Ο ενσωματωμένος DAC χρησιμοποιεί μια κλασική προσέγγιση, με το ψηφιακό interface CS8416 (Cirrus), τον ασύγχρονο rate converter SRC4193 (Texas Instruments) και τον PCM1792 της Burr Brown στην θέση του μετατροπέα d/a. Όλες οι ψηφιακές είσοδοι (εκτός της Toslink) χρησιμοποιούν μετασχηματιστές απομόνωσης. Σε ό,τι αφορά το streaming, η Ayon έχει χρησιμοποιήσει μια λύση της, επίσης Αυστριακής, StreamUnlimited Engineering. Η συγκεκριμένη εταιρία προσφέρει hardware και software για τέτοιου είδους εφαρμογές και το S-3 Junior βασίζεται σε δικό τους άρθρωμα για την σύνδεση με το οικιακό δίκτυο και το διαδίκτυο, (ενσύρματη και μέσω WiFi), ενσωματώνει το δικό τους user interface, ενώ και η εφαρμογή χειρισμού χρησιμοποιεί, επίσης, δική τους τεχνογνωσία.
Η συνολική ποιότητα κατασκευής της συσκευής ακολουθεί τα πρότυπα της Ayon, με ποιοτικά υλικά στα κρίσιμα σημεία, όπως πυκνωτές MKP (οι οποίοι στην περίπτωση του “μεγάλου” S-3 είναι μικρότερων ανοχών), ενώ και τα βύσματα των αναλογικών εισόδων/εξόδων είναι πολύ καλής ποιότητας.

Ayon S-3 Junior

Το ένα από τα δύο τροφοδοτικά, με το τσοκ, και το λαμπάτο στάδιο ανόρθωσης/σταθεροποίησης.

Ayon S-3 Junior

Το δεύτερο τροφοδοτικό με τους υπόλοιπους σταθεροποιητές.

Ayon S-3 Junior

Το στάδιο προενίσχυσης με τους τελεστικούς της Texas/Burr Brown και το ψηφιακώς ελεγχόμενο, αναλογικό ρυθμιστικό στάθμης (PGA2320, αριστερά).

Ayon S-3 Junior

Το λαμπάτο στάδιο εξόδου είναι σχεδιασμένο από μια διπλοτρίοδο 6922 ανά κανάλι.

Ayon S-3 Junior

Το κύκλωμα των ψηφιακών εισόδων. Διακρίνονται οι μετασχηματιστές απομόνωσης (επάνω), το ψηφιακό interface της Cirrus (επάνω δεξιά) και ο ασύγχρονος rate converter (μέσον, κάτω).