Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/02/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ MEDIA PLAYER

Cayin i5

Cayin i5

Με διαστάσεις 126x64x14 χιλιοστά το i5 δεν είναι μια μικρή συσκευή, σίγουρα ωστόσο μπορεί να μεταφερθεί άνετα σε οποιαδήποτε λογικού μεγέθους τσέπη. Είναι όσο μεγάλη πρέπει για να την χειρίζεσαι και να την κρατάς εύκολα αλλά και για να φιλοξενήσει μια φωτεινή οθόνη 4 ιντσών, ευαίσθητη στην αφή. Τα πραγματικά πλήκτρα είναι λίγα και περιορίζονται στα βασικά για τους χειρισμούς (play/pause, next κλπ), και την ενεργοποίηση της συσκευής, ενώ και για την ρύθμιση της στάθμης υπάρχει ένα καλοφτιαγμένο, αναλογικής αίσθησης, ρυθμιστικό στο επάνω μέρος της συσκευής. Στην πράξη, ο χειρισμός του i5 γίνεται, κυρίως, από την οθόνη στην οποία προβάλλονται τα μενού, οι λίστες, το artwork των κομματιών αλλά και soft πλήκτρα για το playback και την ρύθμιση της στάθμης. Το περιβάλλον θα είναι, για τους περισσότερους, γνώριμο, αφού η συσκευή τρέχει Android 4.4 και τα βασικά στοιχεία του user interface είναι παρόντα (όπως το scroll-down μενού των βασικών ρυθμίσεων).

Cayin i5

Το i5 είναι ιδιαίτερα καλοκατασκευασμένο, με σασί από μονοκόμματο αλουμίνιο και διαθέτει μια μεγάλη οθόνη 4 ιντσών. Το user interface είναι ιδιαίτερα σαφές και εύχρηστο.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους, μια line (TRS 3.5mm, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης) και μια TRS 3.5mm (mini jack) για την σύνδεση των ακουστικών. Υπάρχει, ακόμη μια θύρα USB (τύπου C) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως: Επιτρέπει στο i5 να συνδεθεί σε υπολογιστή ώστε να μεταφερθούν μουσικά αρχεία, να λειτουργήσει ως USB DAC, να προσπελάσει αποθηκευτικά μέσα (με ένα καλώδιο OTG), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έξοδος S/PDIF προς έναν εξωτερικό DAC, με τον κατάλληλο προσαρμογέα. Χρησιμοποιείται, ακόμη, και για την φόρτιση της συσκευής, Εν προκειμένω, η Cayin δεν συνοδεύει την συσκευή με κάποιο φορτιστή, μια επιλογή την οποία θεωρούμε -το λιγότερο- συζητήσιμη. Η μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία (LiPo, 4.800mAh) απαιτεί πολύ χρόνο για να φορτιστεί από έναν υπολογιστή και τέσσερις περίπου ώρες μέσω ενός συμβατικού φορτιστή (2Α), σε αυτή την κατηγορία τιμής δε, το εξάρτημα αυτό έπρεπε να βρίσκεται μέσα στο κουτί.

Cayin i5

Η συσκευή διαθέτει θύρα USB (τύπου C) η οποία εκτελεί χρέη εισόδου, εξόδου και υποδοχής για φόρτιση. Δεξιά φαίνεται η θέση τοποθέτησης της κάρτας μνήμης TF (με μέγιστη χωρητικότητα 200GB.

Cayin i5

To player διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα σε μορφή φυσικού διακόπτη. Εδώ διακρίνονται τα πλήκτρα play/pause και Next/Previous.

Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το i5 ως ασύρματο media streamer με δύο τρόπους. Είτε μέσω Bluetooth, χρησιμοποιώντας κάποιο smartophone ή άλλη συσκευή ως πηγή, είτε συνδέοντάς το στο τοπικό δίκτυο μέσω WiFi. Το γεγονός ότι, στην βάση του, είναι μια συσκευή Android, επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών και μέσω αυτών μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Dropbox (σε ρυθμό cloud server), ενώ η σύνδεση στο τοπικό δίκτυο επιτρέπει την πρόσβαση σε πόρους που έχουν “μοιραστεί” σε αυτό.
Το σασί της συσκευής, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μονοκόμματο αλουμίνιο για αεροπορικές εφαρμογές, κρύβει μια ενδιαφέρουσα κατασκευή. Το κομμάτι του user interface, των ασύρματων συνδέσεων της μνήμης κλπ. βασίζεται σε ένα SoC της Leadcore (LC1813). Αυτό περιλαμβάνει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex A-7, έναν διπύρηνο επεξεργαστή για τα γραφικά καθώς και έναν επεξεργαστή/μικροελεγκτή ARM9 για την διαχείριση της ισχύος. Η μνήμη του συστήματος είναι 4GB (για το λειτουργικό) και 32GB (για αποθήκευση αρχείων). Η τελευταία μπορεί να επεκταθεί με κάρτες TF με χωρητικότητες μέχρι 200GB.

Ο επεξεργαστής της συσκευής τρέχει και το media player που έχει επιλέξει η Cayin και το οποίο έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την HiBy Music. Η HiBy είναι γνωστή για το δωρεάν player που προσφέρει για συσκευές Android από το οποίο η έκδοση που χρησιμοποιείται στο i5 έχει, δανειστεί, προφανώς, πολλά χαρακτηριστικά όπως είναι η native αναπαραγωγή αρχείων DSD (συμπεριλαμβανόμενων SA-CD ISO) και η δυνατότητα streaming 32/384. Το user interface είναι, κατά τα φαινόμενα, αρκετά διαφορετικό.
Σε ότι αφορά το audio, η συσκευή βασίζεται σε έναν DAC της Asahi Kasei (AK4490) ο οποίος ακολουθείται από ένα στάδιο απομόνωσης με τελεστικούς ενισχυτές AD712 της Analog Devices. Με βάση το διάγραμμα βαθμίδων που δίνει η ίδια η εταιρία, από το σημείο αυτό λαμβάνεται το σήμα για την έξοδο line ενώ, για την οδήγηση των ακουστικών, ακολουθεί ένας ενισχυτής τριών σταδίων. Το πρώτο από αυτά είναι το ρυθμιστικό στάθμης PGA1311, ενώ ακολουθεί ένα στάδιο οδήγησης (OPA1652 της Burr Brown) και το στάδιο ισχύος το οποίο είναι υλοποιημένο με τους απομονωτές υψηλού ρεύματος BUF634 της Texas Instruments (με δυνατότητα απόδοσης μέχρι 250mA ανά κανάλι).

Cayin i5

Η ρύθμιση της στάθμης μπορεί να γίνει από το περιστροφικό ρυθμιστικό αλλά και απευθείας από την οθόνη. Το i5 διαθέτει μια είσοδο για σύνδεση ακουστικών και μια έξοδο line.

Cayin i5

Αυτό είναι το διάγραμμα βαθμίδων της συσκευής, όπως το δίνει η ίδια η εταιρία. Αριστερά, διακρίνονται τα τμήματα που περιλαμβάνονται στο SoC (μαζί με την διαχείριση ισχύος στο κάτω μέρος) ενώ στο μέσον και δεξιά βρίσκονται τα τμήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του ψηφιακού και του αναλογικού σήματος audio.