Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Cyrus 6 DAC

Cyrus 6 DAC

Σίγουρα, η Cyrus δεν είναι άγνωστη στο κοινό των φίλων του καλού ήχου. Οι περισσότεροι θα αναγνωρίσουν, χωρίς δυσκολία, τα κλασσικά half-width συστήματα μιας εταιρίας που σημάδεψε τα 80s και, εν πολλοίς, ανακαθόρισε την έννοια “οικονομικό Hi-Fi”, διαδίδοντας την ιδέα της υψηλής πιστότητας σε μερίδες κοινού που μέχρι τότε είχαν άγνοια γύρω από το θέμα.
Για την ιστορία, το όνομα “Cyrus” ακούστηκε για πρώτη φορά το 1984, όταν η Mission (η γνωστή εταιρία κατασκευής ηχείων), δημιούργησε ένα brand name για να βάλει στην αγορά έναν ενισχυτή με σχετικώς χαμηλή τιμή αλλά σχεδιασμένο με αυστηρά audiophile κριτήρια. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους ήταν ο Mission Cyrus One, ένας μικρός σε μέγεθος και ιδιόμορφος σε εμφάνιση αλλά με ικανοποιητική (για τα τότε δεδομένα) ισχύ ολοκληρωμένος, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία και έβαλε πολλούς καταναλωτές στον χώρο της υψηλής πιστότητας. Οι φήμες αναφέρουν ότι ο “One” ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των φοιτητών που είχαν σοβαρούς περιορισμούς χώρου και χρημάτων, αλλά έντονες μουσικές ανησυχίες. Στον χάρτη του “σοβαρού” Hi-Fi, η Cyrus εισήλθε λίγο αργότερα με τον Cyrus Two έναν μεγαλύτερο σε ισχύ αλλά παρόμοιο σε αντίληψη ενισχυτή και εδραιώθηκε το 1986 με την παρουσίαση του εξωτερικού τροφοδοτικού PSX, το οποίο τροφοδοτούσε μόνο το στάδιο ισχύος του Two, αφήνοντας το εσωτερικό τροφοδοτικό μόνο για τα τα στάδιο προενίσχυσης. Την εποχή εκείνη, τα εξωτερικά τροφοδοτικά ήταν μια σπανιότητα η οποία περιοριζόταν σε ακριβές συσκευές (με προεξάρχουσα, από τότε, την Naim Audio).

Η Cyrus, υπό την αιγίδα της Mission, αρχικώς, και από τις αρχές των 90s' ως ανεξάρτητη εταιρία (αφού υπέστη τις κλασικές περιπέτειες των Βρετανών κατασκευαστών της εποχής, με εξαγορές, εταιρικές συγχωνεύσεις και στην συνέχεια επιστροφή στην... ελευθερία), ακολούθησε τις εξελίξεις της αγοράς παρουσιάζοντας μια ποικιλία προϊόντων, από ραδιοφωνικούς δέκτες και CD players μέχρι DVD players, προενισχυτές και τελικούς ενισχυτές, CD transport και DACs, ενώ από το 2013 μπήκε, επίσης, στον χώρο του streaming με μια ειδική για τον σκοπό αυτό συσκευή.
Ο 6 DAC που δοκιμάζεται εδώ, είναι ο μικρότερος ολοκληρωμένος ενισχυτής της Cyrus και απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί καινούριος. Εμφανίστηκε ως μοντέλο “6Α” το 2012 διαθέτοντας μόνο αναλογικές εισόδους και, αργότερα, προσαρμόστηκε στην ψηφιακή πραγματικότητα της αγοράς, αποκτώντας έναν ενσωματωμένο μετατροπέα d/a με δυνατότητα streaming μέσω USB. Είναι ένας κλασικός ολοκληρωμένος της Cyrus, πολύ κοντά στον αυθεντικό Cyrus One του 1984, με μέση/χαμηλή ισχύ, αλλά όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και έμφαση στην ποιότητα κατασκευής. Συγκριτικά, ο τρέχων Cyrus OΝΕ, είναι πολύ ισχυρότερος και (οι φίλοι της κλασικής σχολής είναι ελεύθεροι να ανατριχιάσουν, εδώ) βασίζεται σε διακοπτικό στάδιο εξόδου. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...