Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/12/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Cyrus 6 DAC

Cyrus 6 DAC

Το προσωνύμιο των αρχικών Cyrus One και Two ήταν “Shoebox” και η εξωτερική τους εμφάνιση εξηγεί καλά το γιατί. Παρόμοια λογική ακολουθεί σχεδόν το σύνολο των συσκευών της Cyrus σήμερα, με τις κόμπακτ διαστάσεις να αποτελούν ακρογωνιαία σχεδιαστική άποψη αλλά οι βασικές, σχεδόν πρωτόγονες, γραμμές των πρώτων μοντέλων, με τις ορθές γωνίες, αποτελούν παρελθόν. Το χυτό μεταλλικό σασί του Cyrus One είναι πολύ μοντέρνο, με την επιφάνεια των διακοπτών να βρίσκεται υπό γωνία, τις ψύκτρες να είναι άψογα ενσωματωμένες στις πλευρές και την συνολική αισθητική να είναι εμπνευσμένη και ελκυστική, παρά την κάπως... vintage μονόχρωμη οθόνη, όπου προβάλλονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με το setup και την λειτουργία της συσκευής.

Cyrus 6 DAC

Η Cyrus έχει διατηρήσει τις κόμπακτ διαστάσεις για τις οποίες έγινε γνωστή, σχεδόν στο σύνολο των συσκευών της. Ωστόσο, τα νέα σασί είναι σαφώς βελτιωμένα σε θέματα αισθητικής σε σχέση με τα αρχικά “Shoebox” Cyrus One και Two που εμφανίστηκαν στα τέλη των '80s.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιλογέα εισόδων, διακόπτη mute, διακόπτη ενεργοποίησης της εξόδου των ακουστικών, διακόπτη ενεργοποίησης της δεύτερης ζώνης και διακόπτη setup, μέσω του οποίου μπορεί να επιλέξει την ονομασία κάθε εισόδου και την ευαισθησία της, να “καταργήσει” εισόδους που δεν χρησιμοποιεί, να επιλέξει τον τρόπο λειτουργίας του βρόχου εγγραφής και να δρομολογήσει, στην δεύτερη ζώνη, σήμα από διαφορετική πηγή. Από το μενού μπορεί επίσης να ρυθμιστεί και η ισορροπία των καναλιών. Το jog dial που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στο μενού εκτελεί, επίσης, καθήκοντα ρυθμιστικού στάθμης, όταν η συσκευή βρίσκεται στον κανονικό ρυθμό λειτουργίας.

Cyrus 6 DAC

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν σειριακό επιλογέα εισόδων, διακόπτη mute και διακόπτη ενεργοποίησης της εξόδου ακουστικών, ώστε τα τελευταία να μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένα σε μόνιμη βάση.

Cyrus 6 DAC

Ο 6 DAC υποστηρίζει και δεύτερη ζώνη (με δυνατότητα δρομολόγησης διαφορετικής πηγής). Η έξοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εναλλακτικά και ως έξοδος εγγραφής. Το setup είναι απλή υπόθεση και επιτρέπει στην χρήστη να παραμετροποιήσει αρκετά τον ενισχυτή.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι πολλές. Κατ' αρχήν υπάρχουν έξι αναλογικές είσοδοι στάθμης line (RCA), δύο έξοδοι προενισχυτή (ώστε να υποστηρίζεται διπλοενίσχυση με εξωτερικούς τελικούς ενισχυτές, καθώς και μια ακόμη έξοδος η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την δημιουργία ενός διζωνικού συστήματος, είτε ως έξοδος εγγραφής (οι Βρετανοί, εδώ, έκαναν τον συμβιβασμό τους, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα επιλογής tape/monitor). H προσθήκη του μια πλακέτας d/a στο εσωτερικό της συσκευής, επεκτείνει τις δυνατότητές της και στο ψηφιακό πεδίο. Ο 6 DAC προσφέρει τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους (δύο οπτικές και δύο ομοαξονικές, με δυνατότητα χειρισμού σημάτων 24-bit/192kHz) και μια θύρα USB μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί streaming από υπολογιστή με μέγιστο sampling rate τα 16-bit/48kHz, γεγονός που απαλλάσσει από την ανάγκη εγκατάστασης οδηγών για πλατφόρμες Windows, αλλά σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει τους φίλους του ήχου υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον εξωτερικό μετατροπέα USB/SPDIF αν θέλουν να streamάρουν αρχεία πάνω από τα 16/48. O DAC εξοπλίζει, επίσης, τον ενισχυτή με έξοδο ακουστικών. Αυτή, έχει την μορφή ενός βύσματος TRS 3.5mm το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά, αλλά τα ακουστικά μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένα εκεί μονίμως, αφού η ενεργοποίησή της εξόδου γίνεται από διακόπτη στην πρόσοψη. Για την σύνδεση των ηχείων, η Cyrus έχει κινηθεί με παραδοσιακό Βρετανικό τρόπο, στην κυριολεξία: Οι τέσσερις ακροδέκτες ανά κανάλι (ώστε να είναι εύκολη η διπλοκαλωδίωση) είναι τύπου “Ζ”, όπως τους έχει τυποποιήσει η BFA (British Federation of Audio) και αυτό σημαίνει ότι δέχονται ειδικά, κοίλα βύσματα τύπου “μπανάνα” αλλά με διάμετρο 3 χιλιοστών. Ευτυχώς, η Cyrus έχει προβλέψει και η συσκευασία του ενισχυτή περιλαμβάνει τέσσερις τέτοιους ακροδέκτες, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προσαρμογείς μιας κλασικής “μπανάνας” 4 χιλιοστών σε Ζ-type. O 6 DAC συνοδεύεται από ένα πλήρες τηλεχειριστήριο το οποίο, μάλιστα, φωτίζεται και “ξυπνά” αυτόματα όταν το πάρεις στο χέρι σου.

Cyrus 6 DAC

Πολύ προσεγμένο τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλες συσκευές της εταιρίας. Είναι φωτιζόμενο και ενεργοποιείται αυτόματα όταν το πιάσεις στο χέρι σου.

Cyrus 6 DAC

Ο ενισχυτής προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό εισόδων, αναλογικών και ψηφιακών. Ο χρήστης θα πρέπει να προσαρμόσει τα καλώδια των ηχείων του ώστε αυτά να τερματίζονται σε βύσματα BFA Z-type. Η εταιρία έχει μεριμνήσει, πάντως, περιλαμβάνοντας αντίστοιχους ακροδέκτες στην συσκευασία.

Το εσωτερικό του 6 DAC έχει αρκετό ενδιαφέρον. Η προσοχή που δίνει, διαχρονικά, η Cyrus στις διατάξεις τροφοδοσίας φαίνεται, εδώ, καθαρά. Υπάρχουν δύο μετασχηματιστές, από τους οποίους ο ένας αφορά τα κυκλώματα ελέγχου, ενώ ο δεύτερος, ένας μεγάλος δακτυλιοειδής 130VA, αποτελεί την βάση του ενισχυτή, μαζί με δύο πυκνωτές 10.000μF. Το στάδιο ισχύος είναι push-pull σε τάξη ΑΒ (με έλεγχο DC servo ο οποίος περιλαμβάνει ένα TL072 ανά κανάλι) και αποτελείται από δύο συμπληρωματικούς διπολικούς ημιαγωγούς της Sanken με δυνατότητα ελέγχου 15Α, ένα 2SC3519 στην θέση του NPN και ένα 2SA1386 στην θέση του PNP. Η ψύκτρα τους είναι στην πραγματικότητα ολόκληρο το σασί της συσκευής (με πτερύγια απαγωγής ακριβώς πίσω από κάθε ζεύγος ημιαγωγών).
Το στάδιο του προενισχυτή ξεκινά από δύο ολοκληρωμένα που παίζουν τον ρόλο των διακοπτών/routers και υλοποιούν τον επιλογέα εισόδων και ακολουθεί ο κυρίως προενισχυτής (με OPA 2134) με το ρυθμιστικό στάθμης το οποίο βασίζεται σε ένα PGA2311. Ο μετατροπέας d/a βρίσκεται σε μια ξεχωριστή πλακέτα η οποία βυσματώνεται απευθείας στον κυρίως ενισχυτή και βασίζεται στο ψηφιακό interface AK4118 της Asahi Kasei για τον χειρισμό των συμβατικών ψηφιακών σημάτων και σε έναν PCM1791 της Texas/Burr Brown για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Το ρόλο του buffer παίζει ένα OPA2134, ενώ η διαχείριση της θύρας USB έχει ανατεθεί σε ένα PCM2707, επίσης της BB. Στην ίδια πλακέτα, βρίσκεται και ο ενισχυτής ακουστικών, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα TPA152 (Texas). Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο αποδίδει 2x75mW/32Ω. H Cyrus έχει επιλέξει και στην περίπτωση του d/a, μια προσεγμένη τροφοδοσία η οποία δεν βασίζεται μόνο σε τοπικές σταθεροποιήσεις, αλλά περιλαμβάνει ένα πλήρες, ανεξάρτητο τροφοδοτικό (μαζί με την ανόρθωση και το φίλτρο του), το οποίο έχει το δικό του τύλιγμα στον κυρίως μετασχηματιστή.

Cyrus 6 DAC

Το χυτό σασί είναι σχεδόν πλήρες. Η μισή έκταση του καταλαμβάνεται από τον κυρίως μετασχηματιστή τροφοδοσίας και τους δύο πυκνωτές εξομάλυνσης και οι ψύκτρες είναι διαμορφωμένες απευθείας στα πλευρικά τοιχώματα. Στην φωτογραφία έχει αφαιρεθεί το κύκλωμα των ψηφιακών εισόδων.

Cyrus 6 DAC

Ο προενισχυτής βασίζεται σε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους ημιαγωγικούς διακόπτες για την επιλογή της εισόδου (κάτω) και σε ένα ψηφιακά ελεγχόμενο αναλογικό ρυθμιστικό στάθμης της σειράς “PGA” της Burr Brown.

Cyrus 6 DAC

Το στάδιο ισχύος χρησιμοποιεί ένα ζεύγος διπολικών ημιαγωγών της Sanken σε τοπολογία push-pull, σε τάξη ΑΒ.

Cyrus 6 DAC

Ο μετατροπέας d/a του 6 DAC διαθέτει το δικό του τροφοδοτικό (από διαφορετικό δευτερεύον του μετασχηματιστή, επάνω δεξιά), βασίζεται σε ψηφιακό interface της Asahi Kasei και σε USB interface της Burr Brown (μέσον και κάτω αριστερά αντιστοίχως) και σε έναν μετατροπέα d/a PCM1791 (μέσον, δεξιά). Ο ενισχυτής ακουστικών βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο της Texas Instruments (επάνω αριστερά).