Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Echo Diastasis Ι-79

Echo Diastasis Ι-79

Ο I-79 αντικατέστησε τους συνήθεις ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. Ως πηγή αναφοράς χρησιμοποιήθηκε το γνωστό ζευγάρι P70/D70 της Teac Esoteric. Όπως θα περίμενε κανείς, η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι διατάσεις του είναι συμβατικές και το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι να υπάρχει επαρκής αερισμός, διότι, επειδή η ψύκτρα είναι εσωτερική, το σασί θερμαίνεται αρκετά, ειδικά στο κάτω μέρος του.

Παρά το γεγονός ότι ο ολοκληρωμένος της Echo Diastasis δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρός, ειδικά σε σχέση με τον τελικό αναφοράς και η ευαισθησία των ηχείων τα οποία κλήθηκε να οδηγήσει είναι χαμηλή, η αίσθηση που δημιουργείται στον ακροατή είναι ότι ο I-79 ελέγχει καλά το φορτίο στην έξοδό του και μπορεί να δημιουργήσει καλές στάθμες σε έναν μέτριο ή μικρό χώρο. Μπορεί, επομένως, να υποθέσει κανείς ότι με ηχεία των οποίων η ευαισθησία κινείται στον μέσο όρο (γύρω στα 90dBSPL/w/m) δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Η πρώτη εντύπωση είναι ιδιαίτερα θετική και “δείχνει” προς έναν ενισχυτή με καλά δυναμικά περιθώρια και καλές δυνατότητες απόδοσης των μακροδυναμικών χαρακτηριστικών του προγράμματος. Το συνολικό άκουσμα είναι ξεκούραστο, ευχάριστο και αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται να αλλάζουν ακόμη και όταν ο I-79 οδηγηθεί κοντά στα όριά του. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ο ενισχυτής δεν ακούστηκε ποτέ σκληρός ή δυσάρεστος και η συμπεριφορά του, όταν οι απαιτήσεις γίνουν υπερβολικές, αποδείχθηκε ιδιαίτερα προοδευτική. Ακόμη και με τον ψηφιακό ισοσταθμιστή ενεργοποιημένο (οπότε οι απαιτήσεις ισχύος στην περιοχή των χαμηλών αυξάνονται αισθητά), το αποτέλεσμα ήταν πέραν των προσδοκιών: Το σύστημα ακούστηκε με καλά δυναμικά περιθώρια χωρίς τάσεις συμπίεσης.

Echo Diastasis Ι-79 Echo Diastasis Ι-79

Πολύ χαμηλά, ο I-79 φάνηκε να έχει καλή έκταση και την απαραίτητη ταχύτητα και έλεγχο ώστε να αποδώσει επιβλητικά έργα με άνεση και καλή λεπτομέρεια. Το σύστημα ακούστηκε με μια ελάχιστη, μόλις αντιληπτή, δόση έμφασης η οποία υπογραμμίζει ευχάριστα την περιοχή και δεν ανατρέπει την συνολική τονική ισορροπία, αφήνοντας ανεπηρέαστη την περιοχή των μέσων και των ανώτερων χαμηλών, όπου επικρατεί ακρίβεια στην περιγραφή, σωστή απόδοση της κλίμακας των μεγεθών (στα ακουστικά όργανα) και καλή απόδοση των ρυθμικών μερών τα οποία ακούγονται γρήγορα και γεμάτα. Ο I-79 μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ένας “ρυθμικός” ενισχυτής, με την έννοια ότι περνάει πολύ εύκολα, στα ηχεία και στον χώρο, την χρονική δομή του κάθε κομματιού και παρασύρει πολύ εύκολα τον ακροατή μέσα σε αυτήν.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλή λεπτομέρεια και ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια αναλυτική, φωτεινή και ευχάριστη εικόνα, ελάχιστα πίσω, με πολύ καλή αίσθηση της προοπτικής. Το συνολικό άκουσμα είναι μαλακό και ευχάριστο και συντείνει, ασφαλώς, στον ξεκούραστο χαρακτήρα της συσκευής. Ακόμη και κομμάτια με ιδιαίτερη ενέργεια στην μεσαία περιοχή, αποδόθηκαν χωρίς προβλήματα συμπίεσης, με την δομή της σύνθεσης να είναι πάντα σαφής και απτή, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή.

Η στερεοφωνική εικόνα του συστήματος, με τον I-79 στην θέση του ενισχυτή, παρέμεινε ιδιαίτερα αναλυτική, με πολύ καλή περιγραφή του χώρου και του αέρα ανάμεσα στα όργανα (σε μικρές ορχήστρες) και άνεση στην περιγραφή των οργανικών ομάδων και της κίνησης (σε έργα με πολυμελείς ορχήστρες). Ο ακροατής έχει σαφή αίσθηση των ορίων της εικόνας και καλή αίσθηση του βάθους.
Ψηλά, ο ενισχυτής φάνηκε να έχει καλή έκταση και την δυνατότητες να αποδίδει με άνεση τις μικρές λεπτομέρειες. Τα κρουστά της περιοχής αποδίδονται με καλά μέτωπα και, σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, το συνολικό αποτέλεσμα ακούστηκε λίγο πιο λεπτό και βιαστικό στις αποσβέσεις του, χωρίς ωστόσο να υστερεί σε δυνατότητες απόδοσης των μικροδυναμικών. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό, ζεστό και ευχάριστο με καλή αίσθηση αρμονικού πλούτου και παρουσία που δεν θα κουράσει ποτέ.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια πολύ θετική πρώτη εντύπωση (από αυτές που κάποιος έχει μόνο μια ευκαιρία να δημιουργήσει, όπως λένε....). Ο Ι-79 είναι ένας ενισχυτής με καλοσχεδιασμένο χαρακτήρα, καλή ποιότητα κατασκευής και σημαντικές ακουστικές αρετές, ένα σαφές δείγμα για το ότι η Echo Diastasis έχει άποψη, δεν διστάζει να την διατυπώσει και δεν αρκείται σε τυπικές και “ασφαλείς” επιλογές. Αν έχετε έναν μικρό η μέτριο χώρο, ένα τυπικής ευαισθησίας ηχείο και αναζητάτε έναν ενισχυτή που θα ξεχωρίσει, χωρίς να γίνεται ιδιότροπος, o I-79 είναι μια πολύ καλή περίπτωση. Ακούστε τον οπωσδήποτε, αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν του τη γενναία έκπτωση που προσφέρει η εταιρία στην ελληνική αγορά!