Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/09/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΦΙΛΤΡΟ/ΑΠΟΜΟΝΩΤΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Galactron MK 2400

Galactron MK 2400

Όπως θα περίμενε κανείς, το βασικό χαρακτηριστικό του MK 2400 είναι η... μάζα. Πρόκειται για μια αρκετά ογκώδη συσκευή η οποία ζυγίζει κάτι παραπάνω από 40 κιλά, αποτέλεσμα της ύπαρξης, στο εσωτερικό της, μεγάλων μετασχηματιστών και της χρήσης ενός ανάλογα στιβαρού σασί το οποίο δεν πρέπει να παραμορφώνεται κάτω από το βάρος των ηλεκτρονικών που περιέχει και ταυτόχρονα να αποτελεί έναν καλό κλωβό με μη μαγνητικές ιδιότητες. Η κατασκευή βασίζεται σε μεταλλικά φύλλα πάχους 2 χιλιοστών και μια εσωτερική δομή με πολλά επίπεδα τα οποία στηρίζουν τους μετασχηματιστές και τα φίλτρα. Η αισθητική είναι αρκετά προσεγμένη, στην λιτή λογική της Galactron, με δύο ξύλινα “τελειώματα” που σπάνε την μονοτονία μιας μαύρης πρόσοψης και φινίρισμα από ίδιο ξύλο στο επάνω μέρος. Η λειτουργική πλευρά της πρόσοψης περιλαμβάνει ένα ψηφιακό βολτόμετρο στο οποίο φαίνεται η τάση του δικτύου τροφοδοσίας (η τάση εισόδου του MK 2400, δηλαδή) και έναν απλό διακόπτης ενεργοποίησης.

Galactron MK 2400

Το MK 2400 είναι μια αρκετά ογκώδης και βαριά κατασκευή. Η Galactron έχει προσπαθήσει να ελαφρύνει την εμφάνισή του χρησιμοποιώντας τελειώματα από ξύλο στην πρόσοψη και το επάνω μέρος.

Στην πίσω πλευρά της συσκευής βρίσκονται τοποθετημένοι οι ρευματοδότες που προσφέρει, συνολικά έξι, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες με διαφορετική μέγιστη ισχύ. Το MK 2400 μπορεί να τροφοδοτήσει δύο τελικούς ενισχυτές από διαφορετικές γραμμές, με μέγιστη ισχύ 1000W ανά ενισχυτή, τρεις συσκευές χαμηλής ισχύος (προενισχυτή, DAC και phono, για παράδειγμα) με συνολική ισχύ 300W και μια ακόμη συσκευή χαμηλής ισχύος (για παράδειγμα ένα CD player) με συνολική ισχύ 100W. Οι ρευματοδότες που χρησιμοποιούνται είναι τύπου Shucko (CEE 7/3), με “βαριά” κατασκευή, έχουν ένδειξη για τον ακροδέκτη της φάσης και κάθε ένας τον δικό του διακόπτη ground lift για το σπάσιμο πιθανών βρόχων γείωσης. Η τροφοδοσία του MK 2400 γίνεται μέσω ενός ρευματολήπτη IEC C19, ο οποίος είναι διαφορετικός/μη συμβατός με τα συνήθη καλώδια IEC (τα οποία είναι για συσκευές μικρότερης ισχύος). Υποθέτει κανείς, ότι το MK 2400 συνοδεύεται από το κατάλληλο καλώδιο, κάτι που στην δική μας περίπτωση δεν ίσχυε, πάντως, καθώς επρόκειτο για ένα δείγμα της Galactron, με αρκετά... χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί και την κάπως ταλαιπωρημένη εμφάνισή του, στις φωτογραφίες.

Galactron MK 2400

Ένα ψηφιακό βολτόμετρο πληροφορεί ανά πάσα στιγμή τον χρήστη για την τιμή της τάσης του δικτύου, την οποία βλέπει στην είσοδό του το σύστημα.

Galactron MK 2400

Ένας απλός διακόπτης on-off ενεργοποιεί το MK 2400. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει άλλη αλληλεπίδραση χρήστη-συσκευής, σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Η δομή του MK 2400 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Η Galactron έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικούς μετασχηματιστές απομόνωσης για κάθε γραμμή και έτσι η συσκευή περιλαμβάνει, συνολικά, τέσσερις, δύο μεγάλους για τις γραμμές των 1000W (τροφοδοσίας των τελικών ενισχυτών), έναν για την γραμμή των 300W και έναν για την γραμμή των 100W. Οι μετασχηματιστές κατασκευάζονται ειδικά για την συγκεκριμένη εφαρμογή και βρίσκονται μέσα σε μεταλλικές θήκες και εμβαπτισμένοι σε ρητίνη. Η εταιρία αναφέρει ότι οι προδιαγραφές κατασκευής περιλαμβάνουν ελαχιστοποίηση της παρασιτικής χωρητικότητας μεταξύ του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Galactron MK 2400

Το MK 2400 διαθέτει έξι συνολικά ρευματοδότες τύπου schuko μοιρασμένους σε τέσσερις γραμμές, δύο των 1000W, μια των 300W και μια των 100W. Κάθε ρευματοδότης διαθέτει σήμανση για την φάση και διακόπτη ground lift για το σπάσιμο των βρόχων γείωσης.

Galactron MK 2400

Η εσωτερική δομή της συσκευής περιλαμβάνει τους τέσσερις μετασχηματιστές απομόνωσης, στα δύο χαμηλότερα επίπεδα καθώς και τα φίλτρα τροφοδοσίας που ως ελαφρύτερα τοποθετούνται ψηλότερα. Η κατασκευή του σασί είναι προσεγμένη, με μεταλλικά φύλλα δύο χιλιοστών.

Η έξοδος του κάθε μετασχηματιστή οδηγείται σε ένα ξεχωριστό φίλτρο το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταστολή των υψίσυχνων θορύβων που βρίσκονται στην γραμμή τροφοδοσίας. Τα φίλτρα που έχει επιλέξει η Galactron είναι τα συνήθη για την συγκεκριμένη εφαρμογή τύπου “π” (CLC) σε μια διπλή τοπολογία. Τα φίλτρα CLC, όπως προδίδει και η ονομασία τους χρησιμοποιούν δύο πυκνωτές μεταξύ της φάσης και του ουδέτερου, στους οποίους παρεμβάλλεται ένα πηνίο. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν ταχύτερη αποκοπή σε σχέση με ένα συμβατικό φίλτρο RC (ως φίλτρα διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων, δεύτερης τάξης) και ότι λειτουργούν αμφίδρομα, με άλλα λόγια αποκόπτουν τόσο τους εισερχόμενους θορύβους όσο και τους εξερχόμενους (αυτούς, δηλαδή, που παράγει η τροφοδοτούμενη συσκευή). Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρία, στην κατασκευή των φίλτρων έχουν χρησιμοποιηθεί πηνία με πυρήνες μεγάλης μαγνητικής διαπερατότητας και αγωγούς από καθαρό χαλκό μεγάλης διατομής και πυκνωτές κλάσης X2 και Y2 (οι οποίοι είναι κατάλληλοι για χρήση σε περιβάλλον υψηλών τάσεων και αιχμών μέχρι τα 5kV, κυρίως με κριτήριο το πως αντιμετωπίζεται μια πιθανή κατάρρευσή τους, για λόγους ασφαλείας). H εσωτερική καλωδίωση έχει γίνει με custom καλώδια, τα οποία αποτελούνται από συνεστραμμένα ζεύγη μονόκλωνων αγωγών, με συνολική διατομή 3mm. H Galactron αναφέρει, τέλος, ότι οι διατάξεις που χρησιμοποιεί περιλαμβάνουν και προστασία από υπερτάσεις και κρουστικές υπερτάσεις (όπως αυτές που οφείλονται σε κεραυνούς), χωρίς, πάντως, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Galactron MK 2400

Custom εσωτερική καλωδίωση με μονόκλωνους αγωγούς σε συνεστραμμένα ζεύγη.

Galactron MK 2400

Τα πηνία χρησιμοποιούν αγωγούς από χαλκό υψηλής καθαρότητας και πυρήνες με υψηλή μαγνητική διαπερατότητα ενώ οι πυκνωτές είναι κλάσης X2 και Y2 για χρήση σε περιβάλλον υψηλών τάσεων.