Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator

Thixar Silence Plus/Thixar Eliminator

Η Thixar είναι μια νέα εταιρία στην ελληνική αγορά, της οποίας το αποκλειστικό αντικείμενο είναι η κατασκευή συστημάτων στήριξης για ηλεκτρονικές συσκευές. Ο ιδρυτής της, Dirk Rüdell είναι χημικός και η έδρα της βρίσκεται στο Ντίσελντορφ. Στην σειρά προϊόντων της περιλαμβάνονται επιφάνειες στήριξης για μεμονωμένες συσκευές, ολοκληρωμένα συστήματα (rakc) καθώς και μια σειρά από αξεσουάρ, όπως σημεία στήριξης και ακίδες. Η βασική αρχή λειτουργίας των προϊόντων της Thixar είναι χημική και βασίζεται στις ιδιότητες μιας γέλης (τζελ) η οποία χρησιμοποιείται για την απόσβεση των κραδασμών. Η γέλη αυτή χρησιμοποιείται τόσο στις επιφάνειες στήριξης Silence Silence Plus όσο και στο Eliminator (τα προϊόντα που δοκιμάζουμε εδώ) αλλά και στα ρακ.

Το ίδιο το όνομα της εταιρίας (Thixar) έχει αρκετό ενδιαφέρον: Είναι εμπνευσμένο από το φαινόμενο της θιξοτροπίας (Thixotropy) μιας ιδιότητας που χαρακτηρίζει ορισμένα ρευστά (είτε σε μορφή υγρού είτε σε μορφή γέλης) με βάση την οποία εμφανίζεται αλλαγή στο ιξώδες όταν εφαρμοστεί μια εξωτερική δύναμη (κραδασμοί, διάτμηση) σε αυτά. Τα ρευστά που εμφανίζουν θιξοτροπία χαρακτηρίζονται, γενικώς, ως μη-Νευτώνια ρευστά (υλικά που δεν ακολουθούν τον ομώνυμο νόμο του ιξώδους). Η εταιρία δεν αναφέρει το κατά πόσον η ονομασία της σχετίζεται με τις πραγματικές ιδιότητες του υλικού που χρησιμοποιεί, αλλά ένα υλικό με συμπεριφορά που μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τις δυνάμεις οι οποίες εξασκούνται σε αυτό, φαντάζει ως μια καλή αρχή για ένα σύστημα καταστολής κραδασμών. Στην πραγματικότητα, μη-Νευτώνια ρευστά χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές -για παράδειγμα σε αντισεισμικές κατασκευές και στην καταστολή κραδασμών σε διαστημικά οχήματα.
Στις σελίδες που ακολουθούν, δοκιμάζουμε δύο προϊόντα της Thixar. Την επιφάνεια στήριξης Silence Plus και τον αποσβεστήρα κραδασμών Eliminator. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...