Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/11/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Acoustic Energy AE1 Active

Acoustic Energy AE1 Active

Όντας ενεργό, το ΑΕ1 αξιολογήθηκε μέσω της single ended εισόδου του, με τα ρυθμιστικά στην θέση 0dB και το ρυθμιστικό της ευαισθησίας στην θέση της μέγιστης τιμής. Από τις μετρήσεις, όπως θα περίμενε κανείς απουσιάζει η τυπική μέτρηση της ευαισθησίας (στις μετρήσεις απόκρισης, ο κατακόρυφος άξονας αντιστοιχεί σε πραγματικές στάθμες και όχι σε dBSPL/2.83Vrms) καθώς επίσης και η μέτρηση της σύνθετης αντίστασης.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης (με κάτω όριο τα 500Hz) αποκαλύπτει ένα ηχείο με εξαιρετική συμπεριφορά στο φάσμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του διαγράμματος, η απόκριση βρίσκεται σαφώς μέσα στα όρια των ±3dB, αφήνοντας υποσχέσεις για μια ιδιαίτερα ομοιογενή συμπεριφορά κατά τις ακροάσεις. Πάνω από τα 15kHz εμφανίζεται μια τάση αποκοπής (η οποία, πάντως, δεν ξεπερνά το όριο που δίνει η ίδια η εταιρία, τα -6dB) και στην συνέχεια, λίγο πριν τα 20kHz αναλαμβάνει ο ισχυρός συντονισμός του τουίτερ να “ανεβάσει” την στάθμη. Ο ίδιος ο συντονισμός, πάντως, βρίσκεται αρκετά έξω από τα 20kHz και φαίνεται να είναι διπλός.
Η συνολική απόκριση του ηχείου (spliced μέτρηση της ψευδοανηχοϊκής απόκρισης με την near field απόκριση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων) δεν αλλάζει την αρχική εικόνα. Το AE1 εμφανίζεται ιδιαίτερα επίπεδο, με αποκλείσεις που βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της απόκρισης μέσα στα όριο των ±3dB και απόκριση χαμηλά που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της εταιρίας (με βάση το διάγραμμα τα -6dB από την μέση στάθμη βρίσκονται στα 48Hz). Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση της απόκρισης, όπως αυτή προκύπτει από την μέτρηση επί του άξονα, με αυτήν που προκύπτει ως μέσος όρος μετρήσεων εκτός άξονα. Η ομοιότητα των δύο καμπυλών, με μοναδική διαφοροποίηση την προοδευτική μείωση της στάθμης σε συνάρτηση με την συχνότητα της δεύτερης, είναι πολύ μεγάλη, εύρημα το οποίο υποδεικνύει μια πολύ καλή συμπεριφορά εκτός άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας (85dBSPL/1m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 500Hz).

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας (85dBSPL/1m) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση απόκριση εντός και εκτός άξονα (πράσινη).

Η βηματική απόκριση του ηχείου είναι καλή, αν και ο αρκετά έντονος συντονισμός του τουίτερ “φαίνεται” με σαφήνεια στην σχετική καμπύλη. Η απόσβεση του γούφερ είναι ομαλή και με βάση το σχετικό διάγραμμα οι δύο μονάδες είναι συνδεδεμένες σε αντίθεση φάσης.
Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα ηχείο με περιορισμένους χρωματισμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή από τα 2kHz μέχρι τα 10kHz. Μπορεί κανείς να απομονώσει έναν συντονισμό στα 2.3kHz περίπου (1.4mS για απόσβεση -25dBr), μια σειρά συντονισμών μεταξύ 7 και 15kHz με ισχυρότερους αυτούς στα 7.8kHz (1mS) και 13kHz (0.8mS) καθώς και τα πρώτα ίχνη συντονισμού του τουίτερ στα 16.4kHz (2mS) και στα 18.1kHz (2.2mS). Με εξαίρεση τον πρώτο συντονισμό και τους δύο τελευταίους, το ηχείο φαίνεται πολύ γρήγορο με αποσβέσεις από το 1mS και κάτω.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις (από την σύγκριση των αποκρίσεων επί και εκτός άξονα) ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο το οποίο ακτινοβολεί στον χώρο με ιδιαίτερη ομοιογένεια, απότοκο, προφανώς, της χρήσης του κυματοδηγού WDT. Το AE1 Active είναι το πρώτο ηχείο που συναντάμε (ανεξαρτήτως τιμής) το οποίο δεν απαιτεί toe-in στα χαρτιά: Η μεταβολή της απόκρισης σε συνάρτηση με την γωνία παραμένει μέσα σε διάστημα 3dB για θέσεις ±30° εκτός άξονα, μια επίδοση που είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Το ηχείο παραμένει ιδιαίτερα ομαλό σε ότι αφορά την ακτινοβολία του ακόμη και για γωνίες ±45° με εξαίρεση τις πολύ υψηλές συχνότητες, ένα εύρημα που προδιαθέτει για ένα σωστό πεδίο ανακλάσεων. Με βάση αυτά, το AE1 Active μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ακροάσεις σε σχετικώς μεγάλες αποστάσεις, αν ο χώρος είναι στοιχειωδώς σωστός από πλευράς επιφανειών ανάκλασης.
Στα κατακόρυφο επίπεδο, η συμπεριφορά του μικρού Acoustic Energy είναι επίσης εξαιρετική. Εδώ, ρόλο παίζει -κατά πάσα πιθανότητα- η επιλογή της οικογένειας Linkwitz-Riley στο φίλτρο διαχωρισμού. Η απόκριση του ηχείου σε συνάρτηση με την γωνία παραμένει μέσα στις ±30°, δηλαδή ακόμη και για θέσεις ακρόασης αρκετά κάτω από τον άξονα του ηχείου, μια επίδοση που δεν την βλέπει κανείς συχνά (για την ακρίβεια, δεν θυμάμαι να την έχω ξαναδεί!). Η συμπεριφορά για ελαφρώς θετικές γωνίες (θέση ακρόασης λίγο πάνω από τον άξονα, οι οποίες είναι και πιο συχνές), είναι ακόμα καλύτερη. Πλήρης δικαίωση για την Acoustic Energy!

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Τέλος, οι μικρές διαστάσεις της καμπίνας και η καλή ποιότητα κατασκευής “φαίνονται” στο διάγραμμα επιταχύνσεων, τόσο της μπάφλας, όσο και των πλευρικών τοιχωμάτων. Στην περίπτωση των τελευταίων, οι εμφανείς συντονισμοί βρίσκονται σε πολύ χαμηλές στάθμες, στην περιοχή των -70dBm/s2 για συχνότητες μέχρι το 1kHz και δεν ξεπερνούν ποτέ τα -60dBm/s2. Η μπάφλα είναι λίγο πιο... ζωηρή, με έναν ισχυρό συντονισμό λίγο κάτω από τα 1500Hz (κοντά στα -45dBm/s2.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (κόκκινη καμπύλη) και των πλευρικών τοιχωμάτων (πράσινη).