Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/11/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Acoustic Energy AE1 Active

Acoustic Energy AE1 Active

Για την ακουστική αξιολόγηση, το AE1 Acitve αντικατέστησε τα ηχεία και τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (ATC SCM-50PSL/Parasound HCA3500) και οδηγήθηκε απευθείας από τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line). Η Acoustic Energy περιλαμβάνει στην συσκευασία του ηχείου ένα καλής ποιότητας ζευγάρι καλωδίων τερματισμένων με βύσματα RCA, των οποίων το μήκος είναι επαρκές για κάθε λογική εγκατάσταση. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες (Teac Esoteric P70/D70, foobar2000/Win10, dCS Puccini U-Clock).
Το AE1 είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ηχείο και ο χρήστης δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να το τοποθετήσει σωστά σε έναν μικρό ή μεσαίων διαστάσεων χώρο. Μια σχετική απόσταση από τους πίσω τοίχους είναι, ως συνήθως, επιθυμητή και το ηχείο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε βάσεις (ή σε κάποια επιφάνεια) που το φέρνει στο σωστό ύψος ως προς τον ακροατή, αν και, με βάση τις μετρήσεις, ο τελευταίος δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται ακριβώς στον ακουστικό άξονα. Η δυνατότητα ρύθμισης που προσφέρει το ΑΕ1 Active στην περιοχή των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων λειτουργεί με σωστό τρόπο στην πράξη. Χωρίς να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, βελτιώνει την απόδοση χαμηλά (κάτι που είναι πιθανόν να χρειαστεί, ειδικά αν ο χώρος είναι μεγάλος) και αλλάζει την συμπεριφορά στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων τόσο ώστε να προσαρμόσει κανείς το ηχείο στα μέτρα του. Η δοκιμή του ΑΕ1 έγινε με αυτά τα ρυθμιστικά στην θέση 0dB, αλλά σχημάτισα την άποψη ότι η τυπική επιλογή, στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι ο τονισμός χαμηλά (κατά 2dB) με το ρυθμιστικό των υψηλών να παραμένει στα 0dB, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί αργότερα, καθώς η σχέση του ακροατή με το AE1 ωριμάζει, o τελευταίος -κατά πάσα πιθανότητα- θα αξιολογήσει ως σημαντικότερα κάποια άλλα προσόντα του ηχείου, πέραν από τον όγκο χαμηλά. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη παράγραφο.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας το AE1 Active είναι ότι έχει να κάνει με ένα ηχείο το οποίο διαθέτει σημαντικά δυναμικά περιθώρια, ασυνήθιστα μεγάλα για το μέγεθος τόσο της καμπίνας όσο και του μιντ/γούφερ. Το μικρό Acoustic Energy μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ίχνη συμπίεσης σε αρκετά υψηλές στάθμες και να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πειστικό ηχητικό πεδίο στον χώρο χωρίς να κουράζει. Ασφαλώς, υπάρχουν όρια, αλλά αυτά είναι αρκετά υψηλά, κάτι που σίγουρα δεν το περιμένεις, κρίνοντας απλώς με βάση την φυσική του παρουσία. Μιλώντας για “παρουσία”, το AE1 κάνει με εξαιρετικό τρόπο αυτό που πρέπει να κάνει κάθε μικρό ηχείο που σέβεται τον εαυτό του: Εξαφανίζεται εντελώς από τον χώρο, ακουστικά, δίνοντας την θέση του σε μια εξαιρετικά δομημένη στερεοφωνική εικόνα η οποία συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα πειστική αίσθηση ουδετερότητας, κυρίως στην μεσαία περιοχή. Χαμηλά, η πληροφορία δεν λείπει και σε αντιστάθμισμα της απόλυτης έκτασης μέχρι το τελευταίο Hertz (η οποία απλώς δεν είναι εφικτή λόγω διαστάσεων) το ηχείο έχει να προσφέρει σημαντική διαφάνεια, έλεγχο και περιγραφή της λεπτομέρειας, ιδιότητες που χαρακτηρίζουν και την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.

Acoustic Energy AE1 Active Acoustic Energy AE1 Active

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή των χαμηλών, το AE1 Active κατεβαίνει με άνεση μέχρι ενός σημείου, αποδίδοντας ιδιαίτερα πειστικά τα ρυθμικά μέρη, τις λεπτομέρειες των ακουστικών μουσικών οργάνων που έχουν μεγάλο όγκο, δημιουργώντας μια αίσθηση ουδετερότητας, απουσίας χρωματισμών και, επίσης, απουσίας κάθε υπερβολής η οποία θα μπορούσε να χαλάσει μια -κατά τα φαινόμενα- πολύ καλά σχεδιασμένη συμπεριφορά. Το ηχείο είναι έντονα παρόν στον χώρο, τον γεμίζει άνετα, μπορεί να δημιουργήσει επιβλητικές εικόνες και ακούγεται σαφώς μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Έργα με περιεχόμενο που φλερτάρει με το κατώτερο άκρο του φάσματος (κυρίως βασισμένα σε ηλεκτρονικά όργανα) έχασαν σε παρουσία σε σχέση με το ηχείο αναφοράς αλλά αυτό είναι κάτι που το περιμένεις. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, για παράδειγμα ο τονισμός της περιοχής κατά 2dB (όπως προβλέπεται) ή η προσέγγιση του ηχείου στους τοίχους, ενώ φάνηκε να αντέχει χωρίς προβλήματα και την ψηφιακή ισοστάθμιση. Με τον ισοσταθμιστή να έχει ως απόκριση-στόχο το “flat” (αλλά ρυθμισμένο για λειτουργία με ηχεία μικρού όγκου), το AE1 αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλότιμο, με τα γούφερ να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν σχετικώς μεγάλες διαδρομές, χωρίς να... διαμαρτύρονται.
Η απόδοση στην μεσαία περιοχή είναι, ίσως, μια από τις ισχυρότερες πλευρές της προσωπικότητας του ηχείου. Το AE1 έδωσε ένα από τα καλύτερα μεσαία που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, όντας ιδιαίτερα διαφανές, φωτεινό, ευχάριστο και δημιουργεί με άνεση μια εικόνα πληρότητας σε αυτό το κομμάτι του ακουστικού φάσματος. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα ηχείο που δημιουργεί μια καλά ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας, είναι ξεκούραστο και αέρινο και -κατά την άποψή μου- “χάνει” σε σχέση με το (πολύ υψηλότερης κατηγορίας τιμής ηχείο αναφοράς) όντας λίγο πιο αδρό και ασαφές. Σε αντιστάθμισμα, δεν θα κουράσει ποτέ και, πιθανώς, θα συγχωρήσει μια κάπως πιο λαμπρή και επιθετική ηχογράφηση.
Η στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το AE1 Active είναι εντυπωσιακή και τραβά αμέσως την προσοχή του ακροατή. Το ηχείο εξαφανίζεται εύκολα και δίνει την θέση του σε ένα ιδιαίτερα φυσικό sound stage, με εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού των πηγών, περιγραφή της κίνησης και του αέρα, με πολύ καλό πλάτος και σαφέστατη αίσθηση του βάθους. Μια προσεγμένη στα θέματα αυτά ηχογράφηση θα ακουστεί από το μικρό Acoustic Energy με τρόπο επιβλητικό, είτε αυτή περιλαμβάνει λίγα όργανα και σολίστ, όπου η σαφήνεια είναι αυτό που μετράει, είτε κάποιο μεγάλο έργο με μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και πολλές πληροφορίες χώρου, όπου η απόδοση της κίνησης και της κλίμακας των μεγεθών είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες.
Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε φωτεινό, ευχάριστο με καλή αίσθηση της έκτασης και δεν έγινε ποτέ λαμπρό ή τραχύ, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες. Η εντύπωση που σχηματίζεις είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα γρήγορο ηχείο, το οποίο διαθέτει πολύ καλές αποσβέσεις, διατηρώντας τις δυνατότητες απόδοσης των μικρολεπτομερειών καθώς αυτές σβήνουν στο υπόβαθρο. Σε σχέση με την αναφορά, το συνολικό άκουσμα ήταν ελάχιστα πιο λεπτό και απόμακρο, χωρίς, πάντως, να σου δημιουργείται η εντύπωση ότι “κάτι λείπει”. O αρμονικός πλούτος περιγράφεται σωστά και το ηχείο αποπνέει μια αίσθηση καλής ισορροπίας καθώς δεν υπερβάλλει ποτέ.

Τελικώς...

... γνωρίζοντας την ιστορική συνέχεια την οποία εκπροσωπεί το AE1 Active δεν δικαιούσαι, ασφαλώς, να εκπλαγείς όταν βρεθείς απέναντί από ένα μικρό σε διαστάσεις αλλά εντυπωσιακό σε δυνατότητες ηχείο. Από το 1987, αυτό είναι το είδος των σχολίων που γίνονται και γράφονται για τα ΑΕ1, σε όλες τους τις εκδοχές. Και πάλι, όμως, είναι δύσκολο να περιορίσεις τον ενθουσιασμό σου. Η νέα, ενεργή, εκδοχή φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα παραπάνω, τηρώντας την παράδοση και τοποθετώντας τον πήχη ακόμη υψηλότερα. Χωρίς περιστροφές, έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο “μικρό” ηχείο που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια, ένα προϊόν που θέτει το επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία. Προτείνεται χωρίς επιφυλάξεις!