Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/09/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ADC - ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Brik Audio AP-32H

Brik Audio AP-32H

H ακουστική αξιολόγηση του AP-32H έγινε σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορούσε την απόδοσή του ως DAC/Ενισχυτής Ακουστικών, ενώ το δεύτερο τις δυνατότητές του ως μετατροπέας a/d. Σε ότι αφορά το πρώτο (και μεγαλύτερο σε διάρκεια) στάδιο, ο ενισχυτής συνδέθηκε σε έναν υπολογιστή (Win10, foobar2000)και κλήθηκε να πραγματοποιήσει streaming αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης. Με δεδομένο ότι οι μετρήσεις έδειξαν μια συμπάθεια του ενισχυτή προς φορτία με μεγαλύτερη αντίσταση, δεν χρησιμοποιήσαμε τα συνήθη ακουστικά αναφοράς (Grado RS2) των οποίων η αντίσταση βρίσκεται στα 32Ω, αλλά τα Κ712PRO της AKG (62Ω).
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον AP-32H είναι ότι έχει να κάνει με έναν αρκετά διαφανή, ευχάριστο στο άκουσμα και με καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας ενισχυτή ακουστικών, ο οποίος έχει σημαντικά περιθώρια σε θέματα δυναμικών και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα στην δημιουργία ρεαλιστικής στάθμης.

Η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων εμφανίστηκε καλά ελεγχόμενη λίγο περισσότερο αυστηρή σε σχέση με τον ενισχυτή αναφοράς (McIntosh MHA100) αλλά ακριβής, με καλή αίσθηση ταχύτητας. Το σύστημα AP-32H/AKG δεν ακούστηκε ποτέ υπερβολικό ή αχρείαστα “μεγάλο” και βαρύ αν και, όποτε το κομμάτι το απαίτησε, πέρασε με άνεση έναν εντυπωσιακό χαρακτήρα. Το ρυθμικά μέρη ακούστηκαν γεμάτα, ευχάριστα και γρήγορα και ο ακροατής εύκολα θα παρασυρθεί από την μουσική χωρίς να κουράζεται και να έχει κάποια αίσθηση βάρους ή τραχύτητας ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες.
Η μεσαία περιοχή αποδείχθηκε ένα από τα δυνατά μέρη της συσκευής, όντας ξεκούραστη, ευχάριστη με καλή λεπτομέρεια και αίσθηση διαφάνειας. Σε σχέση με την αναφορά, ο AP-32H εμφανίστηκε λίγο αδρός (αναμενόμενο με βάση την τιμή του). Οι επιδόσεις της συσκευής σε θέματα θορύβου και διαχωρισμού καναλιών αποδείχθηκαν ικανές και με το παραπάνω για να μεταφέρουν άνετα τις μικρές λεπτομέρειες, με καλή απόδοση των μικροδυναμικών και, επίσης, καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών στον οριζόντιο άξονα και περιγραφής της κίνησης. Ο ενισχυτής δεν διαθέτει κάποιο κύκλωμα cross-feed (επίσης αναμενόμενο με βάση την κατηγορία τιμής του), γεγονός που δεν επιτρέπει τον έλεγχο/μετατόπιση της στερεοφωνικής εικόνας.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούγεται ευχάριστα ήπια, χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Ο ενισχυτής ακούστηκε γρήγορος στα μέτωπα, με τυπικά καλό σώμα και καλές αποσβέσεις. H περιγραφή του αρμονικού πλούτου ήταν καλή, με σωστές δόσεις φωτεινότητας.

Brik Audio AP-32H Brik Audio AP-32H

Για την αξιολόγηση του AP-32H σε ρόλο μετατροπέα a/d, δημιουργήθηκε ένα σύστημα όπου την θέση της πηγής είχε το Linn Sondek LP12, συνοδευόμενο από τον προενισχυτή phono Rotel RHQ-10 “Michi” του οποίου η έξοδος οδηγήθηκε στην αναλογική είσοδο της συσκευής της Brik. Ο υπολογιστής που έπαιζε τον ρόλο του USB host ρυθμίστηκε ώστε να “βλέπει” τον AP-32H ως συσκευή εγγραφής και τον ρόλο του recorder έπαιξε το γνωστό open source Audacity. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το sample rate της ηχογράφησης και, όπως αναμενόταν, η επιλογή στα 384kHz δημιούργησε μια σειρά από αρχεία σεβαστού μεγέθους. Το κατά πόσον έχει νόημα να ψηφιοποιήσει κανείς καταναλωτικά media σε τόσο υψηλό ρυθμό είναι φυσικά υπό συζήτηση, ωστόσο, όπως σε όλες τις ψηφιοποιήσεις, ισχύει και εδώ ο κανόνας ότι αν σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις οποιουδήποτε είδους επεξεργασία καλόν είναι να έχεις την μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά sample rates έχουν, πιθανώς, νόημα αν σκοπεύετε, για παράδειγμα να “κόψετε” τα χαρακτηριστικά κλικ των βινυλίων, είτε με το χέρι είτε με κάποιον αλγόριθμο (όπως αυτόν που έχει το Audacity). Αν και υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης γύρω από την σκοπιμότητα να χρησιμοποιεί κανείς πολύ μεγάλα sample rates, τα 384kHz του Brik επιτρέπουν, σε κάθε περίπτωση, έναν πειραματισμό ώστε να διαμορφώσει κανείς άποψη από μόνος του.
Σε ό,τι αφορά την πράξη, το αρχείο που προέκυψε από τον AP-32H δεν είχε κάποιο πρόβλημα άξιο αναφοράς και η όλη διαδικασία δεν ξέφυγε από τα γνωστά (αν είναι να γίνει σωστά, πρόκειται για μια χρονοβόρα και βαρετή διαδικασία, πρέπει να είναι κανείς... αποφασισμένος!). Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το κομμάτι a/d της συσκευής είναι υψηλού επιπέδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για εφαρμογές archiving, πόσω μάλλον για πιο πρόχειρες μεταφορές δίσκων σε αρχεία για ακρόαση σε καθημερινή βάση. Αν μου επιτρεπόταν να φτιάξω μια λίστα επιθυμιών, αυτή θα περιελάμβανε έναν διακόπτη εξασθένησης για την αναλογική είσοδο. Η ρύθμιση της στάθμης μπορεί να γίνει με βάση τα όργανα που -κατά πάσα πιθανότητα- διαθέτει η εφαρμογή εγγραφής.

Τελικώς...

... με συνολική τιμή που ξεπερνά λίγο τα €500, για το σύστημα AP-32H/Power Master η πρόταση της Brik κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο DAC/Ενισχυτής ακουστικών αποδείχθηκε καλός και η ύπαρξη ενός καλής ποιότητας ADC είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για όσους θέλουν να πειραματισθούν. Αξίζει τον κόπο να τα δείτε και να τα ακούσετε από κοντά.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Brik Audio AP-32H/Power Master, 16-bit/44.1kHz, 600Ω Linear load.
  2. Ενισχυτής αναφοράς (McIntosh Audio Labs MHA100)