Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

GROUP TEST

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Advance Paris Smart DX1

Thumbnail

Ο DX1 ανήκει στο νέο brand name “Advance Paris” που έχει δημιουργήσει η γνωστή Advance Acoustic και ειδικότερα στην σειρά Smart, η οποία ξεχωρίζει από τα “στενά” σασί της και την χαρακτηριστική πρόσοψη από διαφανές ακρυλικό υλικό. Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια των Γάλλων να παρουσιάσουν ένα προϊόν που εξαντλεί την έννοια του ψηφιακού προενισχυτή, διαθέτοντας ένα αξιοσέβαστο πλήθος εισόδων και εξόδων, στις οποίες περιλαμβάνονται και έξοδοι ακουστικών, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν δείχνει να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή τη δυνατότητα.

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Η αλήθεια είναι ότι ο DX1 είναι ιδιαίτερα παραπλανητικός σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει, καθώς η πρόσοψη περιλαμβάνει μόνο ένα μεγάλο ρυθμιστικό μέσω του οποίου γίνεται η ρύθμιση της στάθμης και η επιλογή των εισόδων, μια ευανάγνωστη οθόνη και δύο εξόδους για την σύνδεση των ακουστικών (TRS, 3.5mm). Ο χρήστης έρχεται σε επαφή με την... πραγματικότητα όταν αντικρίσει την πίσω πλευρά, η οποία περιλαμβάνει, συνολικά, δώδεκα εισόδους, από τις οποίες οι έξι είναι οπτικές (Toslink), οι τρεις ομοαξονικές (RCA και BNC), η μία AES/EBU, ενώ υπάρχουν θύρες USB τύπου B, για την σύνδεση με υπολογιστή και τύπου Α για σύνδεση εξωτερικού media player. Σε αυτά θα προσθέσετε και την δυνατότητα σύνδεσης, σε ειδική υποδοχή, ενός dongle της Advance το οποίο προσφέρει δυνατότητα συνδέσεων μέσω Bluetooth. Από πλευράς εξόδων, υπάρχουν δύο ψηφιακές (RCA/Toslink) καθώς επίσης και έξοδοι προενισχυτή (RCA/XLR). H συσκευή υποστηρίζει sample rates μέχρι 24/192 μέσω των συμβατικών εισόδων και μέχρι 32/768 μέσω της θύρας USB, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει και streaming DSD μέχρι 4x.

Thumbnail

Κατασκευή

Το εσωτερικό του DX1 δείχνει αρκετά φροντισμένο, με την τροφοδοσία να βασίζεται σε έναν μεγάλο custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και μια σειρά από τοπικές σταθεροποιήσεις, από τις οποίες, αυτή που αφορά στο αναλογικό στάδιο φαίνεται να γίνεται με διακριτούς ημιαγωγούς. H διαχείριση των streams μέσω της θύρας USB γίνεται μέσω ενός ολοκληρωμένου της XMOS, ενώ για τα σήματα από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους χρησιμοποιείται ένα AK4118 της Asahi Kasei. Από τον ίδιο κατασκευαστή προέρχεται και ο μετατροπέας d/a της συσκευής (AK4490EQ), ενώ ο ενισχυτής ακουστικών φαίνεται ότι βασίζεται σε διακριτούς ημιαγωγούς για το στάδιο ισχύος. Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε τελεστικούς 5532 και χρησιμοποιεί πυκνωτές καλής ποιότητας (πολυπροπυλενίου). Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται ηλεκτρονικά.

Thumbnail

Μετρήσεις

Από το διάγραμμα καταστολής του εισερχόμενου jitter προκύπτει ότι το ψηφιακό interface των συμβατικών εισόδων του DX1 δεν προσφέρει κάποια τέτοια δυνατότητα, γεγονός που επιβάλλει μια κάποια προσοχή στις πηγές οι οποίες θα συνδεθούν και στα καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν στην συνδέσεις αυτές. Η γραμμικότητα του μετατροπέα είναι τυπικώς καλή, με την ιδανική συμπεριφορά να διατηρείται μέχρι τα -90dBFS και το επίπεδο του θορύβου να βρίσκεται κοντά στα -110dBFS. Οι παραμορφώσεις του μετατροπέα κινούνται, επίσης, σε τυπικώς καλό επίπεδο, με τις σχετικές καμπύλες να βρίσκονται στην περιοχή των -90dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος, εμφανίζοντας κάποιες τάσεις ανόδου κάτω από τα 300Hz περίπου. Σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου, η συμπεριφορά του DX1 είναι η αναμενόμενη και το αναλογικό στάδιο φαίνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί σήματα κοντά στο ανώτερο όριο στάθμης των 0dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

H καλή συμπεριφορά του Advance επεκτείνεται και σε θέματα θορύβου με την στάθμη θορύβου σε αδρανές κανάλι να βρίσκεται στην περιοχή της μέσης τιμής της δοκιμής (-106dB-CCIR) και τον θόρυβο από την τροφοδοσία να ακολουθεί την ίδια λογική. Η δυναμική περιοχή της συσκευής μετρήθηκε στα 103dB, επίσης κοντά στην μέση τιμή. Το διάγραμμα του θορύβου στο αδρανές κανάλι δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ευρημάτων οφείλεται στο τροφοδοτικό, καθώς υπάρχουν αιχμές στα 50/100Hz. Ψηλά ο θόρυβος βρίσκεται κάτω από τα -115dBFS. Το φίλτρο του μετατροπέα κάνει καλή δουλειά κρατώντας τις συνιστώσες από την συχνότητα δειγματοληψίας σε χαμηλές στάθμες, λίγο κάτω από τα -95dBFS. H διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει κάποια ίχνη από πολύ χαμηλές συχνότητες (πιθανώς οφειλόμενα στο jitter της συσκευής) καθώς και εμφανείς συνιστώσες από το τροφοδοτικό. Όλα τα ευρήματα βρίσκονται κάτω από τα -100dBu. Η διαφωνία των καναλιών είναι χαμηλή, στην περιοχή των -90dB για την περιοχή των χαμηλών μεσαίων συχνοτήτων και αυξάνεται σταδιακά σε συνάρτηση με την συχνότητα, πάω από τα 3-4kHz περίπου. Στο όριο της μέτρησης (20kHz) η διαρροή του ενός καναλιού στο άλλο βρίσκεται στην περιοχή των -80dB.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας. Sample rate 24-bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Με το μέγιστο σήμα εισόδων των 2Vrms στην είσοδο, ο ενισχυτής απέδωσε 296mWrms σε φορτίο 32Ω (9Vpp) και 28mWrms σε φορτίο 600Ω (12Vpp). Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης δείχνουν ένα στάδιο ισχύος το οποίο κινείται λίγο κάτω από τις μέσες τιμές της δοκιμής. Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις επιδόσεις με φορτίο 32Ω και 600Ω, με αυτές οι οποίες αντιστοιχούν στα 600Ω να είναι σημαντικά καλύτερες, δείγμα ότι ο ενισχυτής αρέσκεται σε ακουστικά με υψηλότερες αντιστάσεις. Οι μετρήσεις θορύβου είναι τυπικώς καλές και, τόσο αυτές όσο και η δυναμική περιοχή, βρίσκονται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τις μέσες τιμές της δοκιμής (-98dBR(A) και 97dB αντιστοίχως). Η διαφωνία των καναλιών ήταν μέτρια, κοντά στα -40dB.
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα επίπεδη με πολύ μικρές τάσης αποκοπής χαμηλά (κοντά στο 0.3dB για συχνότητα 10Hz) και μικρή εξασθένηση ψηλά, επίσης κοντά στο 0.3dB, στο όριο της μέτρησης των 45kHz. Δεν υπάρχει εμφανής διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του ενισχυτή σε σχέση με το φορτίο, ενώ η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ματζέντα).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και φορτίο 32Ω δεν κρύβει εκπλήξεις. Ισχυρότερη αρμονική είναι η δεύτερη και η αλληλουχία που ακολουθεί δείχνει ότι οι άρτιες αρμονικές είναι, γενικώς ισχυρότερες. Η συμπεριφορά του ενισχυτή βελτιώνεται αρκετά όταν το φορτίο γίνει 600Ω. Και εδώ, οι άρτιες αρμονικές παραμένουν ισχυρότερες, αλλά βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες, με την δεύτερη να μην ξεπερνά τα -90dBr και το σύνολο των υπόλοιπων να βρίσκεται κάτω από τα -100dBr. Το φάσμα του θορύβου περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, ίχνη από το τροφοδοτικό, ενώ είναι ενδιαφέρον και θετικό το γεγονός ότι ο ενισχυτής δείχνει να μην μαζεύει καθόλου υψίσυχνο θόρυβο από το περιβάλλον του.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (19kHz/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32/600Ω. -1dBr/32Ω (κόκκινη καμπύλη), -9dBr/32Ω (πράσινη), -1dBr/600Ω (ιώδης), -9dBr/600Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 600Ω (πράσινη καμπύλη) και 32Ω (κόκκινη καμπύλη).

Ακουστική Αξιολόγηση

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, ο DX1 φάνηκε να έχει καλό όγκο και έλεγχο, χωρίς να υπερβάλλει ή να τονίζει κάτι και χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή. Όλα ακούστηκαν στην σωστή κλίμακα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκούντως επιβλητικό, όταν το κομμάτι το ζητούσε. Αυτή η συμπεριφορά επεκτείνεται και στις χαμηλές συχνότητες, με τον ενισχυτή να ακούγεται, ίσως, λίγο πιο αυστηρός και κρατημένος σε σχέση με τον ενισχυτή αναφοράς, χωρίς, πάντως, να γίνεται άκαμπτος, ή σκληρός. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με έναν χαρακτήρα ο οποίος θα ταιριάξει πολύ καλά με ακουστικά που έχουν μια σχετικώς εμφατική περιοχή χαμηλών. Το ρυθμικό μέρος ακούστηκε γρήγορο και καθαρό, γεμάτο, με αίσθηση ροής που θα παρασύρει εύκολα τον ακροατή “μέσα” στο κομμάτι και δεν θα τον κουράσει ποτέ.
Η μεσαία περιοχή είχε πολύ καλή παρουσία με κύρια χαρακτηριστικά την σαφήνεια, τις καλές δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών και μια αίσθηση εγγύτητας που κάνει το συνολικό άκουσμα μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ο ενισχυτής είναι σε θέση να περάσει προς τα ακουστικά όλες τις λεπτομέρειες που καθορίζουν το ύφος και την τονική ισορροπία μια ηχογράφησης και η περιγραφή σύνθετων έργων έγινε απροβλημάτιστα. Οι φωνές αποδόθηκαν με φυσικότητα και ακούστηκαν με ελάχιστα λιγότερο σώμα σε σχέση με την αναφορά, ενώ ο ενισχυτής ακούγεται φιλικός στο αυτί, ευχάριστος και ξεκούραστος, ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων η ισορροπία αποκλίνει προς το μαλακό, αποτελώντας φυσική συνέχεια της μεσαίας περιοχής. Υπάρχει καλή αίσθηση της ταχύτητας και του σώματος, ελάχιστα αργές αποσβέσεις και το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό χωρίς να γίνεται τραχύ, με καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου.
Η αίσθηση εστιασμού που δημιουργεί o DX1 είναι καλή και ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει άνετα την κίνηση των ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα και να έχει μια καλή αντίληψη των λεπτομερειών που σχετίζονται με το μέγεθος και τα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου.

Τελικώς...

To Smart DX1 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός σχετικώς νέου είδους συσκευής η οποία μπορεί να παίξει τον ρόλο του ψηφιακού hub/προενισχυτή σε ένα σύστημα στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται αναλογικές πηγές. Προσφέρει μεγάλο αριθμό εισόδων και εξόδων, μπορεί να συνδεθεί μέσω USB ή ασύρματα με εξωτερικά media players και διαθέτει ένα πλήρες πακέτο ψηφιακών και αναλογικών εξόδων, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές των ακουστικών. Με καλή ποιότητα κατασκευής, καλές επιδόσεις και, εν τέλει, ευχάριστο, ποιοτικό ήχο είναι μια all-around συσκευή που αφορά πολλούς!

Τιμή - Πληροφορίες
Advance Paris Smart DX1: €690,-
Πληροφορίες: Ultimate Audio Video, τηλ.: 210-994.9050, web: http://www.ultimateaudio.gr/, https://advance-acoustic.com/

Thumbnail Listening Session:
Advance Paris Smart DX1 (24-bit/192kHz, USB In. @ 32Ω)

Thumbnail Thumbnail

Δυνατότητες/Συνδεσιμότητα

Μετρήσεις DAC

Thumbnail Thumbnail

Μετρήσεις Ενισχυτή

Βαθμολογία DCR Vs Reference

Thumbnail