Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/02/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD/MEDIA PLAYER, STREAMER/DAC, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Musical Fidelity M6 Encore 225

Musical Fidelity M6 Encore 225

Με το M6 Encore 225 να αποτελεί ένα πλήρες σύστημα, το μόνο που χρειάστηκε να συνδέσουμε για την ακουστική του αξιολόγηση ήταν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50) στην έξοδο. Ένα μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε μέσω των αναλογικών εισόδων (όπου συνδέθηκε το γνωστό player αναφοράς, Esoteric P70/D70), ενώ αξιολογήθηκε, επίσης, η διαδικασία του ripping. Τα αρχεία που χρησιμοποιήσαμε μεταφέρθηκαν απευθείας στον σκληρό δίσκο της συσκευής από το NAS.

Η διαδικασία της αρχικής εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα απλή: Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει το M6 Encore 225 στο οικιακό δίκτυο και να το θέσει σε λειτουργία. Η συσκευή “βλέπει” αμέσως το διαδίκτυο και μπορεί να κατεβάσει streams (ραδιοφωνικών σταθμών ή άλλων συνδρομητικών υπηρεσιών). Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή των CD, ο χρήστης έχει δύο επιλογές. Ως έχει, η συσκευή πραγματοποιεί ripping (σε FLAC) κάθε δίσκου που τοποθετείται στο transport. Η διαδικασία έχει την αναμενόμενη διάρκεια και τις περισσότερες φορές το σύστημα μπορεί να βρει και να καταχωρήσει τα σωστά metadata χωρίς την επέμβαση του χρήστη. Αν για κάποιο λόγο απαιτείται η απλή αναπαραγωγή του δίσκου αυτό θα πρέπει να επιλεχθεί, επί τούτου, μέσω του μενού. Με βάση τα όσα αναφέρει η Musical Fidelity κάθε 1ΤB σκληρού δίσκου επαρκεί για περίπου 2.500 δίσκους.
Ο χειρισμός της συσκευής δεν κρύβει ιδιαίτερα προβλήματα. Ο χρήστης μπορεί να προσπελάσει τις περισσότερες δυνατότητες μέσω του μενού, να χρησιμοποιήσει το συμβατικό τηλεχειριστήριο ή να κατεβάσει την εφαρμογή της εταιρίας (συμβατή με iOS και Android) από το διαδίκτυο. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί παρά λίγες ώρες χρήσης για να αισθανθεί άνετα με το user interface και να κινηθεί γρήγορα. Όσοι θέλουν να ψάξουν τις δυνατότητες του M6 Encore 225 σε βάθος, μπορούν να το προσπελάσουν και μέσω ενός web interface. Από εδώ, μπορεί να γίνουν επεμβάσεις στα δεδομένα της μουσικής βιβλιοθήκης, να πραγματοποιηθεί σύνδεση με NAS και να γίνει ένας μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων στο επίπεδο των εφαρμογών που τρέχει η συσκευή. Οι πολλές δυνατότητες που προσφέρονται, τέλος, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα της τεκμηρίωσης. Η Musical Fidelity έχει κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας μια σειρά από πόρους στο διαδίκτυο, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ένα διαδραστικό εγχειρίδιο χρήσης, διάγραμμα συνδέσεων και αρκετά βίντεο που επεξηγούν τις διάφορες δυνατότητες. Η συσκευή συνοδεύεται, επίσης, από ένα περιληπτικό εγχειρίδιο “Getting Started”. Αν και αυτά επαρκούν, ασφαλώς, για να ξεκινήσει κανείς και να μάθει τους βασικούς χειρισμούς, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συσκευή χρειάζεται και ένα πλήρες εγχειρίδιο αναφοράς το οποίο δεν υπάρχει.

Musical Fidelity M6 Encore 225 Musical Fidelity M6 Encore 225

Σε ότι αφορά την ηχητική συμπεριφορά της συσκευής τώρα, η πρώτη φάση της αξιολόγησης αφορούσε την διαδικασία του ripping. Καταρχήν, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή (αλλά συνήθως ακουστή) διαφορά μεταξύ της άμεσης αναπαραγωγής ενός δίσκου από το τρανσπόρτ και της αναπαραγωγής του με την μορφή αρχείων, με την δεύτερη να είναι γενικώς καλύτερη, κυρίως σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας και απόδοσης των λεπτομερειών. Με βάση την παρατήρηση αυτή, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί κανείς το Μ6 Encore 225 ως συμβατικό CD player με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο δίσκος είναι αδιάφορος και κρίνεται ακατάλληλος για μια μουσική συλλογή. Στη συνέχεια, η σύγκριση των αρχείων που δημιουργεί το ripper της συσκευής με αρχεία που δημιουργεί ένα εξειδικευμένο λογισμικό όπως το EAC, δεν κατέληξε σε κάποια σαφή υπεροχή των δεύτερων, δείγμα ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην παραμετροποίηση του λογισμικού που τρέχει το M6 Encore. Αυτές οι δύο παρατηρήσεις είναι επαρκείς για να δικαιώσουν την Musical Fidelity ως προς την βασική ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο μηχάνημα: Η μεταφορά των δίσκων του χρήστη σε αρχεία και η αποθήκευσή τους σε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο λειτουργεί άψογα

Σε ρυθμό αναπαραγωγής αρχείων, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι ότι έχει απέναντί του ένα “μεγάλο” σύστημα με πολύ σοβαρές δυνατότητες τόσο σε θέματα τονικής ακρίβειας και απόδοσης των λεπτομερειών, όσο και σε θέματα οδήγησης. Παρά τους αρνητικούς συνειρμούς που μπορεί να δημιουργήσει σε πολλούς η ιδέα ενός ολοκληρωμένου συστήματος η πραγματικότητα είναι διαφορετική: To M6 Encore είναι μια συσκευή υψηλών επιδόσεων που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.
Στις λεπτομέρειες, τώρα, ο ενισχυτής της συσκευής φάνηκε να αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα με τα ηχεία αναφοράς, κατάφερε να δημιουργήσει υψηλές στάθμες χωρίς ακουστά φαινόμενα συμπίεσης και χωρίς να δείχνει ότι αγγίζει τα όρια του, κάνοντας σαφές ότι μπορεί να καλύψει άνετα έναν μικρό/μεσαίο χώρο με ηχεία χαμηλής/μέσης ευαισθησίας ή και έναν μεγαλύτερο, αν τα ηχεία είναι περισσότερο ευαίσθητα. Η απόδοση των μακροδυναμικών του προγράμματος δεν άφησε περιθώρια για παράπονα και ο χαμηλός θόρυβος τόνισε περισσότερο τις δυνατότητές που υπάρχουν σε θέματα δυναμικής αντίθεσης. Στην πραγματικότητα (και με δεδομένο ότι το σύστημα αναφοράς βασίζεται σε λαμπάτο προενισχυτή) το σύστημα με τον Musical Fidelity εμφανίστηκε με χαμηλότερο θόρυβο και ένα πιο “μαύρο” φόντο επάνω στο οποίο προβάλλονται οι λεπτομέρειες της ηχογράφησης.
Στο κατώτερο όριο του φάσματος, το σύστημα ακούστηκε με πολύ καλή έκταση και έλεγχο, διαυγές και γρήγορο με πολύ καλές δυνατότητες δημιουργίας μιας επιβλητικής αίσθησης, καθώς γέμισε άνετα τον χώρο όντας ελάχιστα πιο αυστηρό σε σχέση με την αναφορά. Η καλή αυτή συμπεριφορά επεκτείνεται σε όλη την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων και το συνολικό άκουσμα χαρακτηρίζεται από καλή ισορροπία, καλή απόδοση των ρυθμικών μερών, χωρίς τάση για έμφαση, θέτοντας, έτσι, τις βάσεις για έναν ουδέτερο χαρακτήρα, χωρίς “απόψεις” για το τελικό αποτέλεσμα.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και η μεσαία περιοχή η αποδόθηκε με καλή φωτεινότητα και φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας, ακόμη και όταν το πρόγραμμα έχει πολύ ενέργεια και είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Ο ακροατής βρίσκεται από μια εικονική σκηνή που τηρεί τις αποστάσεις, έχει σαφή αίσθηση των μεγεθών και δεν καταπιέζεται ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το sound stage κάθε ηχογράφησης περιγράφεται με ακρίβεια, ο εστιασμός των μεμονωμένων ακουστικών αντικειμένων είναι ιδιαίτερα σαφής και υπάρχει πολύ καλή αίσθηση του βάθους και της κίνησης, καθώς οι λεπτομέρειες της μείξης περνούν στον χώρο αβίαστα.
Ψηλά, το σύστημα με το M6 Encore δημιούργησε μια θετική αίσθηση έκτασης και διαύγειας, ακούστηκε ευχάριστα φωτεινό και πλήρες σε θέματα αρμονικού πλούτου. Η εντύπωση που δημιούργησε είναι ότι έχει πολύ καλή ταχύτητα, με αντιστοίχως καλές δυνατότητες περιγραφής των μικροδυναμικών, καλή περιγραφή του σώματος και απόσβεση λίγο ταχύτερη σε σχέση με αυτήν που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς, ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να ακούγεται ελάχιστα πιο λαμπρό.

Τελικώς...

... φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ισορροπημένη και καλοστημένη πρόταση: To Μ6 Encore 225 περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέρη για ένα πλήρες σύστημα βασισμένο σε μια ψηφιακή μουσική συλλογή, υποστηρίζοντάς τα με ένα modus operandi που είναι εύληπτο και κατανοητό από τον μέσο χρήστη, ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες επέκτασης (όπως είναι η προσπέλαση συσκευών NAS και συνδρομητικών υπηρεσιών streaming, ή ακόμη και η δυνατότητα σύνδεσης σε συμβατικά ηχοσυστήματα μέσω αναλογικών και ψηφιακών εισόδων και εξόδων), απαλλάσσοντας τον χρήστη από το άγχος (και τα πιθανά προβλήματα) της σύνθεσης ενός συστήματος από ξεχωριστές συσκευές, κυρίως στο κομμάτι των data και της δικτύωσης. Επιπροσθέτως, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με τον αναμενόμενο ηχητικό χαρακτήρα μιας συσκευής η οποία προέρχεται από έναν εκ των κορυφαίων Βρετανών κατασκευαστών και προσφέρει πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης, ουδετερότητα και άνεση στην μεταφορά των λεπτομερειών. Αν βρίσκεστε σε φάση ολικής αναβάθμισης, αξίζει και με το παραπάνω να δείτε και να ακούσετε το M6 Encore 225 ή, ακόμη και την εκδοχή του χωρίς ενισχυτή, M6 Encore Connect.