Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/02/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Audioengine A5+ Wireless

Audioengine A5+ Wireless

Το A5+ Wirelesss είναι ένα ιδιαίτερα καλοκατασκευασμένο ηχείο και σε κερδίζει αμέσως με την φυσική του παρουσία, κάτι το οποίο είναι η αλήθεια έχουμε συνηθίσει από την Audioengine. Η καμπίνα έχει πολύ καλό φινίρισμα (τα διαθέσιμα φινιρίσματα είναι τρία, ένα σε φυσικό ξύλο, μαύρη και λευκή λάκα) και οι καμπυλωμένες ακμές προσφέρουν το “κάτι παραπάνω” στην εμφάνιση του. Στην πραγματικότητα, έχεις απέναντί σου ένα A5+, με την μοναδική διαφορά ότι το τουίτερ είναι πλέον τοποθετημένο στον ίδιο κατακόρυφο άξονα με το γούφερ και με μια ανάλογη μεταβολή και στην χοάνη που το φορτίζει, η οποία είναι πλέον συμμετρική.

Audioengine A5+ Wireless

To A5+ Wireless έχει ελάχιστες εξωτερικές διαφορές με το κλασικό A5+. Η σημαντικότερη είναι η τοποθέτηση του τουίτερ (στον ίδιο κατακόρυφο άξονα με το γούφερ) και η αλλαγή στο σχήμα της χοάνης που το φορτίζει (φωτό: Audioengine).

Η σχεδίαση του ηχείου είναι δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με φόρτιση bass reflex. Τις υψηλές συχνότητες έχει αναλάβει ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου με διάμετρο 3/4 της ίντσας και τις μεσαίες/χαμηλές συχνότητες μια μονάδα πέντε ιντσών με κώνο από ίνες αραμιδίου (το οποίο είναι περισσότερο γνωστό από την εμπορική του ονομασία, ως Kevlar).
Το σύστημα είναι, φυσικά, ενεργό, με παθητικό φίλτρο διαχωρισμού συχνοτήτων και έναν ενισχυτή τάξης ΑΒ ανά κανάλι, το στάδιο ισχύος του οποίου αποδίδει 50Wrms, σχεδιασμένο γύρω από ένα μονολιθικό ολοκληρωμένο. Κατά την προσφιλή τακτική της Audioengine (και των περισσότερων κατασκευαστών ηχείων αυτού του είδους), το ζευγάρι έχει διάταξη master/slave, δηλαδή το ένα ηχείο του ζεύγους -το αριστερό- περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά ενώ το δεύτερο είναι απλός παθητικό και συνδέεται με το πρώτο μέσω ενός καλωδίου καλής ποιότητας το οποίο περιλαμβάνεται στην συσκευασία (μαζί με όλα τα καλώδια που πιθανώς θα χρειαστούν για κάθε είδος σύνδεσης με πηγές).

Audioengine A5+ Wireless

Ο χρήστης ενημερώνεται για την κατάσταση του ηχείου (on/off) από ένα λευκό LED. Ακριβώς δίπλα διακρίνεται ο δέκτης του τηλεχειρισμού.

Audioengine A5+ Wireless

Αυτό είναι το ρυθμιστικό της στάθμης. Είναι βηματικό και η αίσθηση που προσφέρει, πολύ καλή.

Το A5+ Wireless διαφοροποιείται, επίσης, από το κλασικό A5+ από ότι περιλαμβάνει ένα ψηφιακό μέρος. Αυτό έχει χτιστεί γύρω από τον μετατροπέα ΑΚ4396 της Asahi Kasei και από ένα κύκλωμα ασύρματης σύνδεσης Bluetooth το οποίο υποστηρίζει την έκδοση 5.0 και είναι συμβατό με codecs aptX, aptX HD, aptX Low latency (ειδικά για χρήση σε συστήματα με εικόνα), AAC και SBC. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει η ίδια η εταιρία, η εμβέλεια της ασύρματης σύνδεσης είναι 30m περίπου και η τυπική καθυστέρηση 30ms. Η Audioengine έχει επιλέξει να πραγματοποιεί upsampling των σημάτων στα 24/192.

Audioengine A5+ Wireless

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου, 3/4 της ίντσας.

Audioengine A5+ Wireless

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 5 ιντσών με κώνο ο οποίος κατασκευάζεται από πλέγμα ινών αραμιδίου (Kevlar).

Ο χρήστης, εκτός της σύνδεσης μέσω Bluetooth έχει στην διάθεσή του και δύο αναλογικές εισόδους, μία με βύσματα RCA και μία με βύσμα TRS 3.5mm (mini jack), στις οποίες μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε πηγή διαθέτει έξοδο στάθμης line ή, έστω, έξοδο ακουστικών. Δεν υπάρχει επιλογέας εισόδων και το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να ενεργοποιήσει την πηγή που επιθυμεί. To ηχείο δεν διαθέτει θύρα USB (κάτι που η αλήθεια είναι ότι θα λείψει από όσους θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν ως καθαρόαιμο desktop monitor, χωρίς να βασίζονται στον DAC του υπολογιστή τους) και, επίσης, έχει καταργηθεί και η θύρα φόρτισης φορητών συσκευών που είχε το παλαιότερο μοντέλο. Για όσους θέλουν να οδηγήσουν ένα δεύτερο ζευγάρι ενεργά ηχεία ή ένα ενεργό υπογούφερ, υπάρχει η σχετική έξοδος (με βύσματα RCA και στάθμη ελεγχόμενη από το ρυθμιστικό που ελέγχει και την στάθμη των ηχείων).
Το user interface είναι πολύ απλό: Στην μπάφλα του ηχείου υπάρχουν το ενδεικτικό ενεργοποίησης και το ρυθμιστικό στάθμης, ενώ στο πίσω μέρος, δίπλα στην κεραία λήψης του Bluetooth, υπάρχει ο διακόπτης για το pairing, ο οποίος, μάλιστα, αλλάζει χρώμα όταν η σύνδεση χρησιμοποιεί codec aptX. Το ηχείο συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο και δεν διαθέτει προστατευτικά καλύμματα. Η εταιρία αναφέρει, επί λέξει, ότι τα ηχεία της είναι “cat and kid-friendly”.

Audioengine A5+ Wireless

Ο ενισχυτής (τάξης ΑΒ με μονολιθικό στάδιο εξόδου) απαιτεί μεγάλη ψύκτρα. Τα βύσματα είναι τυπικά καλής ποιότητας.