Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/02/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Audioengine A5+ Wireless

Audioengine A5+ Wireless

Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση του A5+ Wireless επιβεβαιώνει , στην πράξη, ότι έχουμε να κάνουμε με το γνωστό A5+ της εταιρίας. Στην τρέχουσα δοκιμή επιλέξαμε να μετρήσουμε το αριστερό ηχείο, επιλογή που ενσωματώνει στις καμπύλες και την επίδραση του ενισχυτή (για τον λόγο αυτό υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές, σε σχέση με αυτές της δοκιμής του 2012, οι οποίες ωστόσο δεν αλλάζουν την συνολική εικόνα). Η σχετική καμπύλη δείχνει μια σχεδίαση με ιδιαίτερα ομαλή συμπεριφορά, ειδικά πάνω από τα 1500Hz, όπου οι αποκλίσεις είναι μικρές, φθάνοντας άνετα μέχρι τα 20kHz. Η χαρακτηριστική έμφαση στην περιοχή των μεσαίων παραμένει αν και εδώ φαίνεται πιο στενή, με κέντρο το 1kHz, πιθανώς εξαιτίας της απουσίας εξομάλυνσης κατά 1/3 της οκτάβας.
Η συνολική απόκριση του ηχείου, η οποία προκύπτει με splicing της near field μέτρησης χαμηλά και της ψευδοανηχοϊκής ψηλά, αποκαλύπτει μια σχεδίαση με ήπια έμφαση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (λίγο πάνω από τα 100Hz) ενώ η καμπύλη της μέσης απόκρισης αφήνει υποσχέσεις για πολύ ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας (στάθμη: 85dBSPL/1m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 500Hz).

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας (85dBSPL/1m) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση απόκριση εντός και εκτός άξονα (πράσινη).

Η βηματική απόκριση του ηχείου είναι ιδιαίτερα καλή με την μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ να γίνεται χωρίς ορατά προβλήματα και την απόσβεση στις χαμηλές συχνότητες να είναι ομαλή.
Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει έναν αρκετά έντονο συντονισμό στην περιοχή των 2kHz (με χρόνο απόσβεσης 2.8ms) και πολύ μικρότερους συντονισμούς στα 6, 12 και 15kHz με χρόνους απόσβεσης 1ms και κάτω.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο επιβεβαιώνει την εντύπωση που σχηματίζει κανείς από την καμπύλη της μέσης απόκρισης. Το A5+ Wireless ακτινοβολεί στον χώρο με ιδιαίτερα ομαλό τρόπο, με το σύνολο του φάσματος να βρίσκεται μέσα στο όριο των -6dB για γωνίες ± 30°. Ήπια στροφή των ηχείων προς τον ακροατή βελτιώνει τα πράγματα με θεαματικό τρόπο (στις 15° οι αποκλίσεις είναι μικρότερες του -1.5dB). Με βάση την συγκεκριμένη συμπεριφορά, το ηχείο είναι κατάλληλο τόσο για ακροάσεις στο near field όσο και για ακροάσεις που “βάζουν μέσα” την ακουστική του χώρου. Αν ο τελευταίος είναι στοιχειωδώς καλός, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο.
Η πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο δεν κρύβει, επίσης, εκπλήξεις. Όπως είναι αναμενόμενο, με δεδομένη την αρχιτεκτονική του ηχείου, η συμπεριφορά χειροτερεύει αισθητά για θέσεις κάτω από τον άξονα, γεγονός που απαγορεύει τοποθετήσεις του ηχείου υψηλότερα από τον ακροατή (κάτι που είναι αναμενόμενο). Για θετικές γωνίες (θέσεις πάνω από τον άξονα, δηλαδή), η συμπεριφορά είναι πολύ πιο ομαλή (αλλά και πάλι, υπάρχουν εμφανείς αποκλίσεις πάνω από τις 15°). Με βάση αυτά, στην περίπτωση που το ηχείο χρησιμοποιηθεί από μικρές αποστάσεις (για παράδειγμα ως ηχείο σε υπολογιστή) καλό θα ήταν να του δοθεί μια κλίση προς τα πάνω. Δεν είναι τυχαίο, μάλλον, ότι οι βάσεις που προσφέρει η εταιρία για τον σκοπό αυτό δίνουν κλίση 15°.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Το A5+ Wireless είναι ένα καλά δεμένο ηχείο. Οι επιταχύνσεις της μπάφλας στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων είναι πολύ περιορισμένες (στην περιοχή των -60dBm/sec2 με τους ισχυρότερους συντονισμούς να εμφανίζονται κοντά στα 800Hz, τα 1.200Hz και (ο ισχυρότερος) στα 7.5kHz.
Η μέτρηση των επιταχύνσεων στα πλευρικά τοιχώματα ανέδειξε έναν μόνο συντονισμό, στα 800Hz (-40dBm/sec2).

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας.

Στάθμη επιταχύνσεων των πλευρικών τοιχωμάτων.