Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/02/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

LAB12 melto2

LAB12 melto2

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο melto2 αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και οδηγήθηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας, από τον γνωστό πλατό (Linn LP12/Ittok/Karma), με παραμέτρους στην ρύθμιση της εισόδου MC 100Ω/High Gain. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM50PSL).
Η εγκατάσταση του melto2 δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ο χρήστης θα πρέπει να κάνει τις βασικές, γνωστές ρυθμίσεις που θέλει κάθε phono, να επιλέξει, δηλαδή, το είδος της κεφαλής και τις συνθήκες φόρτισής της αλλά αυτά γίνονται πολύ εύκολα και με προφανή τρόπο από το σχετικό μενού. Από πλευράς χρηστικότητας, το πιο ενδιαφέρον είναι, φυσικά, η δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων από το τηλεχειριστήριο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ακούει αμέσως την επίδραση κάποιας ρύθμισης στον ήχο του συστήματος και να αποφασίσει για το τί είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του. Εκτός από το τηλεχειριστήριο (το οποίο έχει καλή αίσθηση) και την οθόνη (της οποίας οι ενδείξεις φαίνονται άνετα από μέση απόσταση), σοβαρό ρόλο στην πολύ θετική εντύπωση που σχηματίζει κανείς, παίζει και το γεγονός ότι οι μεταγωγές δεν ακούγονται καθόλου από τα ηχεία και οι ηλεκτρονόμοι γλωττίδας (reed) που χρησιμοποιούνται για την συγκεκριμένη λειτουργία δεν έχουν ούτε μηχανικούς θορύβους, δικαιώνοντας πλήρως την LAB12 για τον τρόπο κατασκευής που έχει επιλέξει.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς με την εγκατάσταση του melto2 στο σύστημα, είναι αυτή της απουσίας θορύβου. Πραγματικά, πρόκειται για έναν εξαιρετικά αθόρυβο προενισχυτή ο οποίος φαίνεται ότι είναι σε θέση να αναδείξει όλες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να εξάγει η κεφαλή από τον δίσκο. Παράλληλα, το άκουσμα είναι ευχάριστο, ξεκούραστο και με αίσθηση ακρίβειας, υποδηλώνοντας ότι οι επιλογές της LAB12 δεν περιλαμβάνουν μια υπερβολική δόση “προσωπικότητας” η οποία θα απομάκρυνε αισθητά το τελικό αποτέλεσμα από την ουδετερότητα.

LAB12 melto2 LAB12 melto2

Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, το σύστημα με τον melto2 φάνηκε να διαθέτει πολύ καλό όγκο, να αποδίδει άψογα τον παλμό των κρουστών και να υπογραμμίζει ευχάριστα το ρυθμικό μέρος, δίνοντας μια αίσθηση ροής, σωστής ταχύτητας και επιβλητικής παρουσίας στο τελικό άκουσμα. Μια προσεγμένη χάραξη, η οποία θα αξιοποιηθεί από ένα καλό πλατό, θα γεμίσει άνετα τον χώρο και θα ξεδιπλωθεί με όλες τις λεπτομέρειες παρασύροντας τον ακροατή στον ρυθμό και επιτρέποντάς του να απομονωθεί από το περιβάλλον του, ακολουθώντας την μουσική.
Η θετική παρουσία του προενισχυτή χαμηλά, συνοδεύεται από μια ανάλογη απόδοση στην μεσαία περιοχή. Εδώ, ο melto2 ακούστηκε ιδιαίτερα φιλικός και ευχάριστος στο αυτί, χωρίς ποτέ να γίνεται ευφωνικός ή να κρύβει λεπτομέρειες. Σίγουρα η LAB12 έχει κάνει τις επιλογές της και για τον λόγο αυτό, το σύστημα φάνηκε να συγχωρεί κάποιες υπερβολικά σκληρές παραγωγές και να κάνει πιο συμπαθείς κάποιες υπερβολικά συμπιεσμένες χαράξεις του παρελθόντος, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο χωρίς χαρακτήρα που “ακούγεται” σε σημείο να διεκδικεί την προσοχή. Αντιθέτως, ο ακροατής θα βρεθεί απέναντι από ένα soundstage με πολύ καλή περιγραφή του αέρα, ζωντανή, φωτεινή παρουσία και μια ιδιαίτερα θετική αίσθηση εγγύτητας. Αν και το σύστημα δεν έφτασε ποτέ κοντά στην “in-your-face” ανάλυση που έχει με τις ψηφιακές πηγές (κάτι που, φυσικά, δεν το κάνει ούτε με το phono αναφοράς), είχαμε, εντούτοις, την αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά στα τεκταινόμενα και ότι υπήρχαν σοβαρές δυνατότητες εστιασμού, περιγραφής των χώρων καθώς και αίσθηση βάθους και πειθαρχίας στην στερεοφωνική εικόνα. Η περιγραφή των λεπτομερειών της ηχογράφησης, των ηχοχρωμάτων των φωνών και η αίσθηση ότι υπάρχει μια διαφάνεια που επιτρέπει στην πηγή να περνάει ό,τι υπάρχει στον δίσκο, ήταν από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.
Ψηλά, η γενική αίσθηση ισορροπίας διατηρήθηκε. Το σύστημα φάνηκε να διατηρεί την έκτασή του, ακούστηκε αέρινο με πολύ καλές περιγραφές του σώματος και της απόσβεσης, λίγο αργό στα μέτωπα, σε σχέση με την αναφορά (ένα χαρακτηριστικό που ίσως εξηγεί και το γιατί ακούγεται πιο ξεκούραστο και ανεκτικό σε σκληρά ακούσματα) και ποτέ λαμπρό ή τραχύ. Η περιγραφή του αρμονικού πλούτου φάνηκε πολύ καλή, με αίσθηση ισορροπίας και το τελικό άκουσμα δεν ακούστηκε ποτέ στεγνό. Και εδώ, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσεις τις δυνατότητες του προενισχυτή να διαχειρίζεται τις μικρές λεπτομέρειες. Ο πολύ χαμηλός θόρυβος (που αναφέρεται ως μια από τις πρώτες εντυπώσεις) δημιουργεί ένα υπόβαθρο επάνω στο οποίο προβάλλονται με επιτυχία μικρά στοιχεία της ηχογράφησης, συμπεριφορά που συνδράμει στην εντύπωση ότι το σύστημα έχει εξαιρετικές δυνατότητες απόδοσης των μικροδυναμικών και, έχοντας ως δεδομένο ένα καλό συνδυασμό ενισχυτή/ηχείων, ότι μπορεί να αποδώσει τον μακροδυναμικό χαρακτήρα μιας παραγωγής στα όρια που επιβάλλει το ίδιο το αναλογικό μέσο και η πηγή.

Τελικώς...

... είναι σαφές ότι στην περίπτωση του melto2 έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα ισορροπημένη κατασκευή, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα ενός προσεκτικά σχεδιασμένου λαμπάτου κυκλώματος με τις πολύ καλές δυνατότητες σύνδεσης και παραμετροποίησης και με μια ιδιαίτερα προσεγμένη στις λεπτομέρειες ποιότητα κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι ένας προενισχυτής phono που σέβεται το front-end και τους δίσκους του ιδιοκτήτη του, εξαντλώντας τα όρια της τοπολογίας, σε μια τιμή λογική για τα προσφερόμενα. Πρόκειται, ως εκ τούτου, για μια πολύ καλή πρόταση για τους απαιτητικούς φίλους του αναλογικού ήχου με σοβαρές συλλογές δίσκων (και, πιθανώς, πλατό!) που αναζητούν το κάτι παραπάνω από το phono τους. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Linn LP12/Ittok/Karma | LAB12 melto 2 (MC, 100Ω, High Gain)
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma | Rotel RHQ-10 (MC, 100Ω)