Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Για την ακουστική αξιολόγηση, το PE 800 αντικατέστησε το αναλογικό σύστημα που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Linn Sondek LP12, Ittok/Karma) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο, γνωστό σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Ως προενισχυτής phono χρησιμοποιήθηκε ο RHQ-10 “Michi” της Rotel.
Η αρχική εγκατάσταση του μικρού PE δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και απαιτεί ελάχιστη συναρμολόγηση, καθώς η κεφαλή είναι ήδη τοποθετημένη και ρυθμισμένη στον βραχίονα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει τον ιμάντα και το πλατό στο υποπλατό και να συνδέσει την έξοδο σε έναν προενισχυτή phono (ή σε μια αντίστοιχη είσοδο κάποιου προενισχυτή/ολοκληρωμένου ενισχυτή).
Η αίσθηση από την λειτουργία του PE 800 είναι πολύ θετική. Η εκκίνηση είναι γρήγορη και ο κινητήρας έχει καλή ροπή που επιτρέπει τον καθαρισμό του δίσκου χωρίς προβλήματα. Το lift του βραχίονα έχει απόσβεση και η κίνησή του γίνεται ομαλά

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς (έχοντας και την εμπειρία από το PE 1000) είναι ότι αυτό που περνά στον χώρο ακρόασης είναι -κατά βάση- ο χαρακτήρας της Ortofon 2Μ Red, με την καλή έκταση χαμηλά, την πειθαρχία στην εικόνα, την αίσθηση της καλής ανάλυσης στην μεσαία περιοχή και την καλή έκταση ψηλά, η οποία συνδυάζεται με την απουσία οποιασδήποτε τραχύτητας. Η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως θετική, εννοείται, καθώς από την πρώτη στιγμή γίνεται σαφές ότι, ως μηχανική πλατφόρμα, το PE 800 περνάει εύκολα τις ιδιότητες της κεφαλής προς το υπόλοιπο σύστημα, προσφέροντας ένα διπλό πλεονέκτημα: Πρώτον, με δεδομένη την ποιότητα της 2M Red, το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι καλό και, δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει το περιθώριο για κάτι ακόμη καλύτερο, όταν ο χρήστης αποφασίσει να αναβαθμίσει το πλατό. Αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό, δηλαδή η δυνατότητα αναβάθμισης, είναι κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα σημαντικό στα θεωρούμενα ως εισαγωγικά μοντέλα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διάθεση για κάτι καλύτερο δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί!

Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red. Perpetuum Ebner PE 800/PE TO 2017/Ortofon 2M Red.

Στις λεπτομέρειες, τώρα, χαμηλά, το πλατό της Perpetuum φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες περιγραφής, με αρκετή λεπτομέρεια και αίσθηση έκτασης, επιδεικνύοντας έναν ήπια εμφατικό χαρακτήρα που δεν ενοχλεί αλλάζοντας την ισορροπία του συνολικού ακούσματος, αλλά -κατά περίπτωση- κάνει το τελικό αποτέλεσμα ευχάριστο και έντονα παρόν, ειδικά σε κομμάτια με έντονο ρυθμικό μέρος. Γενικά, σε θέματα ρυθμού το πλατό δημιουργεί μια αίσθηση ροής, είναι γεμάτο, ελάχιστα “βαρύ” και με καλές δυνατότητες περιγραφής, αφήνοντας την κεφαλή της Ortofon να ξεδιπλώσει τις ικανότητες που έχει σε θέματα απόδοσης της λεπτομέρειας. Στο κατώτερο όριο του φάσματος, το σύστημα ακούστηκε αέρινο χωρίς να υπερβάλει σε κανένα επίπεδο.
Από τα πρώτα πράγματα που παρατηρείς, μόλις η βελόνα αγγίξει τον δίσκο, είναι η απουσία μηχανικών θορύβων. Το σύστημα ακούστηκε ιδιαίτερα δεμένο, αναίσθητο στους εξωγενείς κραδασμούς (αν και η απουσία ανάρτησης σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξει κανείς που θα το τοποθετήσει, κάτι που ισχύει γενικώς με όλα τα πλατό αυτού του είδους) και γενικώς επέδειξε μια μηχανολογική πειθαρχία που μας εξέπληξε ευχάριστα.
Οι πολύ χαμηλοί μηχανικοί θόρυβοι βοηθούν, ασφαλώς, στην δημιουργία μια καλής, ως προς τις λεπτομέρειες και την σταθερότητα, στερεοφωνική εικόνα. Ο ακροατής έχει σαφή αίσθηση του πλάτους, καλή αίσθηση βάθους και η μείξη ξεδιπλώνεται με ανάγλυφη λεπτομέρεια, στο μέτρο που το επιτρέπει η χάραξη, φυσικά, χαρακτηριστικά τα οποία, πιθανότατα οφείλονται και στην πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών της κεφαλής. Το PE 800 φαίνεται να έχει καλές δυνατότητες στην αναπαραγωγή των μικροδυναμικών και διατήρησε την δυναμική περιοχή του συνολικού συστήματος σε υψηλό επίπεδο, καθώς το υπόβαθρο είναι σιωπηλό και ο εστιασμός των μεμονωμένων οργάνων φυσικός, χωρίς ασάφειες.

Στην μεσαία περιοχή, ο ακροατής έχει μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας και βρίσκεται απέναντι από μια αναλογική πηγή με ήπιο, φωτεινό χαρακτήρα, που θα του προσφέρει ένα ξεκούραστο άκουσμα, ακόμη και σε σύνθετα έργα με σημαντική ενέργεια στην περιοχή. Όπως και το μεγαλύτερο PE 1000, το 800 φαίνεται να αισθάνεται άνετα τόσο με μεγάλα συμφωνικά έργα τα οποία είναι σε θέση να περιγράψει με αξιόλογη διαφάνεια και με πολλές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον όγκο, τον αέρα και την κίνηση των οργανικών ομάδων, περνώντας με επιτυχία τον επιβλητικό τους χαρακτήρα στον χώρο, όσο και με ηχογραφήσεις όπου τον κύριο ρόλο παίζουν οι μεμονωμένες πηγές, (όργανα και φωνές) τις οποίες αποδίδει με φυσικό τρόπο στην χώρο.
Ψηλά, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή αυτής της ενότητας, αυτό που πήραμε ήταν, στην ουσία, ο χαρακτήρας της κεφαλής της Ortofon. Ο ακροατής έχει την αίσθηση της καλής έκτασης, με το συνολικό άκουσμα να είναι μαλακό και ευχάριστο και ενός ήπια σκοτεινού χαρακτήρα ο οποίος φαίνεται να είναι καλά υπολογισμένος και απομακρύνει κάθε περίπτωση να ακουστεί το σύστημα σκληρό, τραχύ η λαμπρό, ακόμη και σε δίσκους που δεν είναι ιδιαίτερα ισορροπημένοι σε αυτά τα θέματα.

Τελικώς...

... με το κόστος του να βρίσκεται στην περιοχή των €1000,- το PE 800 είναι ένα αναλογικό σύστημα το οποίο απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια καλοστημένη πηγή, έναντι ενός λογικού αντιτίμου. Δεν είναι, ίσως, το πλατό που θα αγοράσει κανείς με τις πρώτες του οικονομίες και έχοντας είκοσι δίσκους στο ράφι, αλλά σίγουρα είναι ένα, προσεγμένο στις απαραίτητες λεπτομέρειες, μηχάνημα, με υψηλό λόγο απόδοσης/τιμής, το οποίο θα βάλει τον ιδιοκτήτη του για τα καλά στον χώρο του ποιοτικού αναλογικού ήχου, χωρίς να τον εκθέσει στις παραξενιές της σχετικής τεχνολογίας και δίνοντάς του παράλληλα ένα περιθώριο αναβάθμισης, όταν αυτός αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, με μια αλλαγή κεφαλής. Με αυτά ως δεδομένα, αν έχετε πρόσβαση σε μια καλή αναλογική δισκοθήκη, είναι μια πρόταση που θα πρέπει να εξετάσετε πολύ σοβαρά!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Perpetuum Ebner PE 800/TO 2017/Ortofon 2M Red, Rotel RHQ10 "Michi".
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".