Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Podspeakers MiniPod BT

Podspeakers MiniPod BT

To MiniPod BT κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με την καμπίνα του της οποίας η μορφή απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί συμβατική. Θα μπορούσε να την περιγράψει κανείς ως την ένωση τριών σφαιροειδών στερεών, κάθε ένα από τα οποία φέρει ένα κομμάτι του ηχείου, το τουίτερ, το γούφερ και το bass reflex (μαζί με τα ηλεκτρονικά). Το υλικό κατασκευής του ηχείου ονομάζεται ABS μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή όταν πρόκειται για αντικείμενα που κατασκευάζονται μέσω χύτευσης και είναι ενισχυμένο με ίνες για να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή και ακαμψία. Αν και η παράδοση θέλει το MiniPod να είναι διαθέσιμο σε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία χρωμάτων, η σύγχρονη εκδοχή είναι διαθέσιμη σε μαύρο και λευκό ματ καθώς και σε κόκκινο χρώμα, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και το υλικό της στεφάνης του γούφερ, μεταξύ του (στάνταρντ) μαύρου, αλουμινίου και ξύλου.

Podspeakers MiniPod BT

Η καμπίνα του MiniPod έχει τις ρίζες της στα 90s', έχει γράψει την δική της ιστορία και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Simon Ghahary και Laurence Dickie. To τελικό αποτέλεσμα είναι, χωρίς αμφιβολία, ξεχωριστό.

Όπως και αν το περιγράψει κανείς, το ηχείο είναι μια κατασκευή η οποία δεν έχει καμία ακμή (με εξαίρεση την βάση), προσεγγίζοντας, με τρόπο κοντά στο ιδανικό, την καμπίνα που δεν έχει ασυνέχειες, επομένως περιορίζει ιδιαίτερα τα φαινόμενα περίθλασης. Η περιοχή στην γειτονιά του τουίτερ είναι διαμορφωμένη σε μια ρηχή χοάνη, προφανώς σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ακτινοβολία των υψηλών συχνοτήτων εκτός άξονα. Η μπάφλα του ηχείου έχει μικρή κλίση, η οποία ωστόσο δεν απαλλάσσει τον ακροατή από το να επιλέξει μια θέση ακρόασης στο ύψος, περίπου, του τουίτερ, καθώς η εταιρία αναφέρει ότι σε περίπτωση που αυτό τοποθετηθεί χαμηλά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά σημεία στήριξης που αυξάνουν το ύψος του (και πωλούνται ξεχωριστά).

Podspeakers MiniPod BT

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου, μίας ίντσας. Η μπάφλα γύρω από τον θόλο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να σχηματίζει μια ρηχή χοάνη, για καλύτερη ακτινοβολία στον χώρο.

Podspeakers MiniPod BT

Οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ με κώνο από ανθρακονήματα, 5.25 ιντσών. Το στεφάνι γύρω από το μεγάφωνο (εδώ συνθετικό, σε μαύρο χρώμα) μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα, από αλουμίνιο ή από ξύλο.

Το MiniPod BT είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με φόρτιση bass reflex. Η απόδοση των υψηλών συχνοτήτων γίνεται από ένα τουίτερ ίντσας υφασμάτινου θόλου, ενώ οι μεσαίες και χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ με κώνο 5.25 ιντσών από ανθρακονήματα. Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται, μέσω ενός παθητικού φίλτρου διαχωρισμού συχνοτήτων, από έναν ενισχυτή με διακοπτικό στάδιο εξόδου ο οποίος είναι υλοποιημένος με το TAS5727 της Texas Instruments. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο κύκλωμα αποδίδει μέχρι 2x25W/8Ω και ενσωματώνει και ψηφιακό επεξεργαστή σήματος ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να βελτιστοποιήσει την απόδοση του συστήματος, προσφέροντας τρεις επιλογές (Optimal, Flat και Boost). Ο ενισχυτής διαθέτει μόνο ψηφιακή είσοδο (και μάλιστα σειριακή, όχι S/PDIF) και έτσι η αποστολή διαχείρισης των εισόδων (αναλογικής και ψηφιακής) έχει ανατεθεί στο δεύτερο ολοκληρωμένο του συστήματος, ένα CSR8670 της Qualcomm, του οποίου η βασική αποστολή είναι η διαχείριση του ασύρματου streaming μέσω Bluetooth. Το MiniPod BT υποστηρίζει την έκδοση 4.0 και τους codecs A2DP, AVRCP και SBC. Με αυτή την δομή, το ηχείο, εκτός από την ασύρματη σύνδεση, προσφέρει μια αναλογική είσοδο υλοποιημένη με βύσμα TRS 3.5mm, μία οπτική ψηφιακή είσοδο S/PDIF (Toslink) καθώς και μια έξοδο για οδήγηση ενεργού υπογούφερ για όσους θέλουν να συμπληρώσουν τις χαμηλές συχνότητες. Τα αναλογικά σήματα υπόκεινται σε μετατροπή a/d με ανάλυση 16/48kΗz η οποία, άλλωστε είναι και η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει η ψηφιακή είσοδος του TAS5727.

Podspeakers MiniPod BT

Η οπή του bass reflex έχει (όπως θα περίμενε κανείς) καμπυλωμένα χείλη. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το ενδεικτικό λειτουργίας του ηχείου, που δίνει τις βασικές πληροφορίες για την επιλεγμένη είσοδο και το mode της ασύρματης λειτουργίας.

Podspeakers MiniPod BT

Όλοι οι διακόπτες και οι είσοδοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του ηχείου, στην μοναδική επίπεδη επιφάνεια της καμπίνας. Στο μέσον, σε μια εσοχή, υπάρχουν τα βύσματα για την σύνδεση των πηγών και η έξοδος του υπογούφερ. Η θύρα USB είναι μόνο για αναβαθμίσεις του firmware.

Στην πίσω πλευρά του ηχείου υπάρχει ένα ζευγάρι ακροδεκτών στους οποίους μπορεί να συνδεθεί ένα δεύτερο, παθητικό MiniPod το οποίο οδηγεί το δεύτερο κανάλι του ενσωματωμένου ενισχυτή, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα 2.0. Αν ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να αγοράσει ένα δεύτερο MiniPod BT και να συνδέσει τα δύο ηχεία ασύρματα. Στην βάση του ηχείου υπάρχει μια σειρά διακοπτών μέσω των οποίων ο χρήστης ενεργοποιεί το ηχείο, ελέγχει την στάθμη και πραγματοποιεί το pairing μεταξύ MiniPod και της πηγής, για την χρήση του Bluetooth και το pairing μεταξύ δύο miniPod BT. Από εδώ, μπορεί επίσης να γίνει η επιλογή της εισόδου, να απενεργοποιηθεί πλήρως η ασύρματη σύνδεση και να ελεγχθεί ο ενσωματωμένος ισοσταθμιστής. Το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το MiniPod διευκολύνει τον χειρισμό από μακρυά, προσφέροντας on/off, ρύθμιση στάθμης, επιλογή εισόδου, mute καθώς και την ενεργοποίηση της διαδικασίας του pairing.

Podspeakers MiniPod BT

Εδώ, μπορεί να συνδεθεί ένα δεύτερο, παθητικό MiniPod, για να δημιουργηθεί ένα σύστημα 2.0. Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο MiniPod BT σε ρυθμό 2.0, συνδεδεμένα μεταξύ τους ασύρματα, μέσω Bluetooth.