Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 2

Rois Acoustics Status 2

Η αλήθεια είναι ότι το Status 2 δεν κρύβει, μακροσκοπικά, κάποια έκπληξη. Είναι σαφές ότι η Rois προσπάθησε να κινηθεί προς μια χαμηλότερη κατηγορία τιμής ξεκινώντας από το 8.4 με αλλαγές που είναι εμφανείς: Το τουίτερ μετακινήθηκε από τον εξωτερικό θάλαμο στην μπάφλα του ηχείου, οι 2 1/2 δρόμοι του μεγάλου μοντέλου έγιναν 2 (και τα γούφερ από δύο, ένα, προφανώς) και η στήριξη στο δάπεδο είναι απλούστερη.
Σημαντικότερα από αυτά που “κόπηκαν”, ωστόσο, είναι αυτά που διατηρήθηκαν. Έτσι, το “2” βασίζεται στο γνωστό, custom, τουίτερ μεταλλικού θόλου, μίας ίντσας με μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου της εταιρίας, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται τόσο στο 8.4 όσο και στο μεγάλο τρίδρομο της σειράς, το Tritor. Πρόκειται, σίγουρα, για ένα από τα αγαπημένα μεγάφωνα των ανθρώπων της Rois το οποίο καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τον ηχητικό χαρακτήρα των ηχείων της σειράς. Σταθερό, επίσης, παραμένει και το μιντ/γούφερ που χρησιμοποιείται, με κώνο πολυπροπυλενίου, 6.5 ιντσών, της SB Acoustics. Η φόρτιση γίνεται μέσω bass reflex το οποίο είναι τοποθετημένο στην μπάφλα και έχει στρογγυλεμένα χείλη ώστε να μειώνονται οι αεροδυναμικοί θόρυβοι.

Rois Acoustics Status 2

Το Status 2 είναι ένα ηχείο δαπέδου μέτριων διαστάσεων, με ύψος λίγο πάνω από το ένα μέτρο το οποίο θα τοποθετηθεί εύκολα σε κάθε χώρο. Οι κάθετες ακμές είναι στρογγυλεμένες και το φινίρισμά του διαφοροποιείται από αυτό που συνηθίζεται σε αυτή την κατηγορία τιμής. (photo: Rois Acoustics)

Τα δύο μεγάφωνα συνεργάζονται μέσω ενός φίλτρου διαχωρισμού δεύτερης τάξης, το οποίο είναι κατασκευασμένο από υλικά καλής ποιότητας, πυκνωτές MKP και και πηνία χωρίς οπλισμό, και υποστηρίζει διπλοκαλωδίωση. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι μια σειρά από χαρακτηριστικά που είναι -το λιγότερο- ενδιαφέροντα, καθώς η Rois δίνει αποκλίσεις ±1 για ένα εύρος 60Hz-25kHz και αποκοπή -3dB στα 30Ηz. H ονομαστική αντίσταση του ηχείου δίνεται στα 8Ω και η ευαισθησία του στα 88dB/W/1m.

Rois Acoustics Status 2

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από το γνωστό, custom, τουίτερ μεταλλικού θόλου της Rois Acoustics, το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται τόσο στο Status 8.4 όσο και στο κορυφαίο Tritor.

Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από MDF 19 χιλιοστών στις πλευρικές επιφάνειες με την μπάφλα να χρησιμοποιεί φύλλο 31 χιλιοστών. Η εταιρία αναφέρει ότι στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί ενισχύσεις ώστε να ενισχυθεί η ακαμψία της. Οι κάθετες ακμές είναι στρογγυλεμένες, στοιχείο που προσφέρει θετικά στην συνολική φυσική παρουσία του ηχείου, καθώς το προστατευτικό πλέγμα ενσωματώνεται στην πρόσοψη και δημιουργεί ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Το φινίρισμα του ηχείου της δοκιμής ήταν μια βαφή με έντονα τραχιά-κοκκώδη υφή (φαίνεται καθαρά στις κοντινές φωτογραφίες αυτής της σελίδας), την οποία βρήκαμε πολύ καλή και σίγουρα προτιμητέα σε σχέση με τις συνήθεις απομιμήσεις ξυλείας που χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτές τις κατηγορίες τιμής.

Rois Acoustics Status 2

Ένα γούφερ της SB Acoustics με κώνο πολυπροπυλενίου 6.5 ιντσών, αποδίδει τις μεσαίες και τις χαμηλές συχνότητες.

Οι ακροδέκτες σύνδεσης είναι τυπικά καλής ποιότητας και δέχονται καλώδια με όλους τους συνηθισμένους τρόπους τερματισμού. Η στήριξη του ηχείου γίνεται μέσω τεσσάρων μεταλλικών κώνων οι οποίοι είναι ρυθμιζόμενοι ως προς το ύψος, έτσι ώστε να διευκολύνουν την τοποθέτηση, ακόμη και αν το δάπεδο δεν είναι εντελώς οριζόντιο.

Rois Acoustics Status 2

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω ενός bass reflex το οποίο είναι τοποθετημένο στην μπάφλα και έχει στρογγυλεμένα χείλη για χαμηλότερους αεροδυναμικούς θορύβους.

Rois Acoustics Status 2

Κλασική “χούφτα” της Rois, η οποία επιτρέπει την διπλοκαλωδίωση και δέχεται καλώδια τερματισμένα με όλους τους συνήθεις ακροδέκτες. Είναι αρκετά καλής ποιότητας.

Rois Acoustics Status 2

Το ηχείο στηρίζεται σε τέσσερις μεταλλικούς κώνους οι οποίοι είναι ρυθμιζόμενοι ώστε να εξασφαλίζουν σταθερότητα ακόμη και αν το δάπεδο δεν είναι απολύτως επίπεδο.