Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/05/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Για την εμφάνιση του PE 4040 MK II, τα είπαμε ήδη στην εισαγωγή. Δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, καθώς και η νέα έκδοση βασίζεται στον γνωστό πλίνθο της Perpetuum, με το δείγμα της δοκιμής να χρησιμοποιεί μια πολύ επιτυχημένη διχρωμία ξύλου, στην περιοχή του πλατό και μαύρης λάκας στην περιοχή του βραχίονα. Για να “μπερδέψει” τα πράγματα περισσότερο, η PE δεν έχει τοποθετήσει το MK II δίπλα στον αριθμό του μοντέλου και ο μοναδικός τρόπος να το αναγνωρίσει κανείς είναι μέσω του διαφορετικού φινιρίσματος στα πλατό.
Σε ό,τι αφορά τις ομοιότητες μεταξύ αρχικού και αναβαθμισμένου -ΜΚ ΙΙ- μοντέλου, σε αυτές περιλαμβάνεται η ύπαρξη ανάρτησης (με κωνικά ελατήρια), η μετάδοση της κίνησης μέσω ιμάντα σε ένα υποπλατό από αλουμίνιο και η χρήση ηλεκτρονικά ελεγχόμενου κινητήρα DC (ευρωπαϊκής προέλευσης, πιθανώς της Papst (αν και η ίδια η εταιρία είναι ασαφής, δηλώνοντας τον κινητήρα ως, απλώς, “ευρωπαϊκό”), ο οποίος είναι ελαστικά αναρτημένος στο σασί, ενώ και και ο βραχίονας έχει παραμείνει ο ίδιος.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Η νέα έκδοση του PE 4040 δεν διαφοροποιείται από την άποψη της αισθητικής σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Η PE έχει διατηρήσει τον χαρακτηριστικό διαιρούμενο πλίνθο, ο οποίος τονίζεται από το διαφορετικό φινίρισμα. Ο βραχίονας είναι, επίσης ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νέα έκδοση, αυτές περιλαμβάνουν ένα βαρύτερο πλατό (3,5kg έναντι 3,2 του προηγούμενου μοντέλου, αλλά με το ίδιο ύψος, 37mm), διαφορετικό έδρανο το οποίο δεν περιλαμβάνει μαγνητική άπωση (αλλά μάλλον χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά, χαλύβδινο άξονα 10mm, χαλύβδινο σφαιρίδιο και επιφάνειες τριβής από ορείχαλκο), διαφορετική τροχαλία οδήγησς (από αλουμίνιο σε αντικατάσταση της ορειχάλκινης του αρχικού μοντέλου) και διαφορετική δομή στον ηλεκτρονικό έλεγχο του κινητήρα, ο οποίος δεν περιλαμβάνει πλέον κλειστό βρόχο ελέγχου με αισθητήρες Hall, προσφέρει όμως δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών, με τρίμερ στην πίσω πλευρά. Διαφορετικό είναι, επίσης και το ματ που τοποθετείται μεταξύ πλατό και δίσκου. Εδώ χρησιμοποιείται, πλέον, μια πιο κλασική επιλογή (τσόχα) καθώς η προηγούμενη προσέγγιση είχε ορισμένα μικρο-προβλήματα (τα οποία είχαμε επισημάνει κι εμείς, στην δοκιμή του 2016). Η επιλογή των στροφών (33/45) γίνεται από έναν απλό διακόπτη.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Ένας απλός διακόπτης επιτρέπει την επιλογή των στροφών μεταξύ 33 και 45σαλ. Η αίσθηση του είναι πολύ θετική. Εδώ φαίνεται και η διαφορετική υφή του ματ που χρησιμοποιείται στην έκδοση MK II. Η Perpetuum εγκατέλειψε την σκληρή επιφάνεια από βινύλιο για μια περισσότερο συμβατική επιλογή, ένα είδος τσόχας.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Η οδήγηση του υποπλατό γίνεται μέσω ιμάντα. Ο κινητήρας είναι συνεχούς, ελαστικά αναρτημένος και η τροχαλία είναι από αλουμίνιο (στο αρχικό μοντέλο ήταν από ορείχαλκο).

Η Perpetuum έχει μετακινήσει το τροφοδοτικό έξω από τον πλίνθο, ώστε να απομακρυνθεί μια σημαντική πηγή θορύβου από την κεφαλή, έχει διατηρήσει το διαιρούμενο καλώδιο του βραχίονα (με θηλυκά βύσματα RCA) και έχει προσθέσει την δυνατότητα balanced σύνδεσης της κεφαλής, με προενισχυτές phono που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, μέσω βυσμάτων XLR. Ο χρήστης θα βρει στην συσκευασία ένα καλής ποιότητας καλώδια single ended σύνδεσης για να χρησιμοποιήσει, αλλά, προφανώς, μπορεί να πειραματιστεί, κατά το δοκούν, με άλλα καλώδια.
Μια σημαντική αλλαγή που έχει γίνει στην έκδοση MK II είναι η μετακίνηση της εταιρίας από την, μάλλον, συντηρητική επιλογή της Ortofon 2M Bronze σε μια κεφαλή κινητού πηνίου, επίσης της Ortofon, την Quintet Black S, η οποία τώρα εξοπλίζει ως στάνταρντ το 4040 (αν και μπορεί κανείς να αγοράσει το πλατό χωρίς κεφαλή, αν το επιθυμεί). Οι διαφορά δεν βρίσκεται μόνο στην γεννήτρια αλλά και στην ποιότητα. H Quintet Black S κινείται σε μια διαφορετική κατηγορία τιμής (έχει περίπου διπλή τιμή σε σχέση με την 2Μ), χρησιμοποιεί κέλυφος από συνθετικό υλικό (ABS) με βάση από αλουμίνιο και έχει ακίδα Shibata σε στέλεχος από σάπφειρο. Η συσκευή της δοκιμής, χρησιμοποιούσε μια ακόμη καλύτερη κεφαλή, την Cadenza Bronze, σημαντικά ακριβότερη της Quintet. Αν μη τι άλλο, οι επιλογές της Perpetuum στο θέμα αυτό δείχνουν ότι, ως πλατφόρμα, το PE 4040 MK II μπορεί να στηρίξει κεφαλές που κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Ο TP 92 της Thorens είναι ο αγαπημένος βραχίονας της Perpetuum για το κορυφαίο της μοντέλο. Το αντίβαρο για την ρύ8μιση της δύναμης ανάγνωσης δεν είναι βαθμονομημένο.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Η ανάρτηση του βραχίονα είναι καρντανική, τριών σημείων. Ο TP 92 προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης του VTA, διαθέτει μαγνητικό αντισκέιτινγκ και επιτρέπει την ρύθμιση του αζιμουθίου (η βίδα στο επάνω μέρος απελευθερώνει το στέλεχος, ώστε να μπορεί να περιστραφεί).

Ο βραχίονας που χρησιμοποιείται ανήκει στα στοιχεία του 4040 που δεν έχουν αλλάξει στην δεύτερη έκδοση. Πρόκειται για τον TP 92 της Thorens, μια σχεδίαση με ευθύγραμμο στέλεχος από αλουμίνιο, μήκος 9 ιντσών και μαγνητικό αντισκέιτινγκ. Η έδραση του είναι καρντανική, τριών σημείων, με το έδρανο της περιστροφής στο οριζόντιο επίπεδο να είναι ένα ειδικής κατασκευής (και με ειδική λίπανση) ρουλμάν, τοποθετημένο στο ίδιο ύψος με την ακίδα για μεγαλύτερη σταθερότητα, όπως αναφέρει η εταιρία. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με ένα μη βαθμονομημένο αντίβαρο το οποίο όμως είναι ελαστικά αναρτημένο. Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του TP 92 ανήκει ασφαλώς και το δακτυλίδι απόσβεσης των συντονισμών, το οποίο είναι τοποθετημένο στο στέλεχος σε συγκεκριμένη θέση. Ο TP 92 επιτρέπει, την ρύθμιση του VTA και του αζιμουθίου.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Το χαρακτηριστικό δακτυλίδι του TP 92 είναι στρατηγικά τοποθετημένο σε θέση που του επιτρέπει να αποσβένει τους συντονισμούς του στελέχους. Μεταξύ του μεταλλικού δακτυλίου και του στελέχους, μόλις διακρίνεται το εσωτερικό αποσβεστικό υλικό που χρησιμοποιεί.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Το πλατό της δοκιμής μας χρησιμοποιούσε μια Ortofon Cadenza Bronze. Στην στάνταρντ έκδοση, η κεφαλή είναι η Ortofon Quintet Black S, ενώ το πλατό μπορεί να παραδοθεί και χωρίς κεφαλή.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Ένα από τα σημεία που ξεχωρίζουν το ΜΚΙΙ από το πρώτο 4040, είναι η balanced έξοδος προς τον προενισχυτή phono. Αν ο προενισχυτής σας την υποστηρίζει, είναι καλή ιδέα να την χρησιμοποιήσετε.

Perpetuum Ebner PE 4040 MK II/TP 92/Ortofon Cadenza Bronze.

Από αυτά τα δύο τρίμερ γίνεται η μικρομετρική ρύθμιση των στροφών. Αριστερά, φαίνεται το βύσμα όπου τοποθετείται το εξωτερικό τροφοδοτικό.