Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/05/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Dayens Ecstasy III

Dayens Ecstasy III

Ο Ecstasy III είναι μια σχετικά απλή, λιτή συσκευή αλλά η Dayens φαίνεται ότι έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να την κάνει ενδιαφέρουσα ως προς την εμφάνιση. Χωρίς οθόνη ή κάποιο σύνθετο user interface, τα όπλα που είχε η εταιρία στη διάθεσή της ήταν το ίδιο το σασί και τα ρυθμιστικά, αλλά η δουλειά έχει γίνει σωστά. Τα “κοψίματα” της πρόσοψης, το φινίρισμα-καθρέπτης των ρυθμιστικών και η ισορροπία που έχει υιοθετηθεί με την συγκέντρωσή τους στο κέντρο, δίνουν προσωπικότητα στην συσκευή η οποία σε κερδίζει εύκολα. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του ρυθμιστικό στάθμης, επιλογέα εισόδων και διακόπτη monitor, με επιλογές tape/source, καθώς και τον κλασικό διακόπτη on/off.

Dayens Ecstasy III

Ο Ecstasy III είναι ένας κλασικός σε εμφάνιση ολοκληρωμένος ενισχυτής, προσεγμένος, ωστόσο, σε θέματα αισθητικής. Τα κοψίματα στο κάτω μέρος της πρόσοψης και η τοποθέτηση των ρυθμιστικών στο κέντρο, σε συνδυασμό με το φινίρισμα, δημιουργούν μια πολύ καλή παρουσία.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι τυπικές. Υπάρχουν τέσσερις είσοδοι στάθμης line, καθώς και βρόχος εγγραφής, συνολικά, δηλαδή, πέντε είσοδοι. Ο βρόχος εγγραφής με τον ξεχωριστό διακόπτη monitor επιτρέπει την παρακολούθηση του σήματος προς εγγραφή και του εγγεγραμμένου, αν η συσκευή εγγραφής έχει αντίστοιχη δυνατότητα (τρικέφαλα κασετόφωνα και μαγνητόφωνα και ορισμένοι ψηφιακοί εγγραφείς). Για την σύνδεση των ηχείων υπάρχει ένα ζεύγος ακροδεκτών ανά κανάλι, οι οποίοι δέχονται καλώδια τερματισμένα με όλους τους συνήθεις τρόπους. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από ένα γενικής χρήσης τηλεχειριστήριο, το οποίο επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης.

Dayens Ecstasy III

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του όλα τα βασικά. Επιλογέα εισόδων, διακόπτη monitor (tape/source) καθώς και ένα ρυθμιστικό στάθμες με καλή αίσθηση (όπως μας έχει συνηθίσει η Alps).

Dayens Ecstasy III

Τέσσερις είσοδοι line, βρόχος εγγραφής και δύο ζεύγη ακροδεκτών σύνδεσης για ηχεία. Όλα τα βύσματα είναι τυπικής ποιότητας.

Το εσωτερικό του Ecstasy III κρύβει, λίγο-πολύ, τα αναμενόμενα. Ένα αρκετά βαρύ τροφοδοτικό, το οποίο ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 400VA και ένα απλό κύκλωμα ανόρθωσης με φίλτρο που περιλαμβάνει δύο πυκνωτές των 22.000μF της Elco, αποτελεί την βάση για το στάδιο εξόδου. Αυτό είναι υλοποιημένο με δύο ζεύγη συμπληρωματικών διπολικών τρανζίστορ της Toshiba (2SA1943/2SC5200) τα οποία λειτουργούν σε τάξη ΑΒ και ψύχονται από μια εσωτερική ψύκτρα, η οποία εφάπτεται στο σασί και μεταφέρει μέρος της θερμότητας σε αυτό

Dayens Ecstasy III

Στην πραγματικότητα, η δομή του Ecstasy III είναι αυτή ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή με επιλογέα εισόδων (και εξασθενητή). H τροφοδοσία βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 400VA και δύο πυκνωτές Elco 22.000μF ενώ το στάδιο ισχύος λειτουργεί σε τάξη ΑΒ.

Dayens Ecstasy III

Το στάδιο ισχύος χρησιμοποιεί δύο ζεύγη συμπληρωματικών, διπολικών ημιαγωγών της Toshiba κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 15Α.

Το στάδιο προενίσχυσης είναι, επίσης, υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα και οι πυκνωτές σύζευξης που χρησιμοποιούνται είναι οι MCap Supreme της Mundorf (πολυπροπυλενίου). Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται από ένα ποτενσιόμετρο της Alps το οποίο είναι ηλεκτροκίνητο (ώστε να είναι δυνατός και ο τηλεχειρισμός). Η επιλογή των εισόδων γίνεται με ηλεκτρονόμους, οι οποίοι ελέγχονται μέσω ενός συμβατικού μηχανικού επιλογέα. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται για τις εισόδους (και την έξοδο εγγραφής) είναι τυπικής ποιότητας, αλλά τοποθετούνται απευθείας στην πλακέτα, οπότε αποφεύγονται οι καλωδιώσεις.

Dayens Ecstasy III

Αυτό είναι το ρυθμιστικό στάθμης (το οποίο επιτρέπει τηλεχειρισμό). Το κύκλωμα γύρω του είναι το στάδιο εισόδου του ενισχυτή με πυκνωτές σύζευξης MCap Supreme (εκατέρωθεν του ρυθμιστικού).