Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/05/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Dayens Ecstasy III

Dayens Ecstasy III

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του Ecstasy III συνάντησε ορισμένες δυσκολίες καθώς, για λόγους που δεν είναι σαφείς, χρησιμοποιεί ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα προστασίας (με τηκτά) το οποίο δεν μας επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε την μέγιστη ισχύ ή τις επιδόσεις του ενισχυτή κοντά σε αυτήν, παρά το γεγονός ότι από την κατασκευή του, είναι σαφές ότι το κύκλωμα όχι απλώς καλύπτει αλλά -μάλλον- υπερκαλύπτει τις τυπικές επιδόσεις που δίνει η εταιρία. Έτσι, μετρήσαμε 93Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω και 126Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω, με την παραμόρφωση αισθητά κάτω από το τυπικό όριο του 0,3% THD+Ν, όπου συνήθως γίνονται αυτές οι μετρήσεις. Ακόμη και έτσι, ο ενισχυτής φαίνεται αρκετά στιβαρός, ικανός να οδηγήσει φορτία με χαμηλές ονομαστικές τιμές. Επιπροσθέτως, ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε λίγο πάνω από το 190, μια πολύ υψηλή τιμή που εξασφαλίζει ελάχιστες αποκλίσεις στην απόκριση με φορτία μεταβαλλόμενης αντίστασης.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν στην περιοχή του 0,07% για φορτίο 8Ω και και 0,16% για φορτίο 4Ω (THD+N), με την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης να είναι λίγο υψηλότερη, στο 0,15% (8Ω) και 0,35% (4Ω). Ο ενισχυτής αποδείχθηκε ιδιαίτερα αθόρυβος ξεπερνώντας άνετα τα -90dBr(A) (-93,6dBr(A)) με αναφορά το 1Wrms/8Ω.
Η απόκριση συχνότητας είναι εκτεταμένη, με ελάχιστα ίχνη απόκλισης πάνω από τα 60kHz (-0,2dBr περίπου στο όριο της μέτρησης) και μια πολύ ήπια κλίση χαμηλά, κάτω από τα 100Hz, με την αποκοπή να μην ξεπερνά τα 2,25dBr στα 10Hz. Με σύνθετο φορτίο, οι αλλαγές στην απόκριση είναι ανάξιες λόγου και σχεδόν αόρατες στο σχετικό διάγραμμα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης. Αυτό σημαίνει ότι ενισχυτής δεν θα συναντήσει δυσκολίες στην οδήγηση ηχείων των οποίων το μέτρο της εμπέδησης αλλάζει σημαντικά σε συνάρτηση με την συχνότητα. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι παραδειγματική, με αποκλίσεις μικρότερες του 0,1dB.
Το φάσμα του σήματος εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, στο 1/3 της ισχύος με φορτίο 8Ω, περιλαμβάνει μια σημαντική σειρά αρμονικών, με τις άρτιες να είναι συστηματικά και εμφανώς ισχυρότερες. Η δεύτερη αρμονική βρίσκεται στα -60dBr και η μείωση της στάθμης, καθώς η τάξη αυξάνεται, είναι προοδευτική αλλά αργή. Στο ίδιο φάσμα κάνει αισθητή την παρουσία του και το τροφοδοτικό με συνιστώσες στα 50/100Hz καθώς και στις αρμονικές τους. Οι στάθμες τους είναι χαμηλές, γύρω και κάτω από τα -100dBr αλλά δείχνουν ότι με τον ενισχυτή υπό φορτίο, το τροφοδοτικό “συμμετέχει” αρκετά.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Το φάσμα εξόδου με σήμα 1kHz, στο 1/3 της ισχύος με φορτίο 4Ω, έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ (ισχυρότερες οι άρτιες αρμονικές, προοδευτική αλλά αργή απόσβεση) με αυτό που πήραμε σε φορτίο 8Ω, αλλά -όπως θα περίμενε κανείς- οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες, με την δεύτερη αρμονική να βρίσκεται λίγο κάτω από τα -55dBr και τον θόρυβο από το τροφοδοτικό να κινείται γύρω και κάτω από τα -95dBr.
Το φάσμα του θορύβου (χωρίς σήμα στην είσοδο) δείχνει ένα κύκλωμα ιδιαίτερα ήσυχο με τα ευρήματα να βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -120dBr, ελάχιστα ίχνη από το τροφοδοτικό και μικρές επιδράσεις στις πολύ υψηλές συχνότητες.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Το φάσμα ενδοδιαμόρφωσης με φορτίο 8Ω είναι αρκετά καθαρό, με τις συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης να βρίσκονται κάτω από τα -80dBr και την δεύτερη τάξη να είναι λίγο χαμηλότερη από τα -75dBr.
Με φορτίο 4Ω, το φάσμα ενδοδιαμόρφωσης γίνεται λίγο πιο ζωηρό με τις συνιστώσες τρίτης τάξης να ξεπερνούν λίγο τα -80dBr και την δεύτερη τάξη να βρίσκεται στα -65dBr.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα αποκαλύπτει μια σημαντική αυξητική τάση, με τις τιμές να κυμαίνονται από το 0,01%, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων μέχρι λίγο πάνω από το 1% στο όριο της μέτρησης (20kHz), για φορτία 8Ω. Οι τιμές με φορτίο 4Ω είναι, λογικά, λίγο υψηλότερες.
Τέλος, το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ στην έξοδο δεν περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες, επειδή το σύστημα προστασίας επεμβαίνει πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους φαινόμενα ψαλιδισμού. Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι ο ενισχυτής κινείται στην περιοχή του 0,2%, ανεξαρτήτως του φορτίου, τουλάχιστον μέχρι τα 100W.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).