Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network player/DAC

dCS Bartók

dCS Bartók

Η αλήθεια είναι ότι ο Bartók ξεχωρίζει, από πλευράς εμφάνισης, καθώς δεν μοιράζεται το ίδιο σασί με τις συσκευές των σειρών Vivaldi ή Rossini. Το περίβλημα του Bartók παραμένει βαρύ, με πολύ προσεγμένο φινίρισμα αλλά είναι σαφώς πιο απλό σε ό,τι αφορά τις καμπύλες (που δεν έχει), όντας μια μάλλον μινιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό, η οποία πάντως δεν μας... δυσαρέστησε καθόλου! Η απλή, μικρών διαστάσεων, έγχρωμη οθόνη προβάλλει ένα αρκετά σύνθετο μενού μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και δίνει πληροφορίες για το stream που διαχειρίζεται κάθε στιγμή η συσκευή και μαζί με μια σειρά πιεστικών διακοπτών και ενός περιστροφικού ρυθμιστικού (στην δεξιά πλευρά) συνθέτει το βασικό user interface της συσκευής. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, ο χειρισμός του Bartók γίνεται μέσω της εφαρμογής Mosaic (συμβατή με Android και iOS) η οποία είναι καλοσχεδιασμένη, γρήγορη και θα κάνει τη ζωή του χρήστη πολύ ευκολότερη.

dCS Bartók

O Bartók είναι μια μάλλον λιτή συσκευή η οποία διαφοροποιείται ως προς την αισθητική της από τις σειρές Vivaldi και Rossini. Τούτου λεχθέντος, η ποιότητα του σασί είναι πολύ υψηλή και το φινίρισμα ανάλογου επιπέδου.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει η συσκευή είναι πάνω από απλώς επαρκείς. Υπάρχει θύρα USB τύπου Β, με ασύγχρονη λειτουργία, που μπορεί να διαχειριστεί σήματα PCM έως 24bit/384kHz και DSD64 ή DSD128 από υπολογιστή με λειτουργικό Windows ή MacOS και μια θύρα USB (2.0) τύπου Α για σύνδεση αποθηκευτικών μέσων, που μπορεί να διαχειριστεί αρχεία μουσικής PCM έως 24bit/384kHz και DSD128. Σε ό,τι αφορά τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, μετρήσαμε τρεις S/PDIF, μια Coaxial RCA, μια BNC με δυνατότητα λήψης σημάτων PCM έως 24bit/192kHz και DSD64 και μια Toslink με δυνατότητα έως 24bit/96kHz καθώς και δύο AES/EBU με βύσματα XLR, με δυνατότητα σημάτων PCM έως 24bit/192kHz και DSD128 (DoP), οι οποίες μπορούν χρησιμοποιηθούν ως ζεύγος AES-3, ανεβάζοντας τις δυνατότητες διαχείρισης στα 384kHz και προσφέροντας δυνατότητα streaming δεδομένων SACD από τα τρανσπόρτ της εταιρίας.
Για την σύνδεση στο δίκτυο υπάρχει θύρα Ethernet για streaming μέσω των γνωστών υπηρεσιών Tidal, Qobuz και Spotify ή αποθηκευμένων αρχείων όλων των δημοφιλών φορμά (FLAC, WMA, ALAC, MP3, AAC, OGG και συμβατότητα με υλικό MQA) με δυνατότητες έως 24bit/384kHz και DSD128. Για την πρόσβαση σε πόρους του οικιακού δικτύου (άλλους υπολογιστές και NAS), ο Bartók είναι συμβατός με UPnP. Υπάρχει, επίσης, υποστήριξη Apple AirPlay στα 44.1 ή 48kHz. Το Bartók μπορεί να συνεργαστεί με τα clock της dCS και για τον σκοπό αυτό διαθέτει δύο εισόδους και μια έξοδο με βύσματα BNC για το Word Clock

dCS Bartók

Μια απλή έγχρωμη οθόνη προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και επιτρέπει την πρόσβαση το μενού της συσκευής. Στην πράξη, τα περισσότερα πράγματα, ο χρήστης θα τα κάνει μέσω του app.

dCS Bartók

Μερικοί απλοί διακόπτες δίνουν άμεση πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες.

Στον τομέα των αναλογικών εξόδων, περιλαμβάνονται ένα ζεύγος single ended (RCA) και ένα ζεύγος balanced (XLR) με ρυθμιζόμενη στάθμη, ενώ η συσκευή διαθέτει και ρυθμιζόμενη ευαισθησία μέσα από τις ρυθμίσεις του μενού, όπου μπορούμε να δώσουμε χαρακτηριστικά στάθμης εξόδου ανάλογα με τις συσκευές που ακολουθούν (0.2, 0.6, 2 και 6Vrms FS), οπότε δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης προενισχυτή στο σύστημα εκτός, εννοείται, αν υπάρχουν και αναλογικές πηγές).
Το εσωτερικό της συσκευής είναι κλασικό... dCS. Εδώ συναντάμε το αειθαλές, Ring DAC , το custom κύκλωμα μετατροπής που έχει αναπτύξει η dCS (για να αποφύγει τις έτοιμες λύσεις των γνωστών εταιριών κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων), στην πλέον πρόσφατη έκδοσή του, το οποίο συνοδεύεται από την πλατφόρμα dCS Digital Processing που προσφέρει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων και επιλογών στην μετατροπή του ψηφιακού σήματος. Όλες οι ψηφιακές είσοδοι είναι απομονωμένες από το υπόλοιπο κύκλωμα, για καλύτερες επιδόσεις σε θέματα θορύβου, ενώ το κομμάτι του streaming έχει ανατεθεί σε ένα άρθρωμα παρόμοιο με αυτό που συναντάμε στο Network Bridge της εταιρίας.

Το Ring DAC χρησιμοποιεί εξολοκλήρου διακριτά εξαρτήματα (για την ακρίβεια βασίζεται σε 48 flip-flop ανά κανάλι, τα οποία ελέγχουν ισάριθμες ενιαία σταθμισμένες πηγές ρεύματος, μειώνοντας την ανάγκη για μεγάλη ακρίβεια στην κατασκευή) με το κλειδί για την λειτουργία του να έγκειται στο πώς ακριβώς γίνεται η αντιστοίχιση (mapping) των πηγών αυτών σε κάθε λέξη του ψηφιακού σήματος. Ο μετατροπέας d/a υποστηρίζεται από μια πλατφόρμα επεξεργασίας σήματος η οποία, στην πραγματικότητα, είναι ένας εξειδικευμένος υπολογιστής με δυνατότητα προσαρμογής και αναβάθμισης του λογισμικού, ανάλογα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που θα πρέπει να έχει η συσκευή. Ο κύριος σκοπός αυτής της πλατφόρμας επεξεργασίας είναι να δημιουργήσει ένα stream ανάλυσης 5-bit με πολύ υψηλό oversampling που φθάνει το 64x. Αυτό το κάνει εκτελώντας καταρχάς ένα αρκετά δραστικό ψηφιακό φιλτράρισμα (το οποίο δημιουργεί ένα σήμα με πολύ υψηλή συχνότητα δειγμάτων, κωδικοποιημένων με λίγα bit) για να ακολουθήσει ένας ψυχοακουστικά βελτιστοποιημένος διαμορφωτής θορύβου (noise shaper), του οποίου η λειτουργία είναι να μετατοπίσει τον αυξημένο θόρυβο κβαντισμού, λόγω της μείωσης του αριθμού των bits, μακριά από την ακουστική περιοχή. Στη βασική ρύθμιση της συσκευής όλα τα stream PCM ανεβαίνουν σε δειγματοληψία DXD (352,8/384kHz), αν και πολύ εύκολα μπορεί κανείς να επιλέξει DSD upsampling. Το τμήμα του DAC χαρτογραφεί αυτά τα δείγματα των 5-bit στις πηγές ρεύματος οι οποίες αποτελούν και την καρδιά του Ring DAC. Τα βασικά πλεονεκτήματα της διαδικασίας είναι η χαμηλότερη παραμόρφωση και η πολύ υψηλού επιπέδου γραμμικότητα χαμηλής στάθμης, η οποία μπορεί και κάνει τη διαφορά στη φυσικότητα στην απόδοση της μουσικής, αναφέρει η dCS.

dCS Bartók

Από εδώ γίνεται η ρύθμιση της στάθμης εξόδου. Ο Bartók μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως προενισχυτής, οδηγώντας απευθείας τον τελικό ενισχυτή, αν δεν υπάρχει ανάγκη αναλογικών πηγών.

dCS Bartók

Το πακέτο των συνδέσεων είναι πλήρες (χωρίς να γίνεται υπερβολικό). O χρήστης έχει πρόσβαση σε συμβατικές ψηφιακές εισόδους (και διπλή AES-3), μπορεί να συνδέσει εξωτερικά μέσα αποθήκευσης μέσω USB Type-A, ενώ υπάρχει και δυνατότητα εξωτερικού clocking.

Η ψηφιακή επεξεργασία βασίζεται σε δύο FPGAs (Field Programmable Gate Arrays) της Xilinx (ένα τσιπ ανά κανάλι), τον ίδιο τον DAC και ένα αναλογικό στάδιο με κυκλώματα υλοποιημένα με κορυφαίους τελεστικούς ενισχυτές και fully balanced, διαφορική, dual-mono αρχιτεκτονική, η οποία καταλήγει σε ένα πλήρως διακριτό διαφορικό στάδιο εξόδου σε τάξη Α. Το Bartók δίνει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ μίας πραγματικά μεγάλης ποικιλίας ψηφιακών φίλτρων (σαφώς πρόκειται για την συσκευή με τις περισσότερες επιλογές από όσες έχουμε δοκιμάσει). Υπάρχουν τέσσερα βασικά ψηφιακά φίλτρα για σήματα PCM και τέσσερα για σήματα DSD, δύο ακόμη που μπορούν χρησιμοποιηθούν με sample rates από τα 176,4kHz και πάνω και δύο ειδικά για sample rates 44,1kHz. Επιπροσθέτως, τα φίλτρα για τα streams DSD χρησιμοποιύνται σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα φίλτρα PCM, αν η συσκευή πραγματοποιεί upsampling σε DSD.
Η τροφοδοσία της συσκευής ξεκινά από έναν απομονωμένο σε ξεχωριστό περίβλημα μετασχηματιστή και ένα φίλτρο τεσσάρων πυκνωτών των 10.000μF και συμπληρώνεται από πολλαπλές σταθεροποιήσεις.

dCS Bartók

Το εσωτερικό της συσκευής είναι αρκούντως “γεμάτο”. Επάνω δεξιά, βρίσκεται το βασικό τροφοδοτικό με τον μετασχηματιστή σε ειδικό περίβλημα (στο μέσον), ενώ αριστερά βρίσκεται το DSP, ο Ring DAC, το αναλογικό στάδιο και το άρθρωμα του Network Bridge της εταιρίας (τοποθετημένο κάθετα).

dCS Bartók

Τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF αποτελούν το βασικό φίλτρο του Bartók ενώ (αριστερά) ακολουθούν οι σταθεροποιητές.

dCS Bartók

Το DSP με τα δύο FPGAs (επάνω) και η γνώριμη μορφή του Ring DAC (στην πιο πρόσφατη έκδοσή του) με 48 συνολικά flip-flop ανά κανάλι.

dCS Bartók

Το αναλογικό στάδιο του Bartók είναι, κατά την συνήθεια της dCS μια “βαριά” dual mono, fully balanced σχεδίαση, η οποία καταλήγει σε ένα στάδιο εξόδου σε τάξη Α με διακριτούς ημιαγωγούς οι οποίοι διακρίνονται μηχανικώς ενωμένοι (για σταθερότερη θερμοκρασία, μάλλον) στο κάτω αριστερό μέρος κάθε καναλιού.