Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Dual CS 429

Dual CS 429

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα του αυτόματου πλατό έρχεται από μια εποχή που το βινύλιο ήταν το κύριο (αν όχι μοναδικό) μέσο για αναπαραγωγή μουσικής σε υψηλή ποιότητα. Τότε που το να “αλλάζεις δίσκους” ήταν κάτι το φυσικό και δεν ήταν παράλογο για τον κάθε κατασκευαστή να θέλει να διευκολύνει τον χρήστη, απαλλάσσοντάς τον από έναν χειρισμό που ήταν, σχετικώς, λεπτός και μπορούσε να προκαλέσει βλάβες. Βέβαια, ακόμη και τότε, ένα καλό σύστημα ήταν πάντα χειροκίνητο και όταν το βινύλιο επέστρεψε κανένας δεν ζήτησε αυτοματισμούς. Για δεκαετίες, τώρα, το να τοποθετείς τον βραχίονα στη σωστή θέση να τον κατεβάζεις στον δίσκο και στο τέλος να τον ανεβάζεις και να τον βάζεις στην θέση του δεν ενοχλούσε κανέναν, αντιθέτως ήταν μέρος της όλης μυσταγωγίας.
Ζωηρώς αμφιβάλλω, επομένως, αν το αυτόματο πικάπ είναι, σήμερα, μια απαίτηση, ακόμη και από τον πιο οκνηρό φίλο του βινυλίου, επομένως η επιστροφή του Start/Stop θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στα πλαίσια μιας vintage-oriented αυθεντικότητας. Τον παλιό/καλό καιρό, λέει αυτή, είχαμε την συγκεκριμένη δυνατότητα. Θα πρέπει να την έχουμε και σήμερα.
Δεκτόν.
Περιμένουμε με αγωνία την -εν μέσω πανηγυρισμών- επιστροφή των κρυσταλλικών κεφαλών.
Τούτων λεχθέντων, δεν εκπλήσσει η κίνηση της Dual να παρουσιάσει αυτόματα πλατό. Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχει δύο, το εντελώς εισαγωγικό CS 329, το CS 429 που δοκιμάζουμε εδώ, ενώ περιμένουμε και το CS 529, το οποίο είναι αυτόματο και Bluetooth.
Αφήνοντας το κομμάτι του αυτοματισμού για λίγο έξω από την συζήτηση, το CS 429 είναι μια κλασική σχεδίαση Dual, με ιμάντα, ευθύγραμμο βραχίονα και την (θεσμική, όπως φαίνεται) Ortofon 2Μ Red στην θέση της κεφαλής.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες...