Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

CD PLAYER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ATC CDA2

Thumbnail_φωτο

Το CDA2 ακολουθεί τις γνωστές σχεδιαστικές γραμμές της πρόσφατης σειράς ηλεκτρονικών της ATC, έχοντας ιδιαίτερη συγγένεια με τον προενισχυτή CA2 (η οποία όπως θα δούμε επεκτείνεται και στο κύκλωμα). Οι Βρετανοί έχουν προσπαθήσει να σχεδιάσουν μια συσκευή που αποπνέει ποιότητα (με βαριά πρόσοψη από προφίλ αλουμινίου 13 χιλιοστών, κλπ) και τα έχουν καταφέρει καλά. Το αριστερό μέρος της συσκευής περιλαμβάνει τον μηχανισμό ανάγνωσης των δίσκων μαζί με τα κλασικά πλήκτρα χειρισμού του, ενώ το δεξί περιλαμβάνει τον επιλογέα εισόδων και την οθόνη, η οποία είναι μικρή αλλά ιδιαίτερα ευανάγνωστη ακόμη και από μεγάλη απόσταση.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ψηφιακές εισόδους, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να δεχτεί είτε ομοαξονική, είτε οπτική σύνδεση μέσω βυσμάτων RCA και Toslink αντιστοίχως και δύο single ended αναλογικές εισόδους, από τις οποίες η μια προσφέρει και την δυνατότητα σύνδεσης μέσω mini-jack 3.5mm. Η έξοδος είναι διαθέσιμη τόσο σε single ended μορφή, μέσω επίχρυσων RCA όσο και σε balanced μορφή (με την διπλάσια μέγιστη στάθμη, ως συνήθως και λόγο απόρριψης κοινού σήματος (CMRR) μεγαλύτερο από 60dB). Σύμφωνα με την εταιρία η αντίσταση εξόδου της συσκευής είναι αρκετά χαμηλή ώστε να είναι δυνατή η οδήγηση φορτίων 100Ω χωρίς πρόβλημα.

Φωτογραφία

Η αισθητική του CDA2 προέρχεται απευθείας από την πιο πρόσφατη σειρά ηλεκτρονικών της ATC. Το σασί έχει παρόμοιες διαστάσεις με αυτές του προενισχυτή CA2.

Ο εξοπλισμός του CDA2 συμπληρώνεται από μια έξοδο ακουστικών (στο πίσω μέρος) και από ένα πλήρες τηλεχειριστήριο. Η συσκευή παρουσιάστηκε, αν δεν κάνω λάθος, το 2011 επομένως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δικαιολογία για την απουσία θύρας USB την οποία θεωρούσα δεδομένη μέχρι που την αναζήτησα (για να την χρησιμοποιήσω) και δεν την βρήκα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ATC έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λύσει το πρόβλημα αυτό στο εγγύς μέλλον. Επίσης, δεν θα ήταν κακή ιδέα να υπάρχει κι ένας βρόχος tape (περισσότερο για να τοποθετήσει κανείς κάποιον επεξεργαστή και λιγότερο, φυσικά, επειδή θα γράφει κασέτες!), όπως και μια ψηφιακή έξοδος.

Φωτογραφία

H επιλογή των εισόδων γίνεται διαδοχικά μέσω ενός πιεστικού διακόπτη. Η οθόνη είναι μικρή σε μέγεθος αλλά ιδιαίτερα ευανάγνωστη. Το ρυθμιστικό στάθμης έχει αρκετά καλή αίσθηση.

Φωτογραφία

Το τρανσπόρτ του CDA2 είναι τοποθετημένο αριστερά. Συνοδεύεται από τους κλασικούς διακόπτες για τον χειρισμό του.

ο εσωτερικό του CDA2 κρύβει μια πειθαρχημένη, ορθολογική, ποιοτική κατασκευή. Ο μηχανισμός ανάγνωσης των δίσκων είναι της Asatech (γρήγορος και αθόρυβος κατά την λειτουργία του και το ψηφιακό μέρος βασίζεται σε ένα interface της Wolfson (WM8804) και στον μετατροπέα WM8740, της ίδιας εταιρίας, επιλογή που εξασφαλίζει συμβατότητα των ψηφιακών εισόδων με υψηλά bit rates (24/192 μέσω των ομοαξονικών εισόδων και 24/96 μέσω των οπτικών). Ο μετατροπέας d/a της Wolfson ενσωματώνει το στάδιο i/v και η ATC έχει σχεδιάσει ένα buffer βασισμένο σε τρία Ν5532 (έξι συνολικά τελεστικούς ενισχυτές και για τα δύο κανάλια), μια λογική επιλογή για την μετατροπή της balanced εξόδου του κάθε καναλιού σε single ended.

Φωτογραφία

H συσκευή προσφέρει αρκετή ευελιξία στις συνδέσεις με δύο αναλογικές και δύο ψηφιακές εισόδους. Θα θέλαμε ακόμη, μια θύρα USB (θα είναι διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον), ένα loop και μια ψηφιακή έξοδο.

Ο προενισχυτής είναι, σύμφωνα με την εταιρία, βασισμένος στον CA2. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια σειρά από κυκλώματα με διακριτούς ημιαγωγούς, κατά την προσφιλή τακτική της ATC. Κρίνοντας από την τοπολογία που φαίνεται στο τυπωμένο κύκλωμα υπάρχουν δύο στάδια προενίσχυσης με το ρυθμιστικό στάθμης (της Alps) να βρίσκεται τοποθετημένο μεταξύ τους Κάθε στάδιο εξόδου υλοποιείται από δύο κλάδους ώστε να είναι δυνατή η balanced οδήγηση. Η ATC έχει δώσει προσοχή σε όλα τα σημεία που πρέπει χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές, με προφανή στόχο να παραμείνει το κόστος σε λογικά επίπεδα. Η τροφοδοσία είναι διαχωρισμένη για τα αναλογικά και τα ψηφιακά μέρη, η διαχείριση του σήματος γίνεται με μικροδιακόπτες επί του τυπωμένου και υπάρχουν μικρομετρικά ρυθμιστικά για τα στάδια εξόδου (κάτι που σημαίνει ότι η κάθε συσκευή ρυθμίζεται ξεχωριστά πριν παραδοθεί).

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του CDA2 κρύβει μια προσεγμένη στις λεπτομέρειες της κατασκευή χωρίς ακρότητες. Επάνω αριστερά φαίνεται το τροφοδοτικό. Ο μηχανισμός ανάγνωσης του δίσκου είναι της Asatech.

Φωτογραφία

Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται το ψηφιακό interface (με τον κρύσταλλο που χρονίζει το PLL). Αμέσως δεξιότερα ο μετατροπέας d/a και το buffer που περιλαμβάνει τρεις τελεστικούς ενισχυτές. Η δρομολόγηση του σήματος γίνεται με μικροδιακόπτες. Στο μέσον της φωτογραφίας φαίνονται τα πρώτα στάδια του προενισχυτή.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το στάδιο εξόδου του προενισχυτή. Δύο κλάδοι (για την balanced σύνδεση) από διακριτά εξαρτήματα ανά κανάλι. Διακρίνονται τα τρίμερ για την μικρορύθμιση (κατά την παραγωγή). Στο δεξί μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται ο ενισχυτής των ακουστικών ο οποίος ξεκινά με ένα N5532.