Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/06/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

CD PLAYER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ATC CDA2

Thumbnail_φωτο

Με δεδομένη την ευελιξία του, η ακρόαση του CDA2 περιέλαβε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ως DAC/Προενισχυτής με το Teac Esoteric P70 σε ρόλο transport (ρυθμισμένο σε upsampling 2x), ως συμβατικός αναλογικός προενισχυτής, με βασική πηγή το ζεύγος P70/D70 και, τέλος, ως πλήρες σύστημα πηγής/προενίσχυσης οπότε και αντικατέστησε ολόκληρο το σύστημα αναφοράς μέχρι τον τελικό ενισχυτή (Parasound HCA3500) και τα ηχεία (ATC SCM-50PSL). To μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε σε αυτό τον τελευταίο ρυθμό ο οποίος αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες τις συσκευής. Όπου κρίνεται απαραίτητο, η περιγραφή των εντυπώσεων θα κάνει τις αντίστοιχες αναφορές στις δύο πρώτες προσεγγίσεις.
Η αρχική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το CDA2 είναι αυτή ενός ισορροπημένου, τονικώς ουδέτερου συστήματος το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει στον χώρο ακρόασης όλες τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης και παράλληλα να προσφέρει στον ακροατή μια αίσθηση άνεσης και πληρότητας. Το CDA2 κατέβηκε με άνεση στις πολύ χαμηλές συχνότητες και επέδειξε καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και της λεπτομέρειας του προγράμματος αναφοράς, όντας εντυπωσιακό εκεί που έπρεπε και σφιχτό, γρήγορο και με άψογο έλεγχο στις ανώτερες χαμηλές, εκεί που βρίσκονται τα ρυθμικά μέρη. Αν και απλό στη δομή του, το πακέτο του οδηγού της Αsatech με τα ηλεκτρονικά της Wolfson αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Οι διαφορές που πήρα οδηγώντας το CDA2 με το τρανσπόρτ αναφοράς μου φάνηκαν σαφείς σε ρυθμό κριτικής ακρόασης (με το Esoteric να φαίνεται καλύτερο στην εξαγωγή λεπτομερειών χαμηλά). Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει ότι το ψηφιακό κομμάτι του ATC έχει περιθώρια ευρύτερα αυτών που μπορεί να αξιοποιήσει το drive, επομένως αποτελεί μια καλή επιλογή για την αναβάθμιση ενός συστήματος (ακόμη και μέσω ενός εξωτερικού USB/SPDIF interface).

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας η οποία επιτείνει την εντύπωση της λεπτομέρειας που μπορεί να παραθέσει η συσκευή, ενώ παράλληλα οι δυνατότητες layering και απόδοσης σύνθετων έργων με σημαντικό περιεχόμενο αποδείχθηκαν πολύ καλές. Ο ακροατής μπορεί να απορροφηθεί από την σύνθεση, να ακολουθήσει τις μελωδικές γραμμές και, στο τέλος, να αφήσει πίσω του τις συσκευές και να αφοσιωθεί στην ίδια τη μουσική. Οι φωνές, σόλο και χορωδία, αποδόθηκαν με έντονη παρουσία, πολύ καλό αέρα και άψογο εστιασμό. Ψηλά, το CDA2 ακούστηκε ευχάριστο, δημιουργώντας την εντύπωση ενός συστήματος με καλή έκταση, διαφάνεια και δυνατότητα αναπαραγωγής του αρμονικού πλούτου όσων υπάρχουν στο πρόγραμμα. Μετέφερε με άνεση στον χώρο ακρόασης την αλλαγή στην συμπεριφορά που παρατηρεί κανείς μεταξύ upsampled και συμβατικών streams (μέσω της ψηφιακής εισόδου), απέδωσε με άνεση τις διάφορες λεπτομέρειες και δεν έγινε σε καμία περίπτωση κουραστικό, ούτε άφησε υποψίες σκληρότητας. Η στερεοφωνική του εικόνα χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ανάλυση στον οριζόντιο άξονα, καλές δυνατότητες δημιουργίας αίσθησης του βάθους και από δυνατότητα σταθερού και ρεαλιστικού εστιασμού μεμονωμένων πηγών.
Σε ρόλο συμβατικού, αναλογικού προενισχυτή τα αποτελέσματα ήταν, σε σχέση με την συνολική τιμή του, ακόμη πιο ενδιαφέροντα: Εκ των υστέρων, κρίνοντας από τις μετρήσεις, οι εντυπώσεις ακρόασης φαίνεται να έχουν βάση και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς η χαμηλή διαφωνία, η καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών και το καλό τράκινγκ (τουλάχιστον σε μέσες και μικρές εξασθενήσεις) του ποτενσιόμετρου της Alps, προϊδεάζουν για το τι θα πρέπει να περιμένει κανείς, αλλά στην πράξη αυτό που εισπράττει ο ακροατής είναι ένας προενισχυτής με διαφάνεια, που μεταφέρει απροβλημάτιστα τις λεπτομέρειες, δημιουργεί μια πολύ καλή εικόνα και έχει πολύ καλή δυναμική περιοχή. Τέλος, δεν έχασα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τον (ξεχωριστό) ενισχυτή ακουστικών. Εκτός από την κάπως δυσπρόσιτη θέση του βύσματος, η γενική εντύπωση με τα Grado RS2 που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση, ήταν ιδιαίτερα θετική, με καλό έλεγχο χαμηλά, καλές δυνατότητες στάθμης και ευχάριστη, ξεκούραση συνολική αίσθηση, προσθέτοντας ένα ακόμη θετικό στοιχείο στη συνολική αποτίμηση.

Τελικώς...

... το CDA2 της ATC αποδείχθηκε ένα άκρως επιτυχημένο προϊόν. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό των απαραίτητων για να ακούσει κανείς τη μουσική του σε ένα καλοσχεδιασμένο σασί, με καλές δυνατότητες σύνδεσης και ήχο ο ο οποίος, με δεδομένη την τιμή, είναι πέραν κάθε λογικής προσδοκίας. Πιθανότατα πρόκειται για μια από τις καλύτερες σε λόγο τιμή/απόδοση συσκευές που έχει τύχει να δοκιμάσω τον τελευταίο καιρό και μπορεί να θεωρηθεί ως πραγματική ευκαιρία, χωρίς ίχνος υπερβολής.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. ATC CDA2 CD player (16bit/44.1kHz)
  2. Πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)