Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/11/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC – ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio4Soul Xtreme16 USB

Thumbnail_φωτο

Το Xtreme16 είναι, αυτή τη στιγμή, διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, την απλή (Xtreme16) η οποία προσφέρει τις βασικές δυνατότητες σύνδεσης ψηφιακών πηγών μέσω εισόδων S/PDIF και την Xtreme16 USB η οποία περιλαμβάνει το απαραίτητο hardware για το streaming αρχείων υψηλής ανάλυσης (μέχρι 24bit/192kHz). Και οι δύο συσκευές περιλαμβάνουν, ακόμη, υποδοχή για κάρτα μνήμης SD όπου ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει αρχεία και το απαραίτητο ενσωματωμένο media players. H συσκευή που δοκιμάζεται στις σελίδες αυτές είναι το μεγάλο μοντέλο με την θύρα USB.

Φωτογραφία

Η αισθητική του Xtreme16 USB είναι ενδιαφέρουσα, με την κόκκινη οθόνη ενδείξεων και τα μεγάλα κόκκινα LED να τραβούν αμέσως την προσοχή. Όλοι, σχεδόν, οι χειρισμοί γίνονται από το τηλεχειριστήριο.

H αισθητική του Xtreme16 USB είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρουσα. Το σασί από αλουμίνιο, σε μαύρο χρώμα, έχει αρκετά μεγάλο ύψος και μικρό βάθος και η επιλογή της Audio4Soul να χρησιμοποιήσει μια κλασική οθόνη με μεγάλα, κόκκινα LED επτά τμημάτων στο κομμάτι της απεικόνισης δίνει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα στην εμφάνιση της συσκευής που, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκτιμηθεί από τους φίλους της τεχνολογίας που αρέσκονται σε ένα απλό, σαφές και ευδιάκριτο user interface. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες επιλογές που θα πρέπει να κάνει ο χρήστης γίνονται μέσω του τηλεχειριστηρίου. Από αυτό, γίνεται η επιλογή της εισόδου, η ρύθμιση της στάθμης καθώς επίσης και ο έλεγχος του ενσωματωμένου media player που επιτρέπει την αναπαραγωγή αρχείων από την κάρτα SD. Η συσκευή είναι συμβατή με αρχεία WAV (16bit/48kHz) και MP3/Ogg (128-320kbps) και η κάρτα μνήμης θα πρέπει να είναι φορμαρισμένη σε FAT32. Η εταιρία προσφέρει μαζί με κάθε συσκευή και μια κάρτα 8GB στην οποία περιέχεται, επίσης, το driver που είναι απαραίτητο για το streaming αρχείων με sample rates μεγαλύτερα των 24bit/96kHz. Ο μοναδικός διακόπτης που βρίσκεται στην πρόσοψη (εκτός του On-Off) είναι αυτός που επιλέγει μεταξύ της ομοαξονικής και της οπτικής εισόδου S/PDIF. Ο χρήστης ενημερώνεται για την λειτουργία της συσκευής από μια σειρά LED και για την στάθμη (σε dB) από την οθόνη απεικόνισης.
Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, το Xtreme 16 USB περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό σημαίνει ότι στην πίσω πλευρά του σασί υπάρχουν οι δύο ψηφιακές είσοδοι (ομοαξονική και Toslink), η θύρα USB καθώς και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης για τα ηχεία, καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Ο μοναδικός διακόπτης στην πρόσοψη (εκτός του On-Off) επιτρέπει την επιλογή μεταξύ της ομοαξονικής και της οπτικής εισόδου.

Φωτογραφία

Το display δείχνει την στάθμη (σε dB εξασθένησης). Μια σειρά LED δείχνει την επιλεγμένη είσοδο.

Ο εσωτερικός κόσμος του Xtreme16 USB είναι αρκετά ενδιαφέρων και ιδιαιτέρως... πυκνοκατοικημένος, καθώς σε ένα σασί με αρκετά μαζεμένες διαστάσεις πρέπει να χωρέσουν ουκ ολίγα λίγα τμήματα. Το ψηφιακό interface των συμβατικών ψηφιακών εισόδων βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο της Wolfson (8804) ενώ για το streaming μέσω της θύρας USB έχει χρησιμοποιηθεί η λύση της XMOS σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο που προσφέρει η Ελβετική ABC PCB. Το διακοπτικό στάδιο ισχύος είναι σχεδιασμένο γύρω από ολοκληρωμένο της Texas Instruments.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο συμβατικές ψηφιακές εισόδους, θύρα USB και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης για τα ηχεία, καλής ποιότητας.

Ίσως το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της όλης σχεδίασης, πάντως, να είναι οι επιλογές της Audio4Soul σε ο,τι αφορά το τροφοδοτικό και τα υλικά. Το πρώτο είναι γραμμικό και βασίζεται σε ένα δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 6800μF της Nichicon (Golden Series) ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα υλικά φαίνεται να έχουν γίνει επιλογές με κριτήριο την ποιότητα, με αντιστάσεις ακριβείας και πυκνωτές της REL όπου χρειάζεται. Το φίλτρο στο στάδιο εξόδου βασίζεται σε πηνία χωρίς πυρήνα. Το Xtreme16 USB κατασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι χειροποίητο, οπότε θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και κάποιο μικρό χρονικό διάστημα αναμονής για την παράδοση της συσκευής.

Φωτογραφία

Το κύκλωμα για το streaming μέσω USB βασίζεται σε ολοκληρωμένο της XMOS. Το κύκλωμα που το υποστηρίζει ανήκει στην Ελβετική ABC PCB.

Φωτογραφία

Τα πηνία του σταδίου εξόδου δεν χρησιμοποιούν πυρήνες.

Φωτογραφία

Πυκνωτές της REL σε κρίσιμα σημεία του σταδίου εξόδου.

Φωτογραφία

Το τροφοδοτικό είναι γραμμικό και χρησιμοποιεί τέσσερις πυκνωτές 6.800μF της Nichicon.