Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/04/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

Δέκτης FM/USB DAC

Audio Analogue Cherubini VT

Thumbnail_φωτο

Με βάση την εμφάνισή του, ο Cherubini VT θα μπορούσε να είναι ένας απλός δέκτης. Ο ανυποψίαστος χρήστης βρίσκεται απέναντι από μια κλασική οθόνη (αρκετά ευανάγνωστη και από σχετικώς μεγάλη απόσταση παρά το μικρό της μέγεθος) και μια σειρά πλήκτρων που βρίσκει κανείς σε κάθε ραδιόφωνο που ακολουθεί τους συνήθεις κανόνες. Μέσω αυτών μπορεί να προσπελάσει τις μνήμες (18 για λήψη FM και 18 για λήψη ΑΜ), να πραγματοποιήσει σάρωση της μπάντας, να αποθηκεύσει σταθμούς και να επιλέξει mono, στην περίπτωση που υπάρχει πολύ θόρυβος σε αδύναμους σταθμούς FM Stereo. Το μεγάλο dial στην αριστερή πλευρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί κανείς “με το χέρι” στην μπάντα, αν και εδώ η Audio Analogue έπρεπε να περιλάβει ένα τρόπο αυτόματης αλλαγής του βήματος ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής. Ως έχει, το σύστημα είναι πολύ αργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για fine tuning γύρω από μια κεντρική συχνότητα.

Φωτογραφία

Από πλευράς αισθητικής, ο Cherubini VT θα μπορούσε να είναι ένας απλός ραδιοφωνικός δέκτης. Στην πραγματικότητα, ενσωματώνει και έναν USB DAC, στοιχείο που διευρύνει το πεδίο χρήσης του.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν το κουμπί περί ου ο λόγος πιεστεί: Στην περίπτωση αυτή ο δέκτης απενεργοποιείται και ο Cherubini VT μετατρέπεται σε έναν μετατροπέα d/a με είσοδο μέσω θύρας USB. Σε συνεργασία με έναν υπολογιστή και με το κατάλληλο media player μπορεί να αναπαράγει αρχεία με μέγιστη ανάλυση 16bit/48kHz μέσω της αναλογικής εξόδου ή, ακόμη, μέσω μιας ψηφιακής εξόδου, αν ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν εξωτερικό DAC. Σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας, κάποια πλήκτρα της πρόσοψης (και του τηλεχειριστηρίου) αλλάζουν λειτουργία με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει στη διάθεσή του ένα στοιχειώδες transport controller να μπορεί να ελέγξει, δηλαδή, το media player χωρίς τον υπολογιστή. Αυτή η λειτουργία, πάντως, εξαρτάται από το media player που χρησιμοποιείται.

Φωτογραφία

Η οθόνη είναι μικρή σε μέγεθος αλλά ευανάγνωστη ακόμη και από σχετικώς μεγάλη απόσταση.

Φωτογραφία

Μια σειρά πιεστικών διακοπτών ελέγχει τις λειτουργίες του δέκτη αλλά, με το DAC σε λειτουργία αλλάζουν χρήση και, αν το λογισμικό του media player το επιτρέπει, αποτελούν ένα στοιχειώδες transport controller.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι οι τυπικές: στην πίσω πλευρά της συσκευής ο χρήστης θα βρει τους ακροδέκτες σύνδεσης των κεραιών για την λήψη του ραδιοφωνικού σήματος, την θύρα USB, την ψηφιακή έξοδο (coaxial με RCA) καθώς και τις αναλογικές εξόδους προς τον ενισχυτή. Εδώ, οφείλω να πω ότι οι Ιταλοί με εξέπληξαν κάπως δυσάρεστα. Ενώ η ιδέα της ψηφιακής εξόδου είναι καλή (o Cherubini μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω αυτής ως απλό USB/SPDIF converter) η απουσία ψηφιακής εισόδου S/PDIF είναι ανεξήγητη και στερεί από την συσκευή την δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό το οποίο θα ήθελε να αναβαθμίσει ένα παλαιό player. Το κόστος αυτής της δυνατότητας είναι κατά τη γνώμη μου μηδαμινό και το κέρδος μεγάλο.

Φωτογραφία

Από το dial αυτό, ο χρήστης μπορεί να σαρώσει την μπάντα σε manual mode αλλά και να ενεργοποιήσει τον USB DAC. Η τροφοδοσία του DAC διακόπτεται όταν λειτουργεί ο δέκτης και το αντίστροφο, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση μεταξύ των δύο συστημάτων.

Φωτογραφία

Ο Cherubini VT προσφέρει τα απαραίτητα από πλευράς συνδέσεων. Θα βλέπαμε με καλό μάτι και μια συμβατική ψηφιακή είσοδο που θα επέτρεπε την αναβάθμιση μιας ακόμη ψηφιακής πηγής.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι αρκετά ενδιαφέρον. Η ραδιοφωνική λήψη βασίζεται σε ένα άρθρωμα της KSE (η Audio Analogue αναφέρει ότι το χρησιμοποιεί και στα άλλα σχετικά προϊόντα της), το οποίο είναι θωρακισμένο. Το υπόλοιπο κύκλωμα περιλαμβάνει το USB interface, τον μετατροπέα d/a και το αναλογικό στάδιο. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι, η Audio Analogue έχει βασιστεί σε μια κλασική λύση της Burr Brown η οποία επιτρέπει streaming μόνο μέχρι τα 48kHz (κάτι που επίσης είναι καλό να αλλάξει...) ενώ το στάδιο της ψηφιακής επεξεργασίας και μετατροπής βασίζεται σε ένα interface DIR9001 και σε ένα PCM1781. Το interface υποστηρίζει σήματα μέχρι 24bit/96kHz και ο μετατροπέας είναι “φουλ” 24bit/192kHz γεγονός που δίνει στην Audio Analogue ένα μεγάλο περιθώριο αναβάθμισης της συσκευής όσον αφορά στην ανάλυση των αρχείων που μπορεί να χειριστεί. Το στάδιο εξόδου περιλαμβάνει έναν τελεστικό ενισχυτή 10502D της Texas Instruments καθώς και ένα buffer υλοποιημένο με μια διπλοτρίοδο 6922. Η τροφοδοσία βασίζεται σε έναν μικρό δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τρία ξεχωριστά τροφοδοτικά. Η γενική ποιότητα κατασκευής της συσκευής είναι πολύ καλή και το τηλεχειριστήριο πλήρες.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό της συσκευής δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “πιεσμένο”, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Cherubini VT περιλαμβάνει πολύ περισσότερα κυκλώματα σε σχέση με έναν συμβατικό ραδιοφωνικό δέκτη.

Φωτογραφία

Αριστερά, φαίνεται το άρθρωμα του ραδιοφωνικού δέκτη (της KSE) και αμέσως δεξιότερα η πλακέτα του ψηφιακού μέρους. Ακριβώς κάτω από αυτήν, βρίσκεται το USB interface.

Φωτογραφία

Το αναλογικό στάδιο αποτελείται από τελεστικούς ενισχυτές και ένα buffer με μια λυχνία.